To the glory of God

Test: Bokeh

Innan vi testar bokehn med det nya objektivet Nikon Z 24-70 f/4 S så måste vi få andas lite och känna frihetskänsla. Bilden visar också fördelen med ett kamerahus med många pixlar (45,7mp), den här bilden är kraftigt beskuren:

Nu så, dags för lite bokeh, dvs det som handlar om bakgrundsoskärpa. Något som anses viktigt särskilt vid porträttfoto då man vill ha personen i fokus och omgivningen mera i dunkel. Kan ett objektiv med f/4 som max klara av det? Vi ska se.

70mm, 1/400, Iso 64, f/4, handhållet

Och så kliver jag ännu lite närmre motivet (fokuspunkten hamnade tyvärr på håret och inte ansiktet, men det är ju inte det viktiga här):

 

Inlagt 2020-07-01 08:04 | Läst 260 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Den kombon funkar väl precis hur bra som helst tycker jag =)
Svar från light 2020-07-01 16:25
Ja, de har det gott tillsammans!
Det är nog absolut en fördel med många pixlar och möjligheten att beskära till flera bilder av en, men jag undrar hur en kraftigt beskuren bild skulle klara sig i tävlingar? -Din beskurna bild blev ju fin iaf tycker jag.
Svar från light 2020-07-01 16:26
Tack, Morgan! Hur mycket bilder är beskurna har nog ingen som helst betydelse i tävlingar. Utan det är bilden i sig som bedöms.
mojje 2020-07-01 17:42
Jag bara funderar på om man ska visa upp originalbilden också, hur ställer dom sig till att man bara visar en liten del av den?
Svar från light 2020-07-01 18:06
I tävlingssammanhang så brukar beskärning vara tillåten redigering. Jag har faktiskt aldrig läst någon tävlingsregel som inte tillåter det. Och eftersom man får beskära, så får man beskära hur mycket som helst. Beskärning brukar ju heller aldrig räknas som negativ manipulering. Nackdelen kan vara att bilden förlorar i allmän bildkvalit'e om man beskär för mycket. Därtill har en del tävlingar minsta storleksgräns (mp) som bilden måste nå upp till.
Ser bra ut! Det är bra med många pixlar, har man bara med sig ett objektiv (så gör jag) så blir det ju ändå som att ha med sig flera objektiv med längre brännvidder.. Att beskära en bild tar fram 'bilden i bilden', ofta då på ett bra sätt som man kanske inte såg just när bilden togs..
Hälsn!
Svar från light 2020-07-01 16:27
Tack, Jan! Och goda synpunkter har du!
Ser ju fint ut med detta objektiv, hade egentligen tänkt att strunta i Z objektiven och ha adaptern på konstant för att inte ha den som ytterligare en lös pryl, men det kanske är dumt att inte ta med ett 24-70 i köpet, det ser ju ut att vara riktigt prisvärt. På mitt V1 objektiv så blev jag irriterad av låsning man var tvungen att göra med objektivet, har för mig att det var lika med detta, är det något som stör dig och kan man strunta i låsningen och bara stänga av huset?
Svar från light 2020-07-01 16:39
Ja, jag tycker man gör ett misstag om man inte köper hela kitet, dvs hus + detta objektiv, det tjänar man flera tusenlappar på än om man skulle köpa det separat i ett senare skede.

Hur man upplever låsningen är subjektivt. För min del stör det inte eftersom jag ändå vill zooma lite när jag slår på kameran. Det sker för mig liksom per automatik. Men visst, inte behöver man låsa den, det räcker med att stänga av huset, fast man tjänar alltså 2cm om man låser den, vilket ju är en fördel tex om man har en liten väska (som jag). Men man kan ju ha den olåst och klar på tex 70mm och sen bara snabbt slå på huset och börja fota (fast då är den 5cm längre).
Det är många år sedan jag hade segelbåt men saknar frihetskänslan som genomsyrar din bild. Fin kamera som du skaffat, jag håller ett öga på kommande Canon R5 då min gamla 5DMIII skulle behöva avlösning.

/Stephan
Svar från light 2020-07-01 16:28
Tack, Stephan! Ja, jag kan nog förstå känslan som seglare har, även om jag själv aldrig seglat.