My precious little hobby

To the glory of God

Avslutande bilder från Jerusalem

Jag filmade en del där också, men jag har inte börjat redigera ihop filmsnuttarna än. Men en del av stillbilderna har jag nu visat i alla fall. Och nu får det väl räcka ändå. Tre till härifrån bara. Först muren som omsluter gamla stan, den tyckte jag mycket om:

Men sen finns det en del vackra omgivningar också:

Och jag avslutar med en bild på mig själv. Jag är inte den fromme juden som går där och studerar så idogt, utan jag står på muren och fotar:

En hel del sånger har skrivits om Jerusalem, den kanske mest kända är Jerusalem of gold.

Och så lämnade jag vederkvickt Jerusalem, tog bussen och begav mig norrut mot Galileen och Tiberias, området där Jesus Kristus höll till för det mesta. Så fortsättning kommer ...

Postat 2019-02-28 16:22 | Läst 1043 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Heliga gravens kyrka ...

... i Jerusalem, är ju ett "måste", särskilt för alla kristna. Det var ju där som Jesus korsfästes, lades i graven och sen uppstod. Sägs det. Nu är ju jag någorlunda bildad och beläst i saken så jag småler mest åt det hela. Jag förstår ju att det mesta handlar om turism och pengar (som vanligt!). Men samtidigt respekterar jag de troendes hängivenhet. För här är det alltid fullt med folk, och kön ringlar lång för ett besök in till det allra heligaste:

Tro nu inte att jag också stod där i kön. Nej, jag håller inte på med sånt. Jag är inte religiöst lagd. Och en trappa upp så var det mycket glitter och glans:

Och vid ingången till kyrkan så fanns en sten där Jesu kropp ska ha legat. Här låg det ständigt 2-10 människor och bad och lade grejer på stenen, osv: 

När man kommer hit förflyttas man till en annan värld, ljusår från ett sekulärt Sverige, där Kristendomen föraktas och bespottas på hundrafalt sätt, till en värld där allt genomträngs av stark och äkta religiositet. Man kan inte annat än fascineras.

Strax utanför gamla stan finns en annan plats som gör anspråk på att vara den plats där Jesus lades i graven, dvs Trädgårdsgraven. Och det är en plats jag kan rekommendera, just för att det är en mycket vackert anlagd trädgård. Jag blev insläppt några minuter före öppningsdags vilket gjorde att jag kunde rusa bort till gravöppningen och ta några bilder innan horder av turister strömmade in och "förstörde" varje motiv:

Men snabbt kom det sen som sagt grupper från världens alla hörn för att njuta av allt vackert här och lyssna andäktigt till alla guider:

Om jag tror att någon av dessa platser verkligen är Golgata, och Jesu grav? Naturligtvis inte. Chansen för det är kanske 0,1%. Men exakt var det hände är inte det viktiga. Utan det är blotta vetskapen om att världshistoriens viktigaste händelser tilldrog sig nånstans i krokarna just här.

Prisad vare Gud!

Postat 2019-02-27 16:49 | Läst 2111 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Men vad håller dom på med egentligen där i Jerusalem?

Dom hoppar omkring på grejer och har sig. Eller med ett finare ord: parkour.

Andra går lugnt och normalt på gatan:

Och någon undrar nyfiket vad jag är för en:

Och slutligen några israeliska pojkar som ... som ... ja kanske spanar dom efter Messias? Vad vet jag?

Postat 2019-02-25 16:07 | Läst 1099 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Alla dessa gravar ...

... på Olivbergets västra sluttning i Jerusalem. Fascinerande att titta på. Begravningsplatsen är ca 3000 år gammal! Tanken får ofta anledning att svindla när man är i det här landet. 

Här finns omkring 150000 gravar och här vill varje troende jude ligga. Varför det? Jo, traditionen säger att vid uppståndelsedagen så är det de som ligger här som först kommer att uppstå. Och först i kön vill man ju alltid vara. Dessutom menar man att Messias kommer att framträda just här. (Om de bara visste att han redan kommit!)

Det här är med andra ord en välbesökt plats, man såg ofta ortodoxa judar gå omkring bland gravarna.

Om man väljer att promenera dit från gamla stan så får man en ljuvligt vacker promenad, men man ska veta att det är brant.

Och naturligtvis ville jag ha en kvällsbild också över vyn. Så jag traskade dit i den svala kvällsbrisen med stativet i ena handen. Det blev en rätt magisk kväll med orotodoxa judar som mässade bland gravarna.

Postat 2019-02-24 07:50 | Läst 1672 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gryning över Jerusalem

Jag bodde mitt inne i gamla stan Jerusalem, och tidigt en morgon gick jag ut för att fånga morgonljuset över östra Jerusalem:

En förmiddag klev jag också in i en kyrka på Olivberget. Där fanns en spännande avbildning av "nådastolen". Det var israeliternas förbundsark där de tio budorden förvarades. Och där skulle blodet stänkas på försoningsdagen. Det var en profetisk förebild syftande på den försoning som Jesu blod åstadkom för mänskligheten.

(Det var inte Fujifilm X100F jag hade med mig på denna resa, utan Panasonic G7. Och orsaken till det var att jag ville filma lite också. Och det var panasonicen duktig på. Dock mindre duktig på stillbilder.) 

Postat 2019-02-23 07:19 | Läst 1629 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa