To the glory of God

Test: 70mm

Ett litet test av Nikon Z 24-70 f/4 S. Igår visade jag ett test från 35mm. Idag blir det 70mm. Bilderna måste ses förstorade för att det ska bli rätt. Tyvärr så är den första bilden soft även förstorad. Jag gör nåt fel idag vid redigeringen och kan inte åtgärda det. Men bild 2 och 3 och 4 är inte softade konstigt nog. De tre sistnämnda är utsnitt på 100% av första bilden, från mitten och de båda sidorna. Den första skräpbilden ska alltså inte bedömas, men jag tar med den ändå för att visa originalets storlek. 

1/320, f/8, iso 64, handhållet

100% utsnitt från mitten:

100% utsnitt från höger:

100% utsnitt från vänster:

Inlagt 2020-06-28 12:48 | Läst 363 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Inget fel på kvalitén här inte..Hoppas handhavandet och ergonomin också är till belåtelse..
Mvh/Gunte..
Svar från light 2020-06-28 16:22
Ergonomin verkar funka bra för mig. Handhavandet är för tidigt att yttra sig om. Men det är klart, det är ju tyngre än min lilla x100f, men det har inte besvärat mig än iaf.
Jag ser inga 'fel' här.. sen vet jag att jag på mina Nikon RAW-bilder ofta måste dra ner lite på 'cyan' färgen och öka något lite på det 'gula' i redigeringen till den slutliga JPG-bilden, och det skiljer sig ändå lite i slutresultatet mellan mina två datorer när jag sedan betraktar samma bild, ingen av dom är 'hårdvarukalibrerade' och det ser säkert olika ut för andra betraktare också.. däremot bör det inte skilja sig åt skärpemässigt..
Hälsn!
Svar från light 2020-06-28 16:24
Ja, det är inte lätt det här med redigering och färger och sånt. Det finns så många variabler som ska harmoniera för att slutprodukten ska bli till belåtenhet för mig själv och andra. Och det kommer förstås aldrig att hända.
Ja, första bilden är något soft. Men om Du fotograferar i Raw kan Du alltid går tillbaka till originalet i Camera Raw för att börja från början. Men jag tycker resterande bilder ser utmärkt ut!
Svar från light 2020-06-28 16:29
Bild 1 ser bra ut på min skärm, men det händer nåt i processen vid överföringen till FS som gör att just den bilden blir soft. Varför de andra klarar sig vet jag ej. Igår klarade sig alla.

Jag har glömt att säga igår och idag att jag fotar i raw. Men jag är inte säker på att felet ligger hos mig vad gäller första bilden, för jag har börjat om flera gånger både med denna bild och andra idag, men tyvärr har det inte hjälpt. Men eftersom både kamera och program är nytt för mig så kanske det klarnar så småningom.