Håkan exponerad

Detta är en liten samling av mina tankar om allt och inget, min omgivning och mitt inre, samt livet och universum i största allmänhet. Alltså mest ostrukturerade tankespår som spretar åt alla tänkbara håll...

Prematur

En av mina bästa vänner fick barn för drygt två månader sedan. Det var en liten kille som föddes 11 veckor för tidigt, en s.k. prematur. Jag tycker att ordet prematur är ett nästan lite obehagligt kliniskt uttryck! "Pre" betyder före eller innan och "matur" betyder mogen, alltså "innan mogen".

Hela världen vändes upp och ner för min kompis och hans sambo, det var inte tal om att få hem den lilla killen, utan istället väntade långa och oroliga nätter på neonatalavdelning. Ålder räknades negativt, d.v.s. att när den lille killen föddes med akut kejsarsnitt var han minus 11 veckor och man fick veta att när han väl passerat minus 8 veckor skulle den värsta krisen vara över.

Jag var och hälsade på dem på midsommarafton och då var den lille hemma. Eftersom han nått den aktningsvärda åldern av minus två veckor betraktas han som ett fullgånget barn med lika bra förutsättningar som alla andra barn som fått förmånen att stanna inne i mamma alla 38 veckorna. Det gladde mig att se vilken glädje och trygghet alla i familjen utstrålade, kanske är det så att när man varit igenom en sådan pers och känt så mycket oro så mår man så mycket bättre när allt normaliseras.

/Håkan

Lille Thomas, minus två veckor. 

Postat 2007-06-25 20:20 | Läst 1947 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag tycker inte om Microsoft!

Det känns lite tomt här hemma, jag har varit iväg och lämnat barnen till deras mor. Nu är det en hel vecka innan jag får se dem igen, men då ska jag å andra sidan ha dem 3 veckor i rad! Vilken lyx det ska bli att få ha 3 lata och sköna semesterveckor tillsammans med barnen. Jag har hyrt en stuga i en vecka på Sejerø som ligger mellan Sjælland och Jylland. Den veckan ska vi bara lata oss, bada och ha det skönt! Kameran ska naturligtvis med (newer leave home without it!) och förhoppningsvis kommer jag hem med några riktigt bra bilder.

Annars har dagen glidit iväg i ett ganska behagligt tempo. Jag har äntligen fått ändan ur vagnen och tvättat bilen, det är nästan två månader sedan sist, och just nu sitter jag och skriver det allra första dokumentet i OpenOffice som jag precis installerat. Jag skaffade en ny bärbar dator för någon vecka sedan och det ingick inte något officepaket. Mitt gamla office är upplaga -97, så jag ville inte installera det på den nya datorn, men eftersom Works ingick så tänkte jag nöja mig med det. Nu var det bara en liten hake, det var den engelska upplagan och jag vill ha svensk rättstavningskontroll. Jag tänkte att det är väl inga problem att ladda ner en svensk rättstavningkontroll, men ack vad jag bedrog mig. Det gick inte!

Eftersom jag bara hört positiva saker om OpenOffice tänkte jag att det är värt ett försök och nu sitter jag här och är hur nöjd som helst. Gratis smakar gott och dessutom känns det minst lika gediget som Microsofts variant som kostar hutlöst mycket pengar. Att det sedan är helt kompatibelt med alla Officeformaten gör inte saken sämre, det är inga problem att slussa dokument till datorer med Office.

Om du är nyfiken finns all information och nedladdning på nedanstående länk:
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Sv.openoffice.org

/Håkan


Postat 2007-06-23 21:44 | Läst 1510 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sängdags

Jag ligger här i min stora tomma säng och lyssnar på regnet som plaskar mot fönstret. Det är kvällen innan midsommarafton och det känns tryggt att det börjat regna, det blir liksom ingen riktig midsommar utan lite regn.  

Jag skrev att sängen var tom, men det är inte helt sant. För en stund sedan kom drakflickan in och kröp ner under mitt täcke, hon hade drömt en mardröm. Jag fick en sömndrucken redogörelse och i ärlighetens namn förstog jag inte riktigt allt, men det var uppenbart att hon behövde lite trygghet. Det är rätt så mysigt att ha henne här, men hon knör väldigt mycket. Hon är så söt när hon sover, faktiskt är hon alltid söt!

Jag hade egentligen tänkt att pilla lite i Photoshop innan jag somnade, men jag känner att det drar rätt friskt i mina ögonlock. Jag tror att jag ska lägga undan datorn och bära in drakflickan till hennes säng. Det ska bli så skönt att sova ut i morgon!

Kära bloggläsare, jag tillönskar dig en god natt och en skön, tillbakalutad och behaglig midsommar!

/Håkan

P.S. Jag bilägger en några veckor gammal bild på en trött drakflicka.


Postat 2007-06-21 23:35 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett magiskt möte

Det en var tidig förmiddag för några veckor sedan och solen värmde skönt mot kinderna, det kändes att det skulle bli en varm försommardag. Egentligen var klockan alldeles för mycket för att räkna med att få se fågel, middagsstiltjen var farligt nära. När jag gick längs bäcken noterade jag att gökärten nästan var överblommad och jag hörde hur grannen höll på att ta den första höskörden på andra sidan skogsbrynet. Det gick inte att ta miste på, den söta doften av nyslaget gräs var nästan bedövande när den kom i vågor med den milda sommarbrisen.

Sånglärkan drillade högt uppe på den klarblå himmeln och en näktergal sjöng inne i snåren. En stare gick och letade mask i det väl betade gräset. Hemma på gården var det bråda dagar för stararna, de hade fullt upp med att mata sina små under alla dygnets ljusa timmar.

Helt utan förvarning tystande näktergalens vackra sång samtidigt som jag såg något hastigt i min ögonvrå, min blick drogs oundvikligt mot skeendet. Det var en duvhök som slog en fågel - jag förde kikaren till ögonen och såg snabbt att det var en ung hona som tagit en duva. Jag kontrollerade mina rörelser så att jag inte skulle skrämma iväg henne, jag var alltför nära för att det skulle kännas tryggt. Efter ett kort ögonblick såg jag hur den unga honan fick syn på mig. Hon tittade argt på mig, jag kunde bokstavligt talat känna hennes intensiva blick genom kikaren. Det var som att hon ville säga till mig att det var hennes byte och att jag skulle hålla mig borta. Jag tog hennes blick på allvar och gick försiktigt bort samtidigt som jag förbannde att jag lämnat kameran hemma.

Postat 2007-06-20 12:33 | Läst 1329 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skapandeprocess

Hur kommer det sig att vi kan se så olika saker i en bild? Jag har till min oförställda förvåning vid några tillfällen noterat att en bild kan ses med väldigt olika ögon, ibland kan åsikterna vara nästan totalt polariserade. Som en lite desorienterad och ibland mer än lovligt förvirrad amatörfotograf kan det vara lite besvärligt att få så olika synpunkter på ens alster, men jag brukar försöka känna efter själv.

Det är ju egentligen känslan det handlar om. En bild kan vara helt perfekt tekniskt, men totalt intetsägande. För min egen del är det ofta tvärt om, men tack och lov så förekommer det att bilder kan vara både tekniskt bra och med ett innehåll som appellerar till fler än bara mig själv. För att återgå till frågan jag ställde inledningsvis tror jag att vi alla betraktar bilder utifrån våra egna referensramar. Det är som att försöka definiera "vacker", alla har sin egen uppfattning om vad som är vackert.

Att betrakta bilder - att njuta av dem - är subjektivt!

Om man för resonemangets skull antar att jag har rätt i mitt påstående kan man starkt ifrågasätta varför man kan sätta betyg på bilderna? Lyckligtvis kan man stänga av betygsfunktionen och utav princip lämnar jag aldrig ett betyg. För mig är skapandet en process som avslutas när man stänger ner Photoshop, att lägga ut bilderna för allmän beskådan är egentligen inget annat än ett sätt att se på sina egna bilder med andras ögon och därmed utvecklas som fotograf. Att då få ett mer eller mindre lättvindigt satt betyg på sin skapandeprocess är i bästa fall intetsägande och om det vill sig illa är det direkt kontraproduktivt.

Kanske är det så att vissa medlemmar finns här för att visa upp sig, att få sitt ego bekräftat? Lite att "jag syns, alltså finns jag", en grop som vi lite till mans faller i då och då? Är detta beteende så klandervärt att man ska argumentera för att stänga av betygsfunktionen? Nej, absolut inte, men icke desto mindre tycker jag att man kan ifrågasätta värdet av funktionen. Vad tycker du?

/Håkan 

Postat 2007-06-19 23:50 | Läst 1433 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera