To the glory of God

Nikon Z7 + Nikon 24-70 f/4

Ja, det blev alltså den till slut. Kanske jag ska berätta lite kort varför. Ty förutom ett visst allmänintresse i en fotosajt till varför man väljer en viss kamera, så kan det ju också vara av särskilt intresse för den som kanske står i valet och kvalet inför nytt köp. Så här lite kort om mitt subjektiva val:

Jag kom att förstå mer och mer att den jag hade, Fujifilm X100F, var en utpräglad gatufotokamera. Och så marknadsfördes den också ofta. Jag kände mig faktiskt lite naiv till slut att just jag använde en sådan. Jag borde ha förstått bättre. Inte för att den var direkt dålig som naturfotokamera, men den var liksom inte riktigt tänkt för det, och det förstod jag mer allteftersom tiden gick.

Efter att ha läst många reviews och sett på många videos så kom jag till slut fram till att Nikon Z7 nog var en lämplig kamera för mig.

Så hur kom jag fram till det? Jo, denna gång ville jag lite mer försöka förstå vilken kamera som skulle vara lämplig för en fototypsmänniska som jag.

De helt nya mirrorless (spegellösa) kamerorna från Nikon fångade genast mitt intresse. Ja, Z6 hamnade snabbt högst upp på listan. Där fanns också Sony A7iii och Sony A7Riii. Alla fullformat. Lite längre ner på listan fanns Z7. Det här var inga klumpiga och tunga grejer, utan rätt lätta och smidiga. Jag läste och läste. Tittade och tittade. Och jämförde.

Nu var ju fullformat iofs inget jag haft tidigare, så det kvarstod nog som ett frågetecken under hela resan. Men jag visste att fullformat normalt brukar innebära bra dynamiskt omfång och det passar bra för den typ av foto jag mest ägnar mig åt. 

Och är det mest natur och landskap då är det också bra med rätt många megapixlar. Iaf om man nån gång tänker ha en utställning och printa i större format.

Och lika viktigt som kamerahuset är rätt objektiv. Jag ville inte falla i fällan att ha ett bra hus men ett mediokert objektiv. Så det gällde nu verkligen att vara en god äktenskapsmäklare och försöka gifta ihop rätt partners.

Nikon Z6 framstod mer och mer som vinnare, den låg länge etta. Men strax bakom lurade även Sonygrejerna. De lockade på mig hela tiden.

Hur som helst, när månaderna gick började Z7 klättra alltmer på listan. Och vad gjorde till slut att Z6 förlorade sin tätposition? Mest var det nog att den har bara hälften så många pixlar som Z7. Och dessutom har den ett lågpassfilter. Jag förstod till slut att Z6 nog mera var ”lagomkameran” för den seriöse hobbyfotografen med högra krav. Dessutom är den gjord inte bara för stillbildsfotografen, utan lika mycket för filmaren. Z7 däremot är mer avsedd för just stillbildsfotografen.

Och jag är inte en filmare. Och nån lagomkamera var nog inte vad jag behövde. Utan en lite mer specialiserad. Jag är främst natur/landskapsfotograf, och Z7 har hela 45 MP och inget lågpassfilter. Egentligen som gjord för sådana som jag.

Med denna insikt i bagaget föll även Sony A7iii till slut bort. Kvar fanns dock Sony A7Riii och viskade frestande i mitt öra.

Och den kampen blev rätt jämn ända in på raksträckan. Det som fällde avgörande mellan dem var delvis en känsla. Jag har nämligen alltid, redan då jag var barn, haft en känsla för just Nikon. Jag har haft många märken, men aldrig just det märke jag egentligen alltid tyckt vara bäst. Den som liksom fanns där på piedestalen och tittade ner lite på de andra. Så jag tänkte - nu eller aldrig.

Dessutom fick jag intrycket att Sonykameran lite mer var en action-kamera med sin snabba och säkra AF. Skulle jag vara tex sportfotare då skulle jag tro att A7RIII (el nån annan Sony) hade hamnat i topp. Men sen verkade också Sonys menysystem vara lite väl invecklat, och sånt gillar inte jag.

Men jag fastnade också för Z-seriens objektiv. De verkade samtliga hålla en hög kvalite. Och den som kallas ”kit”, dvs 24-70 f/4, är inte, enligt vad jag läst och sett något typiskt mediokert kit-objektiv. Det är flera steg bättre än så. Och efter att ha kollat upp detta själv nu, så kan jag nog delvis hålla med.

Ja, det här var en liten förklaring till varför det blev som det blev. I bloggar framöver kommer jag att skriva om den fortsatta resan med min nya precious. Blev det som jag hade tänkt och hoppats? Och lite tester med bilder och sånt blir det förstås också. 

Nikon Z7 + 24-70 f/4. 47mm, f/10, 1/200, iso 64. Mina bilder laddas normalt, som här, upp i 1800 px på långsidan.

Inlagt 2020-06-26 10:27 | Läst 542 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Intressant läsning, du har säkert gjort en bra och genomtänkt val. Jag kommer nog att stanna på Z6, men det är mer ett principbeslut att inte lägga mer än 15000 på ett hus och än så länge har jag klarat 13000:-, då oftast begagnade. Var nära på en Z6 på förra black friday, men den låg då på 15700:- med adaptern så det fick vänta :). En fin Sverigebild kan den ge också
Svar från light 2020-06-26 18:41
Tack! Ja, Z6 tror jag är utmärkt för väldigt många. Kul att Nikon började med mirrorless. Och visst är det dyra leksaker det här, det är den mindre roliga biten.
Grattis vad kul :)
Svar från light 2020-06-26 18:42
Tack Joakim, ja lite kul måste man få ha under det här korta jordelivet.
Övertygad om att du gjort ett bra val utan att ha den minsta susning om hur Z7 är. Däremot är ditt urval ungefär som mitt eget, kan ta månader innan ev beslut spikas.En riktigt fin svensk sommarbild talar inte emot..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från light 2020-06-26 18:44
Tack! Ja, det är alltid bitterljuvt det där med beslutsfattande när det gäller nya grejer. Man får bara hoppas man gjort ett hyggligt val.
Stort grattis till Din Z7:an! Du har varit noga att undersöka! Det stämmer precis att man anpassar kameramodellen till de motiv man fotograferar. Som Du ju vet så har jag en Z6 med zoomen Z 4/24-70 mm som jag är mycket nöjd med. För min del blev det Z6:an, eftersom kampanjpriset då passade mig. Härlig sommarbild!
Mvh Wolfgang
Svar från light 2020-06-26 18:46
Tack! Ja, jag förstår att du är "mycket nöjd" med den. Det är inte mycket negativt man hört om Z6:an.
Tycker du resonerar helt rätt! bilden ovan är riktigt bra på alla sätt! Själv gick jag 'ner' till att komplettera med en APS-C (Z50) från mina fullformatskameror (D800E & D750) vilket ger mig croppfaktorn x1,5 och en serietagning på 11 bilder/sek. vilket jag har stor nytta av i fågelsammanhang! Dessutom är det en liten och nätt kamera! Det betyder väldigt mycket ihop med mina F-objektiv, nu kan jag 'gå ner' i brännvidd/vikt ändå når jag längre jämfört med fullformatskamerorna, och pixlarna (21 milj.) räcker oftast till, även för beskärning för mina behov, och definitivt för bilder här på Fotosidan.. Oftast hänger kvaliteten på bilderna här på Fotosidan mer på bildredigeringen än på själva kameran.. Men det är alltid bra med 'överkapacitet' på kameran.. Kul! Lycka till! Synd bara att kameran verkar vara 'spegellös'.. inte bra när speglar sitter löst! Själv så har jag min 'spegelfria' Z50.. :-)
Hälsn!
Svar från light 2020-06-26 18:49
Tack! Det viktiga är att man känner sig nöjd med sina redskap, och det verkar du vara. Och visst är det så att redigeringen nästan är halva arbetet för att få till en bra bild. Det har jag insett ännu mer nu när jag som bäst prövar ett nytt redigeringsprogram.
ztenlund 2020-06-26 21:42
En Z7 ger bara mycket marginellt färre pixlar vid beskärning till DX jämfört med Z50, så den går ju i det avseendet att använda som "fågelkamera", om man vill.

"Ert nye svenskläraret"* meddelar dock att lös spegel och spegellös inte är samma sak.

*https://www.youtube.com/watch?v=EvZhsouPFS4
Bra val för jag har haft en sådan och var egentligen nöjd med det mesta förutom att det inte är dubbla kortplatser. Jag bytte nyligen till en Sony A7R4 eftersom jag har mer känsla för just det märket. Roligt att följa dina fotoäventyr med den nya kameran!
Svar från light 2020-06-26 18:53
Ja, det är inte lätt att göra val, alltid brukar det vara nåt som man inte är nöjd med. Det är också min upplevelse. Din helt nya A7R4 kommer alldeles säkert att tjäna dig väl! Ska bli kul att följa din resa också.
Intressant att läsa om ditt val. Jag gissade på z6 och 24-70, så jag var i närheten 😊.
Det är också intressant hur du resonerade kring en kamera för stillbilder, inte filmning. Jag har gjort likadant. Nyligen köpte jag en begagnad Fujifilm x-t3, jag var först inne på att köpa den nya x-t4, men båda har samma sensor och x-t4 med IBIS och lite snabbare AF är en kamera som mer appellerar till de som filmar mycket. När jag då fick möjligheten att köpa en begagnad x-t3 för mindre än halva nypriset för en x-t4 så blev valet lätt.
//Anders
Svar från light 2020-06-26 18:56
Ja, tänka sig, ett tecken fel, ett enda! Du var närmast att få ett skrivet hedersomnämnande av mig att printa och hänga upp på vägen och ha nåt att berätta för dina barn och barnbarn i kommande tider. Men nu blev därom intet. Men lycka till med x-t3:an i alla fall!
Mycket intressant att ta del av dina funderingar, och mitt val lutar nog åt en Z6 mycket beroende på att jag är inte lika rörlig nu, som jag var i yngre dagar, och jag har inte fotat i fullformat sedan den analoga tiden på 1990-talet. Då plåtade jag med en Nikon F801som med dia laverade ganska bra bilder. Jag har som du tittat och funderat så det blir med tiden en Z6 med adapter så jag kan utnyttja mina gamla F-objektiv för vad jag kan se så finns det en bildstabilisator i kamerahuset. Nu håller jag mig till Panasonic GX8 på grund av att det är ett lite mindre kamerasystem med lättare kamerahus och små lätta objektiv.
Ha det gott/Stig
Svar från light 2020-06-26 19:03
Tack! Blir det en Z6 kommer du säkert att bli mer än nöjd. Det kommer att funka bra med adapter, och IBIS finns i huset.
ztenlund 2020-06-26 21:36
Observera dock att AF-objektiv som drivs av fokusmotorn i kamerahuset blir manuellt fokuserade på Z-kameror med FTZ-adapter, eftersom adaptern inte har någon fokusmotor. Dock har ju den elektroniska sökaren vissa fördelar vid manuell fokus jämfört med en spegelreflex med mattskiva som inte är avsedd för manuell fokusering.
Stican 2020-06-26 22:59
Tack Martin för din upplysning, det tål nog att fundera lite till för om inte fokus- motorn fungerar så är man som du påpekar hänvisad till manuell fokusering, och då blir det lite knepigare för mig med lite nedsatt syn.
Ha det gott/Stig
Tror du har gjort ett bra och genomtänkt val, övertygad om att du får mkt glädje av den! Säkert ett alldeles utmärkt val för landskap, fler pixlar än min A7RIII :-) Tror också att det har större betydelse än man tror att man känner för sin kamera, trivs med den, och du säger ju attdu alltid känt för Nikon. Ska bli roligt att följa dina landskapsbilder och andra bilder också såklart. Passar också på att säga att det är först de senaste åren jag har lyckats ”utnyttja” kamerans skärpa i den meningen att jag lite mer systematiskt efterskärper i datorn. Det upplever jagnusomnödvändigt för att jag ska uppleva den skärpa som finn ”latent” i kameran. Många hälsningar och lycka till!/ Björn
Svar från light 2020-06-26 19:13
Tack! Ja, där tog jag ledningen i det galna pixelracet. 😀 Ja, det känns faktiskt bra redan efter den korta tiden jag haft den. Så jag tror nog min otrohet har lönat sig.
Mycket intressant det du skriver om skärpning. Det är ett område där jag aldrig känt mig nöjd. Men ... nu sen några dar bakåt testar jag ett nytt redigeringsprogram, och nu äntligen ser det ut som att jag kan få ordning på skärperiet. Och det är ju då verkligen i rättan tid, för vad är det för mening med högpixelkameror om man ändå inte kan "få ut dem" på skärmen?! Men nu med ny kamera och nytt program verkar det som att jag efter alla dessa år för första gången i mitt liv kan känna mig nöjd med den biten. Men det visar sig. Jag ska i kommande blogg berätta mer om programmet jag testar just nu.