My precious little hobby

To the glory of God

FOTOSIDAN Magasin ...

... hade jag inte läst på länge. Men köpte den i dag eftersom där ingick ett test av min kamera Fujifilm X100F. (Obs, bilden nedan är tagen av min mobil Samsung Galaxy S7 Edge.)

Jag fick en tanke att jag skulle göra en liten enkel recension av recensionen och även säga något allmänt om tidningen.

Först det positiva: Tidningen har ett fint papper som gör fotona rättvisa. Det märks att bilderna är i fokus. Utmärkt! Dessutom en bra blandning mellan lättare och tyngre artiklar. Tidningen levererar något för alla smaker.

Lite negativt: Ibland är ytorna alldeles för tomma. Där kunde istället ges plats för text, bild eller något annat. Se t.ex. sidan 22, en alldeles tom yta på halva uppslaget! Och sidan 41, en bild på en oskarp fågel, lite text, och sen massor med tom yta. Här kunde man göra mer.  

Lite detaljer: Ibland känns det osäkert var en artikel börjar och var en artikel slutar. Det finns ofta inga tydliga markörer för det. Se t.ex. Martin Agfors utmärkta artikel, sid 73. Man undrar, börjar den här? och så bläddrar man tillbaka nån sida för att ta reda på det. Men det ska ju inte behövas!  Och var slutar artikeln? Det skulle vara så smidigt med t.ex. en liten kub eller någon annan markering som tydligt berättar när en artikel slutar. 

Sen blir det ju lite märkligt att artikeln "Reserapport" kommer före "Innehåll".

Kamerarecensionerna: Tre i detta nummer och jag har bara läst ordentligt den om X100F. Men jag upplever samtliga tre vara för korta textmässigt. Och det är fakta som är i förgrunden. Det är förstås viktigt, men jag upplever starkt att det saknas något. Konkreta bedömningar/upplevelser av bildfilerna. Hur är JPEG? Hur är RAW? Skäpan, bruset, det dynamiska omfånget, kontraster? Berätta! Visa! Och inget om de olika Film-simulationerna och hur de upplevs. Fastän de är så populära. Upplevelse av den digitala telekonvertern? Upplevelse av den fasta brännvidden? Kvalitén på f/2? Och inget om den främre och bakre ratten som kan användas för tid/iso/exponeringskompensation. Ja, det är rätt mycket jag saknar i recensionen. Och allt baseras som sagt på fakta, dels två faktarutor och dels själva texten som också är faktabaserad. Jag saknar alltså nästan helt de "mjuka värderingarna" om ni förstår vad jag menar.  Det blir också lite märkligt med två faktarutor för X-T20 och X100F (en faktaruta för GH5). Dessa fakta kunde vara samlat till en ruta. (Och ett litet faktafel smög sig in när det i en faktaruta sägs att X100F inte har någon mikrofoningång.)

Och så till sist det jag är allra mest kritisk mot, och som nästan gör att jag drar mig för att köpa fler tidningar. Textstorleken i t.ex. brödtexten. Den är för liten! Det blir helt enkelt för jobbigt och ansträngande att läsa en längre artikel, så att man nästan inte vill besvära sig med det. Och så ska det ju inte behöva vara.

Hur som helst, som helhet är Fotosidan Magasin en bra tidning. Som kan bli bättre!

Postat 2017-04-30 17:24 | Läst 2279 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera