My precious little hobby

To the glory of God

Test: ISO 6400

Testar enkelt min Nikon Z7 + Nikon 24-70 Z f/4 S när det gäller höga iso. Fast jag väljer inte extremt högt iso, utan den inställning som jag har satt på max, dvs 6400. Fotar man ofta i low-light då bör man nog hellre skaffa Z6 som ska vara bättre i dåligt ljus. 

Först originalbilden inne i en kyrka med minimal redigering och med brusreduceringen bortkopplad från redigeringsprogrammet:

70mm, 1/160, f/4, iso 6400, handhållet

Och granskar man riktigt nära och gör ett utsnitt på 100% då ser det ut så här:

Och efter att jag applicerat brusreducering:

Postat 2020-06-30 08:00 | Läst 867 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skärpa betyder allt!

Om inte ens bilder är superskarpa är man en riktig looser! Skärpan ska sitta i mitten och i kanterna och i hörnen, ja hela bilden ska vara rakbladsvass av skärpa. Det ska göra ont i ögonen att se på bilder!

Nej, så är det förstås inte. Visst, en majoritet av bilder gör sig säkert bäst med god skärpa. Men det finns många undantag. Och ibland är det till och med en fördel med oskarpa bilder. Varje bild är unik och kräver sin egen nivå av skärpa/oskärpa och övrig bildbehandling. 

Postat 2020-06-29 09:22 | Läst 946 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Test: 70mm

Ett litet test av Nikon Z 24-70 f/4 S. Igår visade jag ett test från 35mm. Idag blir det 70mm. Bilderna måste ses förstorade för att det ska bli rätt. Tyvärr så är den första bilden soft även förstorad. Jag gör nåt fel idag vid redigeringen och kan inte åtgärda det. Men bild 2 och 3 och 4 är inte softade konstigt nog. De tre sistnämnda är utsnitt på 100% av första bilden, från mitten och de båda sidorna. Den första skräpbilden ska alltså inte bedömas, men jag tar med den ändå för att visa originalets storlek. 

1/320, f/8, iso 64, handhållet

100% utsnitt från mitten:

100% utsnitt från höger:

100% utsnitt från vänster:

Postat 2020-06-28 12:48 | Läst 694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett första test - håller objektivet måttet?

Bortse från bilden i sig, det här är bara ett enkelt test för att kolla upp objektivet lite (Nikon z 24-70 f/4 s). Tog i morse en rätt detaljrik bild för att kolla skärpan. Bild 1 är uppladdad här med 2800px. Och bild 2 och 3 och 4 är 100% utsnitt från första bilden. Jag är lite osäker på hur man gör, men jag förstorade upp bilden i programmet till 100% och sen tog jag skärmbilder. Bild 2 och 3 är utsnitt från kanterna för att se hur kantskärpan är. Bild 4 är utsnitt från mitten. Normal redigering annars med en likaså normalskärpning från de program jag använder. Annars var det rätt skuggigt med skarpa kontraster så jag har fått ljusa upp bilden en del.

35mm, f/10, 1/200, iso 64. Handhållet.

Sen vill jag påpeka att det är nya program jag redigerar i så jag har inte hunnit finjustera mina färdigheter i dem, långt ifrån faktiskt. Men ett första försök till test iaf.

Postat 2020-06-27 10:35 | Läst 804 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nikon Z7 + Nikon 24-70 f/4

Ja, det blev alltså den till slut. Kanske jag ska berätta lite kort varför. Ty förutom ett visst allmänintresse i en fotosajt till varför man väljer en viss kamera, så kan det ju också vara av särskilt intresse för den som kanske står i valet och kvalet inför nytt köp. Så här lite kort om mitt subjektiva val:

Jag kom att förstå mer och mer att den jag hade, Fujifilm X100F, var en utpräglad gatufotokamera. Och så marknadsfördes den också ofta. Jag kände mig faktiskt lite naiv till slut att just jag använde en sådan. Jag borde ha förstått bättre. Inte för att den var direkt dålig som naturfotokamera, men den var liksom inte riktigt tänkt för det, och det förstod jag mer allteftersom tiden gick.

Efter att ha läst många reviews och sett på många videos så kom jag till slut fram till att Nikon Z7 nog var en lämplig kamera för mig.

Så hur kom jag fram till det? Jo, denna gång ville jag lite mer försöka förstå vilken kamera som skulle vara lämplig för en fototypsmänniska som jag.

De helt nya mirrorless (spegellösa) kamerorna från Nikon fångade genast mitt intresse. Ja, Z6 hamnade snabbt högst upp på listan. Där fanns också Sony A7iii och Sony A7Riii. Alla fullformat. Lite längre ner på listan fanns Z7. Det här var inga klumpiga och tunga grejer, utan rätt lätta och smidiga. Jag läste och läste. Tittade och tittade. Och jämförde.

Nu var ju fullformat iofs inget jag haft tidigare, så det kvarstod nog som ett frågetecken under hela resan. Men jag visste att fullformat normalt brukar innebära bra dynamiskt omfång och det passar bra för den typ av foto jag mest ägnar mig åt. 

Och är det mest natur och landskap då är det också bra med rätt många megapixlar. Iaf om man nån gång tänker ha en utställning och printa i större format.

Och lika viktigt som kamerahuset är rätt objektiv. Jag ville inte falla i fällan att ha ett bra hus men ett mediokert objektiv. Så det gällde nu verkligen att vara en god äktenskapsmäklare och försöka gifta ihop rätt partners.

Nikon Z6 framstod mer och mer som vinnare, den låg länge etta. Men strax bakom lurade även Sonygrejerna. De lockade på mig hela tiden.

Hur som helst, när månaderna gick började Z7 klättra alltmer på listan. Och vad gjorde till slut att Z6 förlorade sin tätposition? Mest var det nog att den har bara hälften så många pixlar som Z7. Och dessutom har den ett lågpassfilter. Jag förstod till slut att Z6 nog mera var ”lagomkameran” för den seriöse hobbyfotografen med högra krav. Dessutom är den gjord inte bara för stillbildsfotografen, utan lika mycket för filmaren. Z7 däremot är mer avsedd för just stillbildsfotografen.

Och jag är inte en filmare. Och nån lagomkamera var nog inte vad jag behövde. Utan en lite mer specialiserad. Jag är främst natur/landskapsfotograf, och Z7 har hela 45 MP och inget lågpassfilter. Egentligen som gjord för sådana som jag.

Med denna insikt i bagaget föll även Sony A7iii till slut bort. Kvar fanns dock Sony A7Riii och viskade frestande i mitt öra.

Och den kampen blev rätt jämn ända in på raksträckan. Det som fällde avgörande mellan dem var delvis en känsla. Jag har nämligen alltid, redan då jag var barn, haft en känsla för just Nikon. Jag har haft många märken, men aldrig just det märke jag egentligen alltid tyckt vara bäst. Den som liksom fanns där på piedestalen och tittade ner lite på de andra. Så jag tänkte - nu eller aldrig.

Dessutom fick jag intrycket att Sonykameran lite mer var en action-kamera med sin snabba och säkra AF. Skulle jag vara tex sportfotare då skulle jag tro att A7RIII (el nån annan Sony) hade hamnat i topp. Men sen verkade också Sonys menysystem vara lite väl invecklat, och sånt gillar inte jag.

Men jag fastnade också för Z-seriens objektiv. De verkade samtliga hålla en hög kvalite. Och den som kallas ”kit”, dvs 24-70 f/4, är inte, enligt vad jag läst och sett något typiskt mediokert kit-objektiv. Det är flera steg bättre än så. Och efter att ha kollat upp detta själv nu, så kan jag nog delvis hålla med.

Ja, det här var en liten förklaring till varför det blev som det blev. I bloggar framöver kommer jag att skriva om den fortsatta resan med min nya precious. Blev det som jag hade tänkt och hoppats? Och lite tester med bilder och sånt blir det förstås också. 

Nikon Z7 + 24-70 f/4. 47mm, f/10, 1/200, iso 64. Mina bilder laddas normalt, som här, upp i 1800 px på långsidan.

Postat 2020-06-26 10:27 | Läst 995 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa