My precious little hobby

To the glory of God

Det är mödosamt ...

... att traska i 3-4 dm snö. Och bergigt och stenigt och gropigt och halkigt var det. Men får man lön för mödan så. Jag hade bestämt mig att jag skulle just hit till denna vy. Och här traskar man normalt mest om somrarna, då är här gott om folk, nu var jag först på plan.

Postat 2021-01-31 13:20 | Läst 445 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vilken härlig vinterdag!

Kunde inte bli så mycket bättre. Cirka 3 dm snö, mycket svag vind, -10 c, solsken. Som man har längtat. I åratal!

Ja, jag blev så glad och uppiggad när jag åkte ut till ett naturreservat i förmiddags, och såg detta tjocka vita täcke på mark och träd. Och solen sken på hela sceneriet. Jag tänkte på Guds väldiga visdom och skaparmakt. Tänk att Han på bara några timmar kan förvandla ett helt landskap på detta förtjusande sätt. Helt otroligt! Jag blev riktigt exalterad av glädje och tacksamhet. Jag ska om nån dag visa några bilder från dagens lilla utflykt, men jag tänkte nu först visa en vinterbild som jag har tagit vid annat tillfälle.

Postat 2021-01-30 11:49 | Läst 396 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

HOLOCAUST

Årets första storbråk har brutit ut med buller och bång på Fotosidans blogg. Tänderna skallrar, nävar är knutna och folk är djupt upprörda. Vad har hänt, vad har hänt, kanske någon undrar. Det måste ju vara något väldigt allvarligt som inträffat. Mer om det strax.

Jag har inte bara bläddrat i böcker och sett bilder om Holocaust. Jag beslutade mig för några år sen att själv åka dit där det hände, till Auschwitz-Birkenau. Begrunda och fota. Och det var berikande att vara där tillsammans med andra och vägledas av en kunnig guide runt baracker, ugnar och andra hemskheter. Det var gripande.

Jag lade sedan upp mina bilder därifrån på en annan fotosajt och där har de rönt intresse också bland judar genom att flera har velat se större spridning av dem. Jag visar här flera av bilderna därifrån.

Nu har mitt inlägg som handlar om terminologi/semantik orsakat en tromb här på Fs. Vår fotovän Björn har skrivit en egen blogg, som kan läsas här, där han säger att han blivit ”djupt upprörd” över mitt ”näst intill oförskämda” blogginlägg, som kan läsas här.

Varför är allas vår fotovän Björn ”djupt upprörd” och dömer mig? Han som alltid är lugn som en klippa.

Ja, det var inte för att jag föredrar ordet Holocaust eller Shoah framför ”förintelsen”.

Han påstår inte heller att jag skulle förneka morden på 6 miljoner judar under andra världskriget.

Men varför denna djupa upprördhet då? Jo, det verkar vara för att jag valde att skriva mitt inlägg på fel dag. Det är tidpunkten han främst är upprörd över. 

Jag är ledsen men det här lite aggressiva tidpunktsangreppet som nu riktas mot mig kan jag inte uppfatta på annat sätt än att man skapat en skrikande upprörd höna av en liten fjäder. Så onödigt. Så onödigt.

Det är ju också så att Björn håller med mig om det mest grundläggande, han förnekar inte morden på 6 miljoner judar. 

Och dessutom, om Björn själv fick välja, vem vet, kanske skulle han då föredra det gängse internationella ordet Holocaust han också och förena sig med världens folk? Det har han inte sagt något om.

Men, ay caramba! som Bart Simpson skulle ha sagt, det var alltså det där med tidpunkten. Och eftersom jag ventilerade min åsikt just den 27/1 så rusar nu flera upprörda människor mot mig anförda av Björn, och alla fördömer min omoraliska handling som främst består i att jag har uttryckt en åsikt på fel dag under året.

Man kan stilla undra, vilken dag hade varit bättre? Säg att jag hade valt en annan dag, vilken som helst. Vad hade då hänt? Jo, självklart hade ett antal personer blivit upprörda då också, och frågat mig: Men varför tar du upp detta just nu? Varför i hela världen just den här dagen? Det finns ju ingen anledning!

Nu är det ju så, rent sakligt, att jag har nästan hela världen bakom mig när det gäller det ordval som jag föredrar - Holocaust. Så jag känner mig orubbligt trygg i tromben.

Våra grannländer Finland, Norge och Danmark använder sig också av ordet Holocaust.

Jag ställer mig också bakom (Frankriges och) judarnas/israelernas val av ord, Shoah. Det är kanske till och med det bästa.

Därtill tycker jag att ”förintelse” på ett olustigt sätt alluderar till nazisternas språkbruk och inställning. De ville just förinta hela judafolket och ”förintelsen” kopplar därför lite grann ihop sig med deras vanföreställning. Och kanske är det också bla just därför som andra länder väljer bort det ordet som huvudbegrepp? Man vill liksom inte riskera att klistras ihop med nazisternas världsbild.

Men inget av detta bryr sig Björn eller hans trogna anhängare om. Hos dem finns tex ingen reflektion över varför Sverige tydligen är så ensamt i val av ord. Nej, man vill bara ta chansen att komma åt mig och hävdar därför med arg stämma att jag på fel dag under året föredrar det internationella gängse begreppet.

Och ja, jag erkänner mig skyldig, jag anser 27/1 vara den kanske mest lämpliga dagen att göra just det. Alla andra dagar hade tett sig konstigt.

Minnesdagen ska vi först och främst använda för att minnas offren. Där är vi ense. Men vi ska inte som nu skett upprört gå samman i en mobb och börja slå på någon som på minnesdagen säger sig föredra en internationell formulering framför den svenska. 

Ni har gaddat ihop er och ni hetsar varandra, och man får i sammanhanget otrevliga associationer, och det ser inte vackert ut. Jag tror ni gör väl i att reflektera en aning över er reaktion. 

Terminologi/semantik är då verkligen ingen obetydlig sak i sammanhanget. Allt börjar med ordval. Varje större handling och händelse ute i världen har en början med ordval. Och den ”etikett” vi sätter på olika företeelser och händelser har ofta stor påverkan på tanke och föreställning. Se bild nedan. Så ord och begrepp ska vi sannerligen inte bagatellisera, bästa fotovänner. 


Om någon vill kommentera detta mitt inlägg så är det välkommet. Bara det sker på ett civiliserat sätt utan personangrepp och otrevligheter och att man håller sig till ämnet. (Och tro inte för ett ögonblick på att de som fällt tårar över att jag raderat deras inlägg är så oskyldiga som de låter!) 

Postat 2021-01-29 16:55 | Läst 676 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Jag tror inte att "förintelsen" är bästa ordval!

I dag är det förintelsens minnesdag. Det finns många minnesdagar nuförtiden. Om allt möjligt. En del riktigt tokiga. Men den här dagen är viktig att minnas. Det finns emellertid en aspekt i detta som jag länge ogillat. Och det är namnet "förintelsen". Vad synd att det blev det namnet här i Sverige! Jag har alltid reagerat negativt på det. Förintelse betyder helt enkelt att något blivit förintat. Dvs det finns inte mer det som en gång fanns. Det är borta. För alltid. Men det är långt ifrån sanningen vad avser judarna under andra världskriget. Efter kriget återstod flera miljoner judar. Flera miljoner. Alltså är "förintelse" per definition ett felaktigt ord i detta sammanhang.

Den engelspråkiga världen har ett helt annat ord - Holocaust. Ett hyperintressant ord. Det kommer från grekiskans holokaustos, som i sin tur kommer från hebreiskans olah, och detta syftar på brännoffret (till Gud). Det ordet valdes med tanke på de nära sex miljoner kroppar som brändes i ugnarna.

Israelerna själva använder begreppet Shoah, ett hebreiskt ord med betydelsen "katastrof".

Jag har inte noga studerat vilka ord man använder i världens alla länder, men jag gissar när jag säger att Sverige verkar vara relativt ensam med detta sakligt felaktiga begrepp "förintelse". Ordet är också olyckligt ur en annan aspekt, nämligen att det var nazityskarna som drömde om och ibland använde detta ord. För de ville se en verklig förintelse. Ska vi verkligen ta efter en terminologi som uttryckte nazisternas högsta önskan?

Hur som helst, jag tror inte på förintelsen, för det är inte bästa ordval. Men jag tror på Holocaust/Shoah.


För några år sen besökte jag lägret Auschwitz-Birkenau. Det var starkt. Bilden nedan är därifrån.

Jag har en blogg här på Fs med fler bilder därifrån men den orkar jag inte leta fram och det finns väl ingen sökfunktion heller kan jag tro.

Postat 2021-01-27 16:13 | Läst 699 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vart är du på väg egentligen?

Postat 2021-01-25 12:23 | Läst 487 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa