To the glory of God

Sörmlands Sparbank ...

... har också sin historia av skandaler. Tjusig byggnad förvisso. Men inuti härskar girighet. Hur ofta är det inte just så, ett polerat yttre, men härsket inre.

Fotoplats: hink.flamma.fotbollar

Inlagt 2019-11-28 16:54 | Läst 969 ggr. | Permalink
Wikipedia: Banken lyder under sparbankslagen och är formellt fristående, men genom samarbetsavtal står man Swedbank nära. Banken har sitt huvudkontor i Katrineholm.

Fri översättning till svenska: Banken försökte behålla sin självständighet men klarade inte det utan skrev på ett avtal att bli en vasall till Swedbank.

Det var väldigt hårda tag mot sparbankerna i kölvattnet på Föreningsbankens problem.

En bankdirektör för Alingsås Sparbank jag var bekant med hånades offentligt som efterbliven, fattade inget, pekfinger mot huvudet o s v. Mobbning. Men han var en riktig hårding som tillsammans med den bankens huvudmän stod på sig. Det gick mycket bra. Nu är banken ett aktiebolag där all utdelning går till en stiftelse som är till för bygdens bästa.
Hej Ragnar.
Jeg kender ikke denne bank, men bankskandaler har man jo nærmest alle vegne også her i DK.
Det er i midlertid et flot komponeret sort hvid foto - her er der ikke tale om nogen skandale :-)
Med mange venlige fotohilsener fra Erik.
Svar från light 2019-11-28 20:11
Tack, Erik!
Känns som det är inne att kritisera det mesta inom bank- och företagsvärlden på den här sidan. Få har klart för sig hut mkt fungerande banker betyder för att samhällen ska utvecklas. Inte för att jag känner till Sörmlands Sparbank, däremot har jag erfarenhet av Oppunda Sparbank som hjälpte ett företag jag hade ansvar för att genomföra en satsning med ny teknik som betydde förbättrad konkurrenskraft och flera anställa. Jag tror Oppunda Sparbank var med och bildade Sörmlands Sparbank. Sverige hade inte varit i närheten av det vi idag är som industri- och välståndsnation utan våra banker. Vacker byggnad är det, skulle gärna se också en ljusare bild av bankhuset, gärna en vårbild! :-) Hälsningar/ BjörnT
Måns H 2019-11-28 22:50
Hej Björn!

Instämmer helt i din beskrivning av sparbankerna. Affärsidén var att begripa vad man höll på med, hålla sig inom det man kunde överblicka och verka för bygdens bästa.

Och visst har storbankerna betytt oerhört mycket för Sveriges utveckling.

Hittade bild på en kontorsbyggnad med Oppunda Sparbank!

https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/348381
Khalad 2019-11-28 23:09
Vilket fint hus, tack Måns!
Svar från light 2019-11-29 07:03
"Få har klart för sig hur mkt fungerande banker betyder för att samhällen ska utvecklas."

"fungerande banker", precis! När de fungerar som de ska, till det allmännas bästa utan bedrägerier och annat mörker bakom kulisserna, då är de nödvändiga i samhället.

Lite tråkig fakta: https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/turerna-kring-sormlands-sparbank-detta-har-hant

Återkommer i vår med varmare och ljusare bild på huset.
Khalad 2019-11-29 10:01
Som jag skrev känner jag inte Sörmlands Sparbank, jag förstod ju av din inledande mening att det fanns något. Och brott ska både dömas och fördömas. Det som fick mig att skriva min kommentar var dina tre meningar efter den första som verkar gälla banken som sådan, kanske rentav bankväsendet, trevlig helg med en smula sol!/ Björn T