My precious little hobby

To the glory of God

Auschwitz - Birkenau

När jag besökte Krakow nu i oktober åkte jag även på en guidad tur till Auschwitz/Birkenau. Det var egentligen mitt huvudmål på resan. En plats jag velat åka till i decennier. Det blev en mulen dag, något jag innerligt hade hoppats på, en solig dag hade förstört det mesta av mina intentioner. Väl på plats var jag helt inställd och uppslukad på att fota och dokumentera inne i mörkrets hjärta. 

Och långt före resan, då när jag första gången började fundera på hur jag ville framställa bilderna, så visste jag omedelbart och utan tvekan hur jag ville ha det. Jag ville främst försöka ”gå tillbaka i tiden” med mina bilder, och naturligtvis skulle det vara svartvitt eller lätt sepiafärgad ton. Och mycket korn. Och mörkt. Och förhoppningsvis - känsla. Hur som helst, så här blev det.

1↓ Först bilder från Auschwitz.

2↓

3↓

4↓

5↓

6↓

7↓

8↓

9↓

10↓

11↓

12↓ Avrättningsplats.

13↓

14↓

15↓

16↓

17↓ Nu bilder från Birkenau.

18↓

19↓

20↓

21↓

22↓

23↓

24↓ Vid slutet av min vistelse bröt några solstrålar fram ur de mörka molnen under några minuter.

Postat 2017-11-29 05:11 | Läst 1842 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

solen skiner ...

... på en öde gästhamn i Nyköping.

Postat 2017-11-27 17:00 | Läst 1645 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med tre stenbumlingar ...

... i förgrunden. Denna kvällsbild tog jag igår. Handhållen, iso 200, 1/80, f/5.

Och dagen efter på morgonen stod jag på samma plats och då såg det ut så här:

Postat 2017-11-26 11:12 | Läst 1525 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

bye bye Lightroom (del 2)

Jag tog alltså lite sorgset adjö av Lightroom Classic CC, vilket jag skrev om i del 1 som kan läsas här. Så vad skulle jag då välja istället? 

Det är ju en lite omvälvande tid vi lever i när det kommer till fotoredigeringsprogram. Nya uppstickare har kommit och börjat utmana de stora på allvar. Och när nu Adobe har gjort bort sig lite med de nya tråkiga prenumerationspåfunden, så ser uppstickarna sin chans att ta marknadsandelar. Och det är bra. För det tjänar vi som kunder bara på i längden. Det är aldrig bra att en eller två får dominera på en marknad.

Jag själv har nu testat snabbt några program: Picktorial, Affinity, Luminar, Capture One Pro, och ON1 photo raw.

För att göra en lång historia kort så stod det till sist mellan Capture One Pro och ON1 photo raw. Jag trodde nog att det betydligt dyrare Capture skulle slå ON1 i det mesta. Men det var väl egentligen bara när det gäller färgtrohet som jag tyckte mig se att Capture var ett snäpp bättre. 

Så med andra ord, högst upp på pallen placerar jag ON1 photo raw 2018. Och efter tillgång till en kodrabatt så blev programmet mitt för 850 kronor (Capture skulle däremot ha kostat över 3000 kronor).

Det har som sagt blivit en hel del tittande på youtube när det gäller alla dessa olika program. Och därefter har jag testat något lite. Men mina enkla test har inte på något sätt varit i närheten av vetenskapliga, inte ens seriösa. De har varit skrattretande enkla och basala. Men ändå tillräckligt för en glad amatör som mig för att fatta ett högst tvivelaktigt beslut.

Jag kan nämna att Luminars layout och enkelhet och fräschhet tilltalade mig mycket och jag hoppades faktiskt mest på det. Men tyvärr såg jag inte där samma bildkvalité efter grundläggande redigering som hos de andra två.

Capture One Pro är ju egentligen proffsens val. Men det är anpassningsbart så att även en enkel amatör kan bruka det utan egentlig svårighet. Och det är ett stabilt och säkert program.

ON1 photo raw var jag liiite less på i början. Det hängde sig ibland (men bara i början, och det berodde nog på att jag då körde med flera program öppna samtidigt). Och layouten är kanske inte av allra modernaste snitt. Dessutom testade jag programmets panorama funktion och resultatet av det var helt enkelt fruktansvärt, och därmed oanvändbart (fast då följde jag inte programmakarnas instruktioner till hur man ska fota panorama. Fast å andra sidan, mitt eget sätt har aldrig hindrat Lightroom från att göra perfekta resultat. Men jag ska göra ett nytt försök så får vi se). Misslyckad panorama:

Så ON1 var med andra ord nästan uträknat i början. Men sakta men säkert kom programmet in i matchen igen, för när det gäller arbetsflöde och när det gäller det viktigaste av allt - bildkvalitén efter redigering, så visade det sig att programmet letade sig upp till toppen, i alla fall enligt mitt tycke och min smak. Andra ögon hade säkert kunnat komma fram till annat.

Jag tror att ON1 kan komma att bli minst lika bra som Lightroom bara det får mogna lite till, men redan nu är det där och nosar på toppen (och har dessutom ett antal funktioner som LR saknar). Så nu kör jag vidare med ON1, och skulle det visa sig att det trots allt inte håller måttet så ligger nog Capture One Pro bäst till.

En sak som är värt att nämna. Jag har förstått när jag testat olika program att man aldrig ska jämföra fotoprogrammens redigerade bilder i själva programmen. Man måste exportera dem och öppna dem i särskilda visningsprogram (sådana som alla datorer har förinställda), för det är först då som man kan granska kvalitén korrekt, för det verkar inte finnas något fotoprogram som är skapat för att återge optimal kvalité av redigerade bildfiler i själva programmen (orsaken är förmodligen att det skulle ta för mycket datorkraft och slöa ner programmet ordentligt). Det är alltså först när man öppnar den exporterade bildfilen i ett bildvisningsprogram som skärpa och klarhet uppenbarar sig. Det där märkte jag redan med Lightroom, men det är ännu tydligare med ON1. Det är bra om man är medveten om detta.

Jo, och så en liten sak till, namnet! Detta hemska namn på ett fotoredigeringsprogram. Dessutom är det ju inte ens korrekt. Det är inte ett program som bara behandlar raw-filer, det går lika bra med jpeg eller andra filformat.

Mycket mer finns att säga om ON1, så jag får kanske anledning att återkomma i blogginlägg framöver. 

Vill du läsa mer om ON1 photo raw 2018 kan du göra det här.

Postat 2017-11-24 17:03 | Läst 2160 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Krakow (del 9)

Så var vi framme vid slutstation. Det här ska mest handla om det religiösa Krakow, och några av de många fantastiska kyrkor (särskilt då interiörer) som stan kan visa upp.

1↓

2↓ Dubbelexponering

3↓

4↓

5↓

6↓

7↓

8↓

9↓

10↓

Postat 2017-11-20 20:26 | Läst 1806 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa