My precious little hobby

To the glory of God

bye bye

Matt 27:22-23.

Jag såg fram emot att dela med mig av flera vinterbilder till er alla. Och jag såg fram mot våren och sommaren och härlig fotogemenskap här på Fotosidan. Men ju mer som tiden gått så har jag förstått att jag är persona non grata på bloggen. Alltför många har gett uttryck för, på olika sätt, att de inte gillar min närvaro här. 

Jag har verkligen ansträngt mig för att vara vänlig mot alla och aldrig elak mot någon. Jag har angripit åsikter några enstaka gånger, speciellt när min tro angripits, men jag har aldrig angripit någon till personen. Alltid visat respekt för individen. 

Men vad hjälper det när stötestenen alltför ofta varit min tro. Den irriterar och förargar hur jag än beter mig och vad jag än säger. Allt vänds emot mig.

Ingen här på Fotosidans blogg har under åren mötts av mer angrepp på person än jag. Och ingen här har fått sin tro eller sina åsikter smutskastade så ofta som jag.

Det är förvånansvärt många som angripit mig och min tro. Och när jag har blivit utsatt har det inte varit någon som offentligt gett mig stöd eller försvarat mig. Jag har fått stå ensam i alla stormar. 

Tron är som bekant en integrerad del i mitt bildskapande. Om jag inte i text och bild tillåts ge uttryck för det ibland, då upphör jag som fotograf. 

Jag vet ju att vi lever i ett sekulärt samhälle. Men att irritationen mot en troende fotograf kunde vara så omfattande och kunde få såna proportioner och väcka sådana starka känslor som här på Fotosidan, det kunde jag då aldrig föreställa mig när jag började blogga här.

Till slut, efter flera år, när gränser passerades allt oftare så valde jag därför att aktivera Fotosidans granskningsfunktion. För mig var främsta syftet med det att se till att giftiga kommentarer inte skulle nå ut till allmänheten. Jag ville att forumet skulle vara så civiliserat och rent som möjligt. Men det hade inte varit möjligt om jag inte aktiverat funktionen. Ty ofta skriver man ett inlägg och sedan är man borta flera timmar eller någon dag, och då skulle giftiga kommentarer förgifta forumet under hela den tiden om inte funktionen var aktiverad.

Men jag gjorde ingen förändring när det gäller vilka kommentarer jag raderade. Det hände att jag raderade personangrepp, allmänt otrevliga kommentarer, och kommentarer som var helt utanför ämnet.

Granskningsfunktionen gjorde att jag mådde lite bättre. Nu fick jag makt över giftiga kommentarer och jag kunde också förhindra att de kom ut till det offentliga. Men 90-95% av kommentarer släppte jag igenom. Antalet raderingar var oförändrat jämfört med tiden före jag aktiverade funktionen.

Jag betraktar granskningsfunktionen som ett redskap inte främst för majoriteten, för ingen där har någon egentlig nytta av den, utan den är till för minoriteten, dem som på olika sätt är utsatta. Det är samma som med yttrandefriheten. Den är inte till för majoriteten, utan för minoriteterna, för att de ska kunna få yttra sina obekväma eller anstötliga eller pk-fientliga åsikter. Granskningsfunktionen är med andra ord först och främst avsedd för sådana som jag. Den erbjuder mig hjälp såtillvida att jag bättre ska kunna hantera eventuella oschysta angrepp från majoriteten mot mina texter/bilder som kan ogillas av dem eller angrepp mot mig personligen.

Men för många så har trots allt mitt beslut att använda mig av Fotosidans granskningsfunktion väckt stark irritation. Man har hetsat varandra i detta och flera har gått i taket och anklagat mig för att jag censurerar, stryker kommentarer jag ”ogillar”, att jag inte tror på demokrati, osv.  

Men mitt svar är: Med tanke på vad jag blivit utsatt för under flera år så har ingen rätt att döma mig för att jag använder Fotosidans granskningsfunktion. Inte förrän man själv först har vandrat en mil i mina skor.

Men att jag nu tog till mig rättigheten att kunna blockera ett och annat ogräs fick nu flera att säga att de slutar att kommentera i min blogg så länge jag håller fast vid den rätten. Och det märktes, flera av dem som jag betraktar som mina vänner och som jag tycker så mycket om, slutade att ge mig kommentarer.

Trots att folk visste vad jag ständigt blev utsatt för, så slår man igen gemenskapens dörr rakt framför mitt ansikte. Man vill inte längre ha vänskapligt utbyte, dialog och gemenskap med någon som vill skydda sig själv och det offentliga. Och när vänskapen sägs upp på detta sätt drabbar detta forumets själva grundidé om en förenande gemenskap över gränser.

Kalla vindar svepte in över bloggen och forumet.

Jag tänkte därför tills nyligen att jag skulle skriva ett vänligt blogginlägg och förklara varför jag använder granskningsfunktionen och hur jag använder den. För jag såg så mycken missförstånd och förvirring.

Men så hände plötsligt en sak till. Ännu ett svart moln dök upp och nu blev himlen nattsvart. En person sa nämligen åt mig att han inte mer ville att jag skulle kommentera hans bilder på sin blogg! Jag trodde inte att jag läste rätt. Jag gnuggade mina ögon. Men jo, han menade faktiskt det. Han ville sätta munkavle på mig ifall jag besöker hans blogg. Och han tänkte inte heller kommentera mina bilder sa han. Allt med motiveringen att vi hade så olika åsikter!

Har ni hört!

Jag misstänker att alla hans vänner här nu rycker på axlarna åt det. Kanske skrapar en och annan lite förläget lätt på marken med foten. Men tänk om JAG hade sagt så: ”Inga ateister får kommentera bilder i min blogg, för vi har så olika åsikter!” Ja, då hade det blivit krigsrubriker överallt på hela sajten och till slut hade också Fotosidans redaktion tagit mig i örat.

Men ni kan vara lugna, det var ju bara en av era egna som sa så.

Hur som helst, kalla vindar blev plötsligt iskalla vindar från Sibirien.

Och jag tänkte, varför ska jag vara kvar här när det blivit så här: 

1. Ofta attackerad till personen. 

2. Min tro ofta angripen och häcklad. 

3. Folk som slutat ge mig kommentarer. 

4. Folk som uppmanar mig att inte kommentera deras bilder. 

5. Folk som ständigt är sura och jättearga för att jag aktiverat granskningsfunktionen.

Nej, jag förstod nu med all önskvärd tydlighet att jag inte mer var välkommen här på Fotosidans blogg. Inte av alla, men av alltför många, och särskilt av de jag hade mest kontakt med. Man gjorde klart inte bara med ord utan också med handling att man ogillade mig. 

Jag skuffades med gemensamma krafter ut till den kalla nattkylan. Och jag visste att jag inte längre var välkommen tillbaka in i värmen.

Vuxenmobbningen eller utfrysningen är dock inte ömsesidig. Jag har inte otalt med någon. Inte ens mot de som aggressivt ibland attackerat mig och min tro. Det finns ingen här på Fotosidan som jag ogillar. Hur mycket våra åsikter än gått isär ibland så har jag inte haft svårt att skilja på sak och person. Jag har inte fryst ut någon. Jag har inte mobbat någon. Mitt samvete är rent.

Det är också viktigt för mig så här i slutet att säga att jag förlåter alla som gått över gränsen. Det innebär bl.a. att jag inte har några hard-feelings mot någon här.

Men till glädje och lättnad för många meddelar jag nu alltså att jag lämnar bloggen. Inte bara för min skull. Jag tror också att en del andra här kommer att må bättre av det. Bye-bye.

Luk 23:34.

I Auschwitz-Birkenau som jag besökte fanns uppsatt på en vägg hundratals foton av fångar. Jag tog en bild av just denne man för jag tyckte att han hade vissa likheter med mig när jag var i den åldern.

Postat 2021-02-18 17:58 | Läst 1017 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

ATEISMEN - detta hemska påfund

Ateism är en tro. En tro på att det inte finns någon gud eller gudar. De flesta ateister är beskedliga och hyggliga som vem som helst och gör inget väsen av sig med sin tro. Men det finns också några som är aggressiva i sin framtoning och gärna påtalar hur hemskt det är med Religioner.

Nu vill jag för ovanlighetens skull ge en liten betraktelse om hur hemsk ateismen är. Den orsakar så mycket ont i världen att den hamnar i toppskiktet av vad som är skadligt för människor. Mycket värre än klimathotet. I förlängningen är ateismen ett hot mot mänskligheten om den skulle bli alltför utbredd.

Ateismen orsakar bl.a. terror och krig. Lenin och Stalin! Nazismen! som ville förinta alla judar och som förföljde och dödade många präster och pastorer. Kinas ateistiske Mao! Och dagens ateistiska regim i Kina som förföljer och trakasserar muslimer och kristna! Pol Pot! Nord-Koreas strängt ateistiska regim som idag torterar och mördar kristna och andra religionsutövare! De här nämnda tillsammans har slaktat över 100 miljoner människor. Och de har drivits mer eller mindre av en ateistisk agenda.

Ja, så här kan man fortsätta och hålla på ett tag med alla dessa ateistiska regimer som orsakat så mycket ondska, krig och terror i världen. Förr och nu.

Och så all denna normlöshet som ateismen bidrar med. Sexuell promiskuitet där allt är tillåtet. Mängder av könssjukdomar. Upplösningen av moral och etik. Det som är gott idag är ont i morgon och vice versa. Ateism innebär en ”moralisk” berg-och-dal-bana där värderingar skiftar lika ofta som solen går upp och ner.

Ateismen innebär också att man inte tror på liv efter döden, och varken på Domedag eller Helvete. Det får för många ateister hemska följder. Man ger efter för alla hämningar och bryr sig inte om hur man lever. En sk-t i andra mentalitet. 

Och så har vi alla dessa miljoner kriminella som drivs i sin verksamhet, medvetet eller omedvetet, av ateismens förnekelse av absolut moral. Gott och ont existerar överhuvudtaget inte för många kriminella.

Aborterna, som i grunden bygger på en ateistisk grund, och som innebär bara i Sverige att över 100 små barn dödas på våra svenska sjukhus varje dag. Finns det nåt mera djävulskt på jorden?

Äktenskapets perversa förändring till oigenkännlighet och som har slagit sönder samhällets fundament, är en frukt av ateism.

Skolorna, där barnen undervisas i de mörka ateistsagorna evolution och darwinism, som fyller barnen med depressiva tankar som får dem att tro att livet är både meningslöst och värdelöst. Vem förvånas över att det aldrig någonsin funnits så många barn i vår tid med psykisk ohälsa? Ateismen bidrar!

TV som utifrån sin ateistiska grund matar oss med ständiga filmer och program där det flödar av otukt, superi, galenskaper, våld och dödande och svordomar. Som gör oss sjuka till både kropp och själ.

Det här var axplock av vad ateismen orsakar. Jag kan förstå att man i en del länder faktiskt har förbjudit ateism, så mycket ont som den tron skapar i samhället.

Sverige och västeuropa som en gång var starkt judiskt/kristet influerat har idag hamnat i ateismens strypgrepp. Vårt land som var uppbyggt till stor del av kristet inflytande vilket gav landet dess välstånd tyngs nu av ateismens tunga ok. Grunden håller på att krackelera. Vi befinner oss mitt i ett ”romarrikets fall” på grund av ateismens negativa påverkan.

Och slutligen, att tänka på: Om inte det judiskt/kristna inflytandet hade funnits i Sverige i över 1000 år utan ateismen istället hade fått forma landet, hur hade Sverige då sett ut idag? Antagligen som Nord-Korea.


Var det här nu ett lämpligt inlägg här på fotosidans blogg?

Naturligtvis inte! Jag skäms över att skriva det här. Det är högst olämpligt i detta forum. Det hör inte hemma här. Så varför skriver jag då detta?

Det beror bara på att min fotovän Björn Thundal vid 3-4 tillfällen har attackerat Religionerna och främst Kristendomen. Religionerna orsakar enligt honom så mycket hemskt i världen och det tycker han är viktigt att berätta om här på fotosidans blogg lite då och då.

Och då har jag varit tyst. Utom vid senaste gången, igår. Då ifrågasatte jag hans attack mot Religionerna. Han mötte mig som vanligt med att knappt säga något och vägrade svara på mina frågor. Så efter att han kastat iväg sin handgranat, fått applåder och tackat för det, så lämnade han fältet och lämnade efter sig kaos och bråk. För när dammet hade lagt sig angrep mig hans trogna ateistvänner för att jag hade mage att ifrågasätta deras väns granatattack mot bl.a. Judendomen och Kristendomen. Och inte bara det, de själva bidrog med ännu mer religionsfientlighet. Fullt krig!

Så då tänkte jag, ok då, då får väl jag svara med samma mynt då. Åtminstone en gång. Jag får väl låta honom och hans anhängare då smaka på sin egen bittra medicin. Därav min inledningstext. Kanske de då bättre begriper att deras angrepp inte är så vackert och lämpligt här på fotosidans blogg. Jag menar, om jag en gång väljer att inte vända andra kinden till utan faktiskt ger tillbaka med en ordentlig käftsmäll. Kommer de då att fatta?

För det är väl inte så att det bara är en person här på fotosidan som har ensamrätt på att attackera det i världen som han anser skapar ondska?

Jag måste ju få ha samma rätt, eller hur?

Och så har vi ett krig som inte har några vinnare utan bara förlorare. Och stämningen blir dålig och otrevlig. Är det så vi vill ha det här på fotosidans bloggforum?

Låt oss inte glömma vem det var som inledde kriget genom att släppa ut anden ur flaskan. Och som förvandlade fotosidans bloggforum till något som inte längre bara är en fotoblogg utan också har blivit ett hätskt diskussionsforum.

Jag avskyr allt detta! En sådan utveckling hör inte hemma här på fotosidan. Redaktionen borde ha stoppat det här för länge sedan. När det var i sin linda. När det första religionsfientliga angreppet kom. Redaktionen borde ha hållit på sina regler.

Det finns forum på nätet där man fritt kan diskutera Religion-Ateism och det med järnhandskar om man så vill. Men inte på Fotosidan! Här visar vi bilder och här talar vi foto och är trevliga mot varandra. Och om vi någongång skriver om politik/religion så gör vi det respektfullt utan att attackera och angripa och såra. Vanlig hederlig vänlighet.

Därför vill jag avslutningsvis vädja till mannen som startade kriget. Sluta hetsa och provocera på en sajt som inte är avsedd för sådant.

Kan vi komma överens om att vi nu säger STOPP och inte längre angriper varandras Tro här på fotosidans blogg? Vill du ta min utsträckta hand om att fortsätta i försoningens anda?

Nej, ateismen är inte så oskyldigt snövit. Den är blodfläckad.

Postat 2021-02-16 09:50 | Läst 1244 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kallare eller varmare klimat?

Jag undrar om inte risken är större att jorden drabbas av betydligt kallare klimat än att det skulle bli mycket varmare framöver? Kanske betydligt kallare åtminstone något decennium eller så. Den som lever får se. Man ska inte ta något för givet. Förutom att människan spår men Gud rår.

Postat 2021-02-14 12:46 | Läst 1057 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

vinterlandskap

"Han låter snö falla som ull ...". Ps 147:16.

Postat 2021-02-12 09:32 | Läst 975 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

en liten gammal kyrka i vintertid

Postat 2021-02-11 16:09 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa