My precious little hobby

To the glory of God

VARFÖR JAG FOTAR? Nu är det min tur att berätta.

Då och då brukar fotografer både här på Fotosidan och på andra håll försöka förklara VARFÖR de fotar. Ofta lite ansträngt som det verkar. Det är som om man försöker förstå sitt intresse. Det är liksom lite konstigt det hela. Man begriper inte riktigt varför man håller på. 

Nyligen var det en bloggare här på fotosidan som skrev om detta och han använde ord som ”lusten”, ”roligt” ”glädjen” när han beskrev det som drev honom att fota. Och det skulle jag tro är den vanligaste förklaringen man har för sitt hobbyfotande.

Nu har turen kommit till mig. Nu känner jag att det är dags att berätta varför jag fotar.

Jag började fota när jag var i 14-15 års åldern. Andra höll på med fotboll och tyckte det var kul. Andra meka med moppar. Andra spela nåt instrument. Jag fotade. För att det var kul.

Men när jag var 17 år inträffade något helt omvälvande i mitt liv. Jag gav mitt liv i Guds händer. Jag blev troende på Jesus Kristus. Vad innebar då det för mitt fotande? Jo, det blev en rätt dramatisk skillnad. På ett inre plan. Fast det är egentligen omöjligt att sätta på pränt vad det var som hände. Men ändå, när jag efter att jag blev troende gick ut med kameran i naturen så var det som om ett grått filter för mina ögon hade försvunnit. Jag såg på allting med nya klara ögon. Hur då? Jo, jag upptäckte nu Skaparens avtryck i allt. I grässtrået, i nyckelpigan, i svanen, i träden, i havet - överallt! Inom mig sa det bara - wow! Och jag tittade mig storögt omkring med ögon utan filter. Man skulle också rättvist kunna beskriva det som att innan min tro såg jag allt i svartvitt, efter min tro såg jag allt i färg.

Förut hade det bara varit ”kul” att fota. Nu blev det något mycket mer. Jag blev medveten om Guds närvaro i hela processen av att fota.

Sedan gick det ett antal år och jag läste både Bibeln och teologi. Och med det så hittade jag också det intellektuella teologiska svaret på min rubriks fråga varför jag fotar. Jag upptäckte två saker:

1. Bibeln förklarar att Gud är alltings Skapare. Gud är en ständigt skapande Gud. Att betrakta allt som finns till är med andra ord att blicka in i Guds skaparfantasi.

2. Och för det andra, Bibeln förklarar att vi människor är skapade ”till Guds avbild”.

Aha … då gick det upp ett ljus för mig. Med de här två verkligheterna presenterade sida vid sida så klarnade allt. Då förstod jag helt och fullt VARFÖR jag fotar. Det är nämligen en skapande process, både när jag fotar och när jag redigerar, och den processen sker ytterst sett för att jag är skapad till Guds avbild. Jag reflekterar alltså något av Skaparens väsen när jag själv skapar.

Vi människor gillar alltså att skapa. En del gillar att skapa musik. En del gillar att skriva böcker. En del gillar att måla tavlor. En del gillar att sjunga. Osv, osv. Vi tycker om skapande processer för att vi är skapade till Guds avbild. Svårare är det inte. Guds kraft och vilja och kärlek till skapandet är alltså inprogrammerat i oss människor redan från begynnelsen.

Och det här gäller förstås också alla som är ateister/agnostiker. Ett problem för dem är att de aldrig tillfredsställande kommer att kunna varken förstå eller förklara VARFÖR de fotar. De kommer bara halvvägs. Det brukar stanna vid att det är roligt. Där tar det stopp. För de kan aldrig svara på den naturliga följdfrågan; VARFÖR är det roligt och lustfyllt? Evolutionism/darwinism kan inte ge något tillfredsställande svar på det. Men det kan alltså Bibeln. Den ger ett enkelt, tydligt och lättbegripligt svar på det, och därför blir mitt svar på rubrikens fråga:

Jag fotar för att det är roligt, och det är roligt för att jag är skapad till Guds avbild.

Prisad vare Gud!

Selfie vid Österlen

Postat 2019-10-27 12:36 | Läst 1039 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Acros + Högt ISO

I dag denna regn och gråvädersdag fick jag en nyck att göra ett test. Jag tänkte det skulle passa att kolla upp lite högre iso. Så jag traskade ut med min Fuji X100F och valde Acros för svart-vitt. Och nedan i följande ordning; 12800 iso, sedan 25600 och sist 51200. Och det är utan redigering och alltså direkt från kameran. Fokuspunkt på närmaste kanins vänstra öga från betraktarens vinkel:

Och så delförstoringar på 100%, och samma ordning som ovan:

Det var det det.

Postat 2019-10-26 12:08 | Läst 1221 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Graffiti i all ära ...

... men nog är det bättre med äkta vara på vägg och hus. Iaf för det mesta.

Fotoplats: framsida.vacker.biodlare 

Postat 2019-10-24 16:39 | Läst 964 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Allt är tomhet ...

... skrev författaren till Predikarens bok i Bibeln. Han var kommen till ålderns höst och när han blickar bakåt och ser på allt han varit med om, då sammanfattar han sitt mångfacetterade liv med ordet - tomhet. Så är det. Vis är den som kommit till insikt. Vi är som oroliga skuggor eller diffusa löv i ett grenverk. Vi fladdrar till lite grann då och då. Oundvikligt och obarmhärtigt så har vår kortvariga grönska och färgprakt förvandlats till något skrynkligt, torrt och livlöst. Och så en dag dalar vi som en sista glädjelös dans ner till den kalla marken. Och kanske en kråka dyker upp och klampar sönder oss till smulor.

Allt är tomhet.

Postat 2019-10-22 16:37 | Läst 1028 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hösten är en fin tid ..

... att hitta en plats att filosofera över livets alla mysterier.

Fotoplats: yxor.åska.synfält

Postat 2019-10-21 16:09 | Läst 1076 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa