"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Fotograferingstips: Fånga vardagliga ögonblicksbilder

Gatufoto eller som jag kallar det för, vardags- och ögonblicksfoto, kan verka svårt men efter att man fått reda på förutsättningarna och utövat det ett tag, så verkar det faktiskt inte så svårt. Lätt för honom att säga, tänker du kanske då. Du kanske kommer att säga samma sak efter ett tag, tänker jag då.

Jag får då och då frågor i ämnet från de som vill pröva den här typen av fotografering eller de som vill bli bättre på det. Därav sammanställer jag det här blogginlägget utifrån egna erfarenheter, tankar och tycke. Värt att tänka på, är att det finns minst lika många skolor som utövare.

Fotoutrustningen

Man behöver en digitalkamera med halvautomatisk fotograferingsläge, möjlighet att använda och flytta en fokuspunkt manuellt i sökaren och ett objektiv som i småbildsformat motsvarar 24, 28, 30 eller 35mm. Det kan vara ett zoomobjektiv eller ett objektiv med fast brännvidd. Man kan vara mer diskret med en liten kamera, men det är absolut inget krav för att utöva den här typen av fotografering.

Om man inte har en kamera med småbildssensor, så kan man ta reda på vad brännvidden på sitt objektiv motsvarar i småbildsformatet, genom att multiplicera objektivet brännvidd gånger beskärningsfaktorn för din kamera. T ex 24mm x 1,6 = ca 38mm.

Jag rekommenderar att man använder en digital systemkamera framför en digital kompaktkamera, dels för prestanda, flexibilitet och dels för att det finns bättre objektiv till en systemkamera.

Fotograferingstekniken

För den här typen av fotografering vill man fånga ögonblick i vardagen och det är en stor fördel om man har en kompakt- eller systemkamera med halvautomatisk fotograferingsläge. Man vill kunna bestämma delvis över automatiken samtidigt som man vill dra nytta av fördelarna med viss automatik.

Jag rekommenderar halvautomatiska fotograferingsläget "Slutarförval/Slutarprioritet" (Tv/S) där man manuellt väljer en slutartid och kameran anpassar automatiskt bländartalet/skäredjupet för rådande ljusförhållande, för så korrekt exponering som möjligt.

Generellt ställer jag in en slutartid på 1/250 sekund. Jag kollar så att kamerans ljusmätare får tillräckligt med ljus för att kameran ska välja bländartal mellan f/8-11. Beroende på ljusförhållandet får jag anpassa eller göra kompromisser med slutartid och ISO-tal för att bibehålla bländartalet mellan f/8-f/11.

Jag använder en fokuspunkt som jag placerar mitt i sökaren manuellt. När jag vill fånga en händelse så siktar jag fokuspunkten på huvudmotivet, låsfokuserar, komponerar om bilden och exponerar bilden.

Motiven

Människor är huvudingrediensen och deras egna vardagssituationer. Man kan börja där det vanligtvis samlas och cirkulerar folk ofta, t ex gågator, torg och knutpunkter för transportering. Håll utkik efter händelser som fångar ditt intresse. Där det finns människor, där kan det hända saker då och då, som man skulle vilja föreviga på bild.

De två vanligaste arbetssätten är att man antingen ställer sig på en plats där det passerar ofta folk och väntar in händelser. Eller så går man runt fritt och spanar. Ibland stationerar jag mig på en plats, men oftast vandrar jag omkring. Det ger mer varierande bakgrunder, miljöer och ljusförhållande.

Praktiken

För den här typen av fotografering är det en stor fördel att hela tiden kunna hålla kameran i handen, med fingret på avtryckaren. Man förlorar faktiskt dyrbar tid genom att ha kameran hängandes runt nacken eller över axeln. Föreställ dig en revolverman som ska dra sin pistol vid en duell. Att ha handen en bit ifrån revolvern jämfört med att faktiskt hålla handen på revolvern, med fingret på avtryckaren kan vara avgörande för slutresultatet. :-)

Man får vara väldigt uppmärksam och ibland vara förutsägande om det går. Detta kräver mängdträning och ett arbetssätt som man vänjer sig vid. Man vill vara uppmärksam utan att omgivningen uppfattar att du faktiskt letar efter motiv.

En fördel med zoomobjektiv är främst att man kan variera utsnittet och dra nytta av olika brännvidder i ett objektiv. En fördel med objektiv med fast brännvidd är att man lär sig att använda en viss brännvidd och man vänjer sig vid vilket utsnitt som det objektivet ger. En bonus vid fast brännvidd är att man vet i förväg på vilket avstånd till motivet man behöver vara för att få med så mycket/litet som man önskar.

Antingen ser människorna att du fotograferar dem eller inte. Om man blir upptäckt och påkommen, ignorera dem inte, utan bara le och gestikulera t ex tumme upp. Och sedan gå vidare. Blir man konfronterad efter att man fotograferat dem, säg som det är, vad det är till för och visa dem gärna bilden. Om någon ber dig att radera bilden de är med på, gör det utan att tjafsa emot. Ja, du kan ha rätt att fotografera på allmänna platser, men låt respekt gå före rätt.

Besök gärna samma platser flera gånger, olika tider, olika säsonger för variation och bättre lokalkännedom.

Vi ses på "fältet"!

Jag hoppas att vi ses på "fältet" även i vinter. Den här typen av fotografering har ingen "låg/högsäsong" under året, utan det går utmärkt att utöva vilken dag som helst under årets alla säsonger. Kom ihåg, där det finns människor, där händer det grejor! :-)

Fotografträff i Malmö

I ett tidigare blogginlägg bjuder jag in fotografer till en träff och fotovandring som kommer att äga rum den 3 december i centrala Malmö. Se inbjudan här.

Må väl, kära läsare!


Inlagt 2011-11-19 13:25 | Läst 3966 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Bra tips! Kör själv lite gatufotografering och ska försöka köra en del gatufotografering i Rom nu när jag åker dit."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bra tips! Kör själv lite gatufotografering och ska försöka köra en del gatufotografering i Rom nu när jag åker dit.
Svar från Rei Trulsson   2011-11-19 18:58
Tack Mikael, hoppas du får nytta av mina tips i Rom!
Tack för en utmärkt "minikurs" i gatufotografering. Jag ska försöka övervinna min rädsla eller vad jag ska kalla det, och verkligen testa det här med gatufoto!
Jag har en 7D och ett ganska nyanskaffat EF 24-70/2,8 L. Tror du att det passar? Lagom vidvinkel? Det är ju en crop-kamera.
Svar från Rei Trulsson   2011-11-19 19:01
Tack själv Benny, hoppas du får nytta av mina tips. Din kamera har en beskärningsfaktor på 1,6 gånger. Så om du multiplicerar vad du har för brännvidd, med beskärningsfaktorn, så får du veta vad det motsvarar i småbildsformatet. T ex 24mm x 1,6 = ca 38mm.
vaktmästaren   2011-11-19 19:57
Jo, jag vet, men jag tänkte att det kanske blir lite för lite vidvinkel. Jag tänkte tillbaka till min gamla Leica med dess 21 mm Super Angulon. Och 38 mm på småbild är ju ganska bra brännvidd.
Svar från Rei Trulsson   2011-11-19 20:05
Det viktiga är att använda en brännvidd där man känner att man får med allt man vill. Där zoomar inte täcker, får man helt enkelt "zooma med fötterna" som jag brukar säga. :-)
Tack, det var intressant att läsa! Skulle gärna delta i fotovandringen men det är lite väl långt bort. :-(
//Ewa
Svar från Rei Trulsson   2011-11-19 20:06
Tack själv Ewa för att du tog dig tid att läsa. Hoppas du kan ta del av någon fotografträff lokalt. Annars får du ta saken i egna händer och anordna en sådan. :-)
En bra och instruktiv genomgång och en del riktiga pärlor till bilder. Den med schäfern väckte min synnerliga förtjusning.
Svar från Rei Trulsson   2011-11-19 23:40
Tack Ernst, skoj att kunna dela med sig. Ja, schäfern var fin. Ville hälsa, men såg inte till ägaren, så då lät jag bli. :)