To the glory of God

Spontan respons på nya FUJI X100V

Nu har jag börjat dregla här. Den här femte uppdateringen var inte en så liten. Visst är vi många som pratat om och önskat att den vore vattenskyddad och att den borde ha tiltscreen. Men jag, likaväl som andra, har menat att den då skulle bli bulkig och en annan typ av kamera. Men så fel jag hade (blev bara 9 gram tyngre)! Nu har man gjort den både vattenskyddad och med tiltscreen (som är touch-sensitive), två toppsaker jag alltid önskat, men inte trott på.

Och inte bara det. Den har fått en en ny sensor också, som inte längre är soft i hörnen, och inte heller soft vid f/2 närfoto. 

Och videofilmningen ska ha förbättrats rätt avsevärt.

Plus en hel del andra positiva grejer.

Vad saknas då för att den ska bli optimal enligt min ringa och högst obetydliga mening? Jo, IBIS, dvs bildstabilisering! Visst, kör man minimum 1/60 sek handhållet så är det nog ingen fara. Kan gå bra även med 1/30 sek. Men ändå, det saknar jag!

Och sen en sak som jag verkar vara ensam om i världen att önska, jag hade hellre velat ha 50mm brännvidd! VARFÖR I HALVA VÄRLDEN FINNS DET INTE EN ENDA KAMERA PÅ JORDKLOTET MED FAST OBJEKTIV SOM HAR 50MM??!!

Hur som helst, dreglandet bara fortsätter. Kan inte hjälpa det. Kommer jag att skaffa denna? Till alla gamla gubbar som dräller här: Den som lever får se!

Inlagt 2020-02-05 16:27 | Läst 977 ggr. | Permalink
Onekligen en förnämlig kamera. Dock, skärpa i hörnen har nog inget med ny sensor att göra utan den omkonstruerade optiken (2x ASPH-element)

Beträffande val av brännvidd på en kamera med fast optik så gissar jag att Fujifilm resonerar så att med 35mm och hyggligt med pixlar kan man beskära till 50mm men inte motsatsen. Se på Leica Q2 och Ricoh GR, där har man valt 28mm.

Du tar bra bilder så `hoppa´ denna dyra uppdatering och vänta in nästa med förmodad IBIS ;)

/Stephan
Svar från light 2020-02-06 06:54
Tack! Jag får se vad jag gör, kanske byter jag märke?
Hej Ragnar.
Spontant svar på en av dina frågor: "I gamla dagar" kom kamerorna med ett 50mm objektiv. Det var precis som ett standardobjektiv, men vi var många som mycket snabbt (och när vi fick råd) köpte en 135mm och en 35mm. En 28 mm, för att inte tala om en 24 alls, var bortom min och många andras ekonomiska förmågor.
Hälsningar. Erik.
PS: Jag kan se och förstå att du behöver bildstabilisering här :-) :-) hi hi.
Svar från light 2020-02-05 17:26
Din sista mening Erik, den var bara suveränt härlig! 😂
Jag bryr mig inte så mycket om kameror, mera intresserad av bilder ... Och bilden ovan är en sådan. Fin!
- hawk
Svar från light 2020-02-06 06:54
Tack för det Håkan!
Vilken fantastiskt fin tavla. Säger som Håkan, vad spelar kameran för roll.
Sten
Svar från light 2020-02-06 06:55
Tack, Sten! Fast man vill ju gärna trivas med redskapet också...
Gillar också bilden, har provat såna bilder mest i tallskogen, aldrig i björkskog. Passar mkt bättre med de ljusa stammarna, jättefint med gräset under! Hälsningar/ Björn
Svar från light 2020-02-06 06:57
Vad kul att få flera som gillar bilden också! Tog den för kanske en månad sen på en sörmländsk väg nånstans. Tack!
Sigmas udda DP2 Merrill och DP2 Quattro har motsvarande 45 mm. Motsvarande DP3-modeller går ännu längre (!) än är motsvarande 75 mm.
Svar från light 2020-02-06 07:04
Du har rätt i att det finns nåra riktigt udda grejer som kommer rätt nära "normalobjektivet".

Men när man tänker på alla tusentals fotoartiklar som finns som rekommenderar och prisar 50mm, hur både proffs och amatörer säger att alla borde ha ett 50mm normalobjektiv i kameraväsksn osv osv.... och sen finns inte ett enda märke med en fast 50mm!

Jag tycker det är skandalöst dåligt av hela kameraindustrin!
En utsökt bild som du visar...när det gäller nya Fujin, för att bli helt vattenskyddad krävs filter på fronten står det..
Mvh/Gunte..
Svar från light 2020-02-06 15:02
Tack! (Jo jag visste att filteradapter och filter behövs, så det får man väl skruva i då när droppen kommer.)
Hej igen Ragnar.
Jag menar att du fotograferar RAW och då måste du ändå behandla dina bilder i datorn. Med 24 MP-filer menar jag att 50 mm lätt kan beskäras till motsvarande utan betydande kvalitetsförlust?
Jag avstår inte från att använda de inbyggda "digitala telekonverterna" 50 och 70 mm. Där filerna först beskärs och sedan skalas upp till 4000x6000 filer i kameran - i motsats till en "normal" beskärning som också kan göras i kameran. Men vi har "talat / skrivet med hindanden om detta emnet tidigare.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Jag slog till på x100V för några veckor sedan och har bara gott att säga om kameran (förutom ett hål i plånboken). Optiken är märkbart bättre än på tidigare modeller, särskilt avseende f2 och på nära håll. Det bästa tycker jag är vädertätningen. Dessutom har den senaste sensorn från Fuji som höjt kvaliten ytterligare ett snäpp.
Det är en kamera som alltid hänger med. 23mm (motsvarande 35 mm ff) är dessutom den brännvidd jag nästan alltid använder. En X100V runt halsen och en XT med en 35/2 över axeln är en perfekt kombo för mig.
Enda nackdelen är möjligen att man behöver ha ett fulladdat extrabatteri i fickan.
Svar från light 2020-06-04 15:58
Ok, då ska det bli intressant att få se lite bilder från den, kanske på bloggen din?