Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Rei ändrar arbetssättet för hantering av bildfiler och efterredigering

I och med att jag testat betaversionen av Lightroom 3, kommer jag att kombinera verktyget ihop med Photoshop Elements. Det medför ändrad arbetssätt för dels bildbehandling och filhantering.


En bild från eftermiddagens snabbrunda i Alnarpsparken i Arlöv.

Jag har förinställt importfunktionen i Lightroom att vid import från minneskortet, dels lägga till datum i filnamnet och dels konvertera Nikons råformat till Adobes råfilsformat - Digital Negative (DNG). Bildfilerna importeras allihop till en och samma folder, som agerar som mitt bildarkiv. Jag har delat in mina foldrar per år.

Att jag väljer att lägga till datum i filnamnet vid import är för att inte riskera att befintliga filer skrivs över. Vill man ha livrem och hängslen, så kan man även se till att sekvensnummer läggs till i filnamnet. Men datum bör räcka. De flesta kameror har ju sekvensnumrering som läggs till i filnamnet direkt, men den sekvensen går upp till "999" eller "9999" och sedan börjar räkneverket om på "1".

Något som jag tidigare inte hanterat är att märka upp bilder med information. LR har utmärkt funktion för det här. Och det kommer att underlätta för mig att hitta specifika bilder. Ett enormt arbete att märka upp alla bilder i mitt bildarkiv, men absolut värt besväret. Jag har många bildfiler redan och det fortsätter ju att växa. Att "tagga" sina bilder kan man göra antingen vid importtillfället eller efter import och vid ett annat tillfälle.

Hur ser då mitt arbetsflöde ut när det gäller att redigera bilderna? Jo, jag efterredigerar först i LR och direkt i råfilen. Jag justerar t ex exponering, vitbalans, färg och skärpa. Är jag nöjd, så exporterar jag ut JPEG-filer för olika media. Skulle jag vilja göra mer avancerad bildredigering där jag behöver verktygen i Photoshop, så exporterar jag ut DNG-filen som en Photoshop-fil (PSD). Gör min kreativa redigering och när jag är slutligen nöjd, så öppnar (ej importerar) jag upp PSD-filen i LR. Och exporterar ut hög- eller lågupplöst JPEG.

Hade jag haft fullversionen av Photoshop, så hade det varit ännu smidigare med övergången mellan LR och PS. Då kan man direkt i LR välja att öppna önskad bild i PS. Redigera bilden och spara. Då skapas ett nytt "original" i LR och lägger sig på samma plats som första originalet. I LR-biblioteket hamnar filen jämte första originalet. Verkar väldigt smidigt. Har dock bara sett demo på just den här delen, så jag kan inte detaljerna kring processen.

Kom gärna med konstruktiv kritik.

Postat 2010-05-20 21:57 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rei bekantar sig med Lightroom 3 beta 2

Lekte lite i betaversionen av nya Lightroom 3. För mig är justeringspenslar något helt nytt och spännande. Efter att ha använt endast PS Elements en längre tid, känns det som om jag får lära mig ett helt nytt program.

Har tidigare använt en tidigare version av Lightroom. Dock var det innan justeringspenslar kom in i bilden (höhöhö). Jag har kollat på lite filmklipp från Moderskeppet och även kikat lite på Youtube om den här nya betaversionen.

Mycket känner jag igen och vet var det mesta är. Kommer även ihåg tangentkommandon. Haha. Något jag minns som var himla bra var när jag hanterade bidlfiler, dels import och dels export. En annan funktion som jag till glädje upptäckte, var att vattenstämpelfunktionen var betydligt bättre.

Testade lite med justeringspenslar för att justera bl a exponering och skärpa.


Penslade lite grann vid ögonen och området runtom.


Några nya Presets kom med nya versionen.

Jag gick igenom de standardpresets som medföljer LR. Och sedan när jag hittade en som passar, så justerade jag den ytterligare och sparade det som en användarpreset.


De medföljande preseten kan vara en bra start och något att modifiera. Men jag själv är rätt van vid att dra i diverse reglage för att uppnå någon effekt.

Där är mycket jag behöver gå igenom i Lightroom, bl a retuschering för t ex hud, eftersom jag håller på med en hel del porträtt. LR är ett bra och kompletterande verktyg till Photoshop, tycker jag! Dock synd att LR inte går att integrera/starta upp bilder till PS Elements, utan bara fullversionen av PS.

Postat 2010-05-16 20:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rei fotograferar fyrbenta små vänner

Den 5 maj hängde jag med hundinstruktören Ann-Louise och hennes väninna till Gunnesbogården i Nöbbelöv, där Lunds Hundungdom skulle ha en hundtävling.

Jag lärde känna Ann-Louise via en TFP-session tidigare. Och blev introducerad i brukshundstävlingar. Lunds Hundungdom är en förening för ungdomar mellan 7-25 år.

Dagen började med mestadels solväder men molnen såg hotfulla ut och de täckte himlen sakta men säkert medan tävlingen fortlöpte. Dock slapp vi regn. Det blåste en del och i takt med att solen gick ner så blev det kallare och kallare.

Jag hade med mig min normal- och telezoom, samt en 1,7x telekonverter. 70-200mm var ett lagom omfång att ta actionbilder. Telekonvertern fick ligga kvar i fotoväskan. 27-75mm för övriga miljö- och översiktsbilderna.

Som många vet så är man ju beroende av ljuset och alltefter det avtog, så blev exponeringarna svårare och svårare, samt sämre och sämre. Hahaha.

Djurvännen i mig älskar verkligen att fotografera alla de här små vännerna. De är så naturliga och att se interaktionen mellan människan och dess bäste vän, är helt underbart. Fick med mig hem väldigt många bilder och nedan kan du se några av dem.


Tävlingsgrenarna var Agility, Freestyle och Lydnad. Ann-Louise och Samojed-hunden Shiro kan ses på andra bilden uppifrån i första kolumnen. A-L:s väninna har två likadana Samojed-hundar. Otroligt fina individer.

Tack Ann-Louise för en väldigt kul och givande kväll.

Postat 2010-05-13 09:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rei lanserar ny hemsida med portfolio och fotoblogg

I skrivande stund är det premiär för min nya hemsida - Nikonfotograf.se som innehåller min portfolio och fotoblogg.


Givetvis kommer jag inte att överge min fotoblogg här på Fotosidan. :-) Dock tror jag att jag kommer att avveckla Portfolio-delen. Får fundera ett tag över det här.

Kommer jag att publicera likadana inlägg på respektive fotoblogg? Hm, det får jag fundera över. Det hade ju varit enklast att köra likadant på båda ställena. Men samtidigt känns det enformigt och tråkigt. Kanske kan man portionera ut bilderna så att det är unika bilder på båda.

Domänen "canonfotograf.se" är tillgänglig ifall någon Canonfotograf vill ha en sådan domännamn. :-) När jag kollade tillgängliga domännamn, så var mina favoriter upptagna, både de svenska och engelska adresserna.

www.nikonfotograf.se - blev det till slut. Det kommer säkert att vara som en fot i ögat på någon. Hahaha.

Kika gärna in på båda fotobloggarna framöver!

Postat 2010-05-12 22:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rei håller en workshop med temat Produktfoto (samt upplever en nostalgitripp)

Idag samlades fem fotografer hemma hos mig för en ny workshop, med temat Produktfoto. Vi hade tillgång till två ministudio och två bygglampor på 500watt.

Behind the scene:

Resultat:

Behind the scene:


Rei: "...Vitt blir lätt utfrätt". *Dough*

Personlig nostalgitripp:


Instegssystemkamera Nikon D40 och objektivet Nikkor 50mm f/1.4G.

Jag fick möjlighet att återse en likadan systemkamera som min första systemkamera, en Nikon D40. Jag minns att det är en användarvänlig kamera som levererade bra bilder för pengarna. Nu när jag återupplever handhavandet av Nikon D40 så inser jag - oj, vad liten och lätt den är. I jämförelse med Nikon D700 som jag använder nu.

Men man behöver inte någon dyr och avancerad systemkamera för att kunna fotografera väldigt bra, t ex porträtt. Kombinationen på bild är ypperligt för just porträttfotografering, både inom- och utomhus.

Ett icke validerat snabbtest:

Jag provade att ta ett snarlikt porträtt med både Nikon D40 och Nikon D700, med ett Nikkor 50mm f/1.4G. På båda kamerahusen ställde jag in bländarprioritet (A), bländartal f/2.2, ISO 200 och auto-vitbalans. Jag komponerade båda bilderna med så snarlikt utsnitt som möjligt. Bilderna är direkt ur kameran.

Kan du se vilken bild som är taget med vilket kamerahus?

Markera med muspekaren mellan de två "(...)" nedan för att se svaret.

(Vänster: D700, höger: D40)

Behind the scene:


Jag vill dementera att jag hade tänkt låta vattnet koka upp och sedan stänga av spisen...

Som ni märker så valde jag att filma mina Behind the scene istället för att fotografera. Jag tycker det ger en bättre upplevelse än stillbilder och är betydligt lättare.

Tack Mats, Martin, Fredrik och Anders för en kul, trevlig och givande workshop! Hoppas ni fick bra bilder med er hem, samt blivit många lärdomar rikare. Vi ses på nästa workshop. Som jag tänkt ska handla om porträttfotografering utomhus och i befintligt ljus, med varierande bakgrunder.

Postat 2010-05-02 22:03 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera