My precious little hobby

To the glory of God

RECENSION (REVIEW) AV FUJIFILM X100F

En anspråkslös och högst subjektiv recension av Fujifilm X100F

Jag vill börja med att slå fast det självklara: Det här är den vackraste kameran som finns. Punkt. Så går vi vidare.

Pris i dag, juli 2017, 14000kr. 

”X” i modellbeteckning står för att kameran är en high-end kamera (tror jag?). Det innebär hög klass. ”F” står för Fourth, dvs detta är den fjärde versionen av denna modell (det innebär att nästa eventuella version måste få en ny beteckning, kanske X200?).

Den har en APS-C sensor (23.6×15.6 mm) på 24mp, utan lågpassfilter.

X100F är en lite speciell (nördig?) kamera som inte är lämpad för alla. 

Den som gillar att zooma göre sig icke besvär med denna kamera, för den har ett fast objektiv som motsvarar 35mm. Här hjälper det inte att vrida och dra i objektivet, det lossnar inte.

Den har dock en inbyggd digital zoom med två fasta brännvidder, en på 50mm och en på 70mm. Jag har gjort några tester med detta, men tyvärr visar det sig att användning av den funktionen ger en lite försämrad skärpa (syns dock bara vid förstoring typ 100%). Då blir det faktiskt bättre skärpa att plåta med 23mm och sen beskära så att det motsvarar 70mm, detta enligt eget test. I princip och i praktiken skulle jag vilja säga att kameran har ett faktiskt omfång som täcker 35mm till ca 70mm eftersom beskärning upp till den nivån egentligen inte ger några synbara förluster i bildkvalité.

Annars finns det två externa objektiv som tillbehör för denna kamera, det finns en vidvinkel som ger 28mm (ca 3500kr), och ett normalobjektiv som ger 50mm (ca 2800kr). Har dock inte själv dessa.

Fågelfotografer bör söka sig till annan kamera. Pippina blir alltför små för att deras skönhet ska komma till sin rätt med denna kamera (även om jag faktiskt lyckats fota på nära håll en del fåglar med den med gott resultat).

Sportfotografer? Visst, det kan funka utmärkt ibland för vissa sporter under vissa omständigheter. Men rent generellt - nej.

Arkitekturfoto går bra, fast 35mm begränsar förstås. 

Fast när det gäller om man vill ha mer vidvinkel än 35mm, så finns en enkel möjlighet som jag själv rätt ofta använder mig av och som passar bra just vid arkitekturfoto. Jag tar typ 2-5 bilder av ett motiv och efter varje enskild bild panorerar jag lite först. Sedan lägger jag snabbt och enkelt ihop bilderna i Lightroom (som har en egen funktion för just det så det är inte krångligt alls), och vips framträder en stor kraftigt upplöst bild som blir hur bra som helst. Rena magin! (Det kan förstås bli klurigt om motivet har mycket rörelser i sig.)

Närbilder? Användbar. Närgränsen är faktiskt riktigt hygglig, 10 cm. Och om man kör med minst f/4 (och med AF-C om det är vind/rörelse) så kan det bli riktigt bra. Men man ska inte förvänta sig samma bokeh (bakgrundsoskärpa) som riktiga makro-objektiv ger.

Om du prioriterar en kamera för filmning bör du se dig om efter en annan kamera. Den har inte 4k (men full hd, videoupplösning 1920x1080). Inte heller har den bildstabilisering, vilket innebär att du måste ha stativ om du filmar med den och vill ha stabilt flyt. Och mikrofonen tar upp minsta lilla vindbrus. X100F är med andra ord gjord främst med stilbildsfotografen i åtanke.

Porträttfoto går bra, fast tänker man sig lite mer professionell porträttfotografering är normalt sett inte 35mm det bästa alternativet.

X100F är en kamera som är särskilt lämplig för gatufoto och landskap/natur skulle jag vilja säga. 

Som resekamera är den rätt idealisk, den väger bara ca 470 gram med batteri. Sen beror det förstås på vart man reser också, är det t.ex. safari det handlar om så kommer man inte långt med denna. Men för ”normala” semesterresor är den en utmärkt resekamrat. 

Och den är rätt liten och smidig, i min medelstora jackficka slinker den ner utan problem. Fast jag har inget motljusskydd till min, bara ett objektivlock, som jag tycker är mycket smidigt. (Motljusskydd med adapter, originalet, kostar ca 850kr, men det finns tredjeparts som är billigare. Skamligt att detta inte ingår egentligen.)

Handhavande. Perfekt! Sökaren sitter längst till vänster, så ingen risk för att näsan är i vägen. Dessutom har knapparna som förut var placerade på vänster sida flyttats till höger. Och sökaren är tillräckligt stor och tydlig med all information man behöver.

Ovantill sitter en del rattar: Exponeringskompensation som ger möjlighet till tre stegs justering, inte illa. Och en tydlig slutartidsratt.

ISO- inställningsratten är en lite udda anordning, man kan nu ändra ISO genom att lyfta upp slutartidsratten och sen vrida. Personligen tycker jag att detta är ett misstag av utvecklarna. Det är pillrigt och besvärligt, och är det lite skumt/mörkt ser man inte ens de små siffrorna. Jag använder aldrig denna ratt!

Och hör och förvånas: Jag använder ingen ratt överuvudtaget! 

För mig hade denna kamera gärna fått vara utan rattar. Så hur gör jag då? Jo, Fuji har ordnat det så genialt att X100F har ett fronthjul och ett bakhjul. Med bakhjulet ändrar man slutartid, och med fronthjulet ändrar man ISO. Och om man trycker in fronthjulet en gång så kan man dessutom ändra exponeringen i upp till fem steg. Toppen!

Och dessa två hjul gör att man snabbt och enkelt kan göra de mest väsentligaste ändringarna och det utan att lyfta blicken från sökaren. Det funkar perfekt! Så kör jag alltid. Så jag förmodar att rattarna ovantill kommer väl att damma igen vad det lider. Men de är ju fina att titta på i alla fall. (Enda negativa jag märkt är att man ibland av misstag har kommit åt fronthjulet och oavsiktligt ändrat ISO. Så man får vara lite uppmärksam.)

Och skulle jag vilja ändra bländaren manuellt så behöver jag inte gå in i några menyer, utan det är bara att vrida på den innersta objektivringen, från f/2-f/16. Det går snabbt och det är hur lätt och bekvämt som helst.

Och den elektroniska sökaren är rätt tillförlitlig (har ännu ej använt den optiska), så som det ser ut där så blir i princip också bilden i slutändan. Nästan. Men det är helt klart att rekommendera att hålla ett öga på histogrammet i sökaren.

Till denna fjärde version har man även lagt till en joystick. Det gör att man relativt snabbt kan ändra fokuspunkt. Man har möjlighet att ha upp till hela 325 AF-punkter.

Och det inbyggda ND-filtret vill jag inte glömma att nämna. Det ger tre steg, och är mycket användbart vid vissa siuationer, t.ex. vid starkt motljus. Det har jag haft god nytta av flera gånger.

X100F går bra att anpassa så att det blir enligt eget tycke och smak, det finns 7 programmerbara fn-knappar.

Bildkvaliten är bra för att nu uttrycka mig kort och koncist. Ibland så bra att man faktiskt gapar lite. Särskilt över den goda skärpan. Det finns de som hade önskat att Fuji hade försett X100F med ett nytt eller utvecklat objektiv, för det är fortfarande samma objektiv som i den första versionen som kom 2011. Jag kan inte utvärdera vikten av det, men om de kunde utveckla ett objektiv med samma storlek som nu fast med bättre skärpa på f/2 så vore det förstås välkommet.

En sak som varken denna kamera eller någon annan kamera på jorden klarar av är utfrätta högdagrar. Alltså ljusa partier vid starkt solsken (särskilt himmel och moln) då man fotar något kontrastrikt. Här befinner vi oss fortfarande på i princip samma nivå som när de första kamerorna blev till. Det är märkligt att utvecklarna i den digitala tidsåldern ännu inte har kommit på hur man löser detta. Det är fortfarande varje kameras akilleshäl. Man försöker lösa det med en massa konstlade påhitt som bracketing av olika slag, men det är faktiskt riktigt uselt att man inte ännu lyckats utveckla sensorer/pixlar/algoritmer/mjukvara som kan hantera detta.

Under de månader jag haft kameran har jag bara fotat i jpeg. Jag har gjort tester där jag jämfört raw med jpeg, men efter behandling i Lightroom så ser jpeg-filerna som regel minst lika bra ut som raw-filerna. Jag har helt enkelt inte förmått redigera raw-filerna så att de blir bättre än jpeg. Och det är också allmänt känt att den sensortyp som sitter i Fujis X-kameror ger enastående bra jpeg filer.

När man sen kör med jpeg ges möjlighet att välja vilken film-simulation man vill använda. Det finns t.ex. Astia, Velvia, Classic Chrome, Provia, Acros, och en del andra. Först körde jag med Classic Chrome. Men jag upptäckte efter ett tag att den inte återger den blå himlen särskilt väl. Det turkosa tar överhanden. Så när jag fotar landskap/natur med blå himmel så blir det Provia, som är min standardinställning. Classic Chrome är däremot ett utmärkt val vid t.ex. gatufoto. Velvia ger alltför starka färger för min smak. Acros är det svartvita alternativet som många föredrar. Kameran erbjuder också möjlighet att vid jpeg välja ut tre filmsimulationer (bracketing), alltså tre separata bildfiler som alla sparas när man tar en bild. Inte dumt alls.

ISO kan man utan problem skruva upp till 3200 vid inomhusfoto om det finns behov. Jag har aldrig haft en kamera som visar så lite brus på höga ISO. Imponerande! Och max ISO är faktiskt hela 51200. ISO-bas är 200, men det finns möjlighet att köra med 100. Men man ska tänka på att det mycket lätt blir besvärliga högdagrar med ISO 100.

Kameran har något som kallas leaf shutter. Du kan själv googla på det om du vill veta vad det tekniskt handlar om, men en praktisk fördel med det är att man kan fota utomhus i motljus med starkt solsken och använda blixt upp till 1/4000 sek. Och på tal om den inbyggda blixten, den levererar väldigt lagom doser ljus, den så att säga smeker motivet utan att fräta ut det.

Största bländaröppning är f/2. Men det är allmänt känt att f/2 är ganska soft och det märks särskilt om man fotar närbilder. Då bör man gärna upp till f/4 eller mer för att det ska bli skarpt. Ett tag trodde jag att detta bara gällde närbilder, men efter test jag nyligen gjort har jag funnit att f/2 faktiskt ger lite sämre skärpa överlag vid alla fotoavstånd. Fast det är något som syns först när man tittar i 100% förstoring.

X100F är en extremt tyst kamera. Det är knappt man alls hör när man trycker ner avtryckaren. Och detta är ju en klar fördel i många situationer. Man kan dessutom få den 100% tyst om man så önskar genom att använda elektronisk slutare vars slutartid max är hela 1/32000.

8 bilder/sek klarar den av att rassla iväg. Räcker till det allra mesta.

Batteristyrkan har blivit lite bättre. Jag har ett tredjepartsbatteri, men det har jag hittills bara behövt använda en gång. Och då hade jag väl vandrat ca 5 timmar i en stad och fotat när markeringen hamnade på rött.

Är det något jag saknar? Tja, bildstabilisering vore inte dumt, men är man bara medveten om att den saknar det och ser till att undvika alltför långa slutartider så funkar det. Men normalt utgör inte detta något problem eftersom brännvidden (35mm) inte är så starkt beroende av bildstabilisering.

Vinklingsbar skärm med touch-funktion vore kanske inte alltför dumt heller, även om det inte är något jag än har saknat precis.

Vädertätning, alltså skydd mot lätt regn, vore önskvärt.

Men de här sakerna är inget jag ”kräver”, för jag är medveten om att om jag får mina önskningar uppfyllda, så blir antagligen också kameran mer klumpig. Och det som bidrar till charmen med X100F är dess smidiga format. Så jag håller mig lugn.

Och en liten petitess, men ändå: av/på reglaget sticker ut några millimeter för litet. Man måste verkligen ta i för att stänga av/på.

Ett enda krav har jag dock: Fujifilms app som möjliggör t.ex. trådlös bildöverföring och fjärrstyrning måste förbättras. Den är mycket seg och trög. Känns rena medeltiden. Dåligt Fuji!

Men vad blir då slutbetyget för my precious little tingest? På en skala från 1-10 där 10 är högst blir det 7,5. Och det är högt för att vara från mig.

Fujifilm X100F.

Postat 2017-07-26 13:45 | Läst 2714 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

hembygdsgård ...

... i Flodafors. (Förstora gärna.)

Postat 2017-07-25 08:06 | Läst 1621 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

en orädd måsunge ...

... lät mig komma ovanligt nära igår så jag kunde fota den med min 35:a.

Postat 2017-07-24 08:43 | Läst 1506 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

tillsammans eller ensam

Första bilden är en dubbelexponering. (Förstora gärna.)

Postat 2017-07-23 08:10 | Läst 1729 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

en del har det fint

Från en koloniträdgård i Nyköping. (Förstora.)

Postat 2017-07-22 07:00 | Läst 1590 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa