My precious little hobby

To the glory of God

RAW eller JPG?

Ja, det är den eviga frågan i den digitala världen. Sen jag återupptog fotograferingen har jag haft kameror från Canon, Sony, Panasonic, Fuji. Och jag har alltid använt mig av raw. Helt enkelt för att jag har fått ut mer information av raw än jpg när jag har arbetat med bildfilerna i Lightroom.

Men så skaffade jag nyss Fujifilm X100F. Jag hade hört att Fuji skulle leverera utmärkta jpg-filer. Men jag ville förstås testa själv. Och jag blev förvånad.

Jag gjorde några tester och fann att ryktena är sanna, jpg från X100F är faktiskt fantastiska. Så bra att jag nu valt att endast fota i jpg. I t.ex. kyrkinteriörbilden här nedan som jag tog i raw+jpg fine, så har jag arbetat med bägge filerna i LR CC, och hur jag än dragit i reglagen har jag inte lyckats få raw lika bra som jpg filen. Bruset är bättre, skärpan är bättre, färgerna är bättre,  - i jpg. 

Nu känner jag till att en del inte tycker att Lightroom ger rättvisa åt X-Trans sensorn hos Fujifilm, utan att man behöver använda andra redigeringsprogram för att få bästa möjliga skärpa. Jag har inte testat andra redigeringsprogram. Men senaste version av Lightroom lär vara bättre på att behandla Fujis sensor, så jag tror inte att skillnaden är så stor längre, om den alls finns, och det är också andras erfarenhet.

Fuji X100F. 1/160sek. F/2,0. Iso 2000.

St Nicolaikyrkan i Nyköping.

Postat 2017-03-25 06:59 | Läst 2300 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera