Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Tassen gör så att Rei får inta antibiotika i tio dagar

7 januari var jag och Tassen på återbesök hos veterinären för vidare utredning av hans viktminskning.


Bild 1.

Vidare utredning

Föregående tisdagens blodprover för lever, njure, blodsocker, hormoner och ämnesomsättning visade normala värden. Under fredag förmiddag genomfördes ultraljud- och röntgenundersökning, samt ytterligare blodprover.

Ultraljud

När han skulle genomgå ultraljudundersökning, så fick jag följa med in och hjälpa till att hålla fast honom och även vara ett lugnande inslag för honom. Jag höll fast hans framtassar och sköterskan höll i baktassarna.

Han skulle ligga på rygg i en mjuk U-formad underlag. Han blev trimmad på magen och sedan undersökte läkaren med olika ultraljudverktyg och någon form av gelé användes för skapa mindre friktion mot  huden.

Det jag inte tänkte på var att Tassens huvud fortfarande var rörlig fastän han hölls ner. När det blev för obehagligt så sa han ifrån att han inte gillade läget. Och högg mig på ovansidan av höger hand. Han bet väldigt hårt och släppte inte taget. Övre och undre hörntand gick djupt in i huden.

Jag var lugn och höll handen stilla för att inte göra såren värre. Läkaren var tvungen att bända loss käken med båda händerna för att han skulle öppna upp och släppa taget. Det såg rätt lustigt ut, lite som perforeringen på hålad A4-papper. Läkaren sa direkt att vi måste direkt spruta på desinfektionsmedel på min hand. För katter har många elaka bakterier i munnen.

Röntgen och blodprover

Jag fick även följa med in och hjälpa till vid röntgenundersökningen. Fick på mig skyddskläder och det var för skydda mig mot röntgenstrålningen och inte för att skydda mig mot Tassen. :-) Tre röntgenbilder togs odramatiskt, men som ett försök till att lära sig av tidigare misstag, så fick Tassen en tratt runt halsen och huvudet.

När blodprover skulle tas så var de två stycken så att jag behövde inte hjälpa till. En annan variant på hantering fick jag se då en handduk virades runt honom, så att bara ena frambenet stack ut och huvudet. Det hade en lugnande effekt uppenbarligen. Den ena sköterskan behövde knappt hålla om honom. Han ryckte inte till en enda gång den här gången och två provrör fylldes snabbt och utan spill.


Bild 2.

Högt tempo

Det var många patienter under den tid jag var där. Väntan innan och mellan undersökningar och provtagning var väldigt kort. Men sedan blev väntan destu längre efteråt. Då jag satt i ett relativt fullt väntrum så såg jag hur effektiv administrationen var. Det uppskattade jag och säkert övriga patienter.

Tur i oturen

Efter ca 4 timmar på djursjukhuset, så kunde vi köra hem. När jag satt in transportburen i bilen och ska starta bilen så händer det inget när jag vrider om tändlåset. Jag kunde knappt tro det var sant då jag var psykiskt utmattad och Tassen var både psykiskt och fysiskt utmattad.

När jag sitter och funderar vem jag ska ringa för att få starthjälp, så ser jag ägaren till bilen som står parkerad bredvid min bil. Jag vevar ner rutan och frågar om jag kan få starthjälp via hans bilbatteri. Det var inga problem. Ut med startkablar och upp med motorhuven. Och min lilla "Bettan" startar på första försöket. Phew!

Otroligt duktig

Tassen har varit så otroligt duktig även vid det här återbesöket. Han pep knappt något den här gången. Han var så duktig vid undersökningarna och provtagningen. Jag kände mig så tacksam och stolt när jag observera honom under besöket.


Bild 3.

Akuten och vårdcentral

Ca två timmar efter att vi kom hem, så kändes det som att det inte stod rätt till med min hand med bitsåren. Jag kunde inte röra varken handled eller fingrar utan att det högg till med oerhörd smärta som nästan fick mig att grimasera illa.

Handen hade svullnat upp och huden kring bitsåren var rödaktigt. Så jag ringde närmsta vårdcentral och fick stränga order om att genast åka in till akutmottagningen. Efter pendelbuss så kom jag till rätt snabbt, trots att det var fredag eftermiddag. Hon i receptionen tittade på min hand och sa att det var väldigt bra att jag kom in nu. Och ordnade en remiss till en vårdcentral i stan som har kvälls- och nattöppet.

När jag anlände till vårdcentralen så förväntade jag mig lång väntan, men efter jag anmält mig, så dröjde det inte länge alls. På ca 25 minuter totalt kunde jag lämna vårdinrättningen. Läkaren som undersökte min hand såg direkt att det var infekterat. Han sa att det var ingen tvekan utan skrev ut stark dosering av antibiotika, som jag nu får ta tre gånger om dagen, i tio dagar.

Svar på prover och utredning

På måndag eller tisdag får jag veta om prover och vidare utredning har gett något klarare svar på anledning till Tassens viktminskning. Om det inte går att fastslå orsak och behandling så kommer jag att prova att ge honom mat med förhöjd energinivå, men som ändå är mild mot lever och njurar.

Rörlighet

Redan dagen efter har min hand blivit mer rörlig utan att jag blir tårögd av smärta. Det gör ont nu när jag skriver på tangentbordet, men det är inte i närheten av föregående dag. Så antibiotikan verkar snabbt. Skönt, då jag skriver rätt mycket på jobb och behöver båda händerna.

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-08 09:30 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Håll tummarna för min tise Tassen!

3 januari: Under förmiddagen idag ska jag och 10-åriga tisen Tassen till veterinären. Han har gått från lätt övervikt till skinn och ben på några månader.


Bild 1.

Symptom

Fastän han äter med väldigt god aptit så magrar han. Han är som han brukar, äter, dricker, går i lådan och busar som vanligt. Jag har läst igenom symptomer hos Agria. Och där är många diagnoser som påminner om det Tassen verkar ha.


Bild 2.

Djursjukhuset i Malmö

Vi har tid hos veterinären kl. 11 idag. Ska rådgöra med veterinären om vilka tester som behövs göras. Jag tog fram transportburen igår och bädda med hans pläd som legat i hans flätade korg. Så att han känner igen dofter och inte blir rädd för transportburen. Många tisar lär sig att när buren kommer fram, så är det inget roligt. Men Tassen verkar ta det med god ro. Själv går jag upp i limningen av oro.


Bild 3.

Håll tummarna för Tassen

Jag hoppas verkligen för hans skull och min egen, att hans åkomma kan behandlas och botas. Många olika scenario har snurrat runt i mitt huvud sedan jag ringde och bokade tid. Jag har förberett mig så gott jag kan för det värsta, men samtidigt finns hoppet där.

Jag vill inte förlora min bäste vän... :'(

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering 3 januari: Hemma igen...


Bild 4.

Tassen har verkligen varit superduktig idag! Jag är så oerhört stolt och han fick beröm av både sköterska och veterinär. Alla, var så förstående, snäll och duktiga på djursjukhuset i Malmö.

Undersökning och prover

Veterinären Anna undersökte Tassen. Hon kände på honom, tittade i munnen och i öronen. Lite tandsten, men annars inga känn- eller märkbara saker. Jag hjälpte sköterskan som sedan kom för att ta blodprov. Tre provrör skulle tas. Ojojoj, tänkte jag. Men när jag höll honom, så var han rätt lugn och gnällde knappt.

Hela tiden pratade jag med Tassen och försäkra om att sköterskan inte gjorde honom illa. Sköterskan pratade också med honom under tiden, men jag vet inte om han förstod henne, då hon bröt på danska. :-) Blodproverna togs snabbt och smidigt.

Efter provtagningen så gick han självmant in i buren. När vi skulle dit så streta han emot med alla fyra benen som ett utfällt paraply.

Vi var överens om att prover ska tas för att kolla njure, lever, diabetes, hormonvärde och ämnesomsättning.


Bild 5.

Säkrad mark

Här säger han till sin lilla plastsyster Vera som spejar från ovansidan av soffbordet, att hon får låta honom vara i fred, han har ju varit hos doktorn. Tassen fick kattgodis när vi kom hem.


Bild 6.

Väntan

Nu i skrivande stund väntar jag på samtal från veterinären. Jag kommer att få svar på alla prover utom ett, som skickas till ett externt labb och tar några arbetsdagar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering igen 3 januari: Provsvaren

De ringde om provsvaren och det var inget fel på njurar eller lever. Blodsockervärdet var normalt, så det är inte diabetes! Så nu dröjer det någon dag tills jag får veta provsvar angående hormoner och ämnesomsättningen.

Oerhörd lättnad

Åh, vilken oerhörd lättnad jag kände då rösten i telefonen berättade att det inte var något fel på hans njurar eller lever, samt att det inte var diabetes! Phew!! Det ser ljust ut för honom och han bör klara sig när han fått medicin. Nu ska vi se vad som behövs för att rätta till balansen hos honom.

Stort tack!

Jag vill rikta ett hjärtligt tack till alla som har skänkt oss omtanke! Uppskattas verkligen!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering 5 januari: De sista provsvaren

#2212897
Bild 7.

Jag gick och väntade på provsvar för hormoner och ämnesomsättning. De ringde mig på eftermiddagen och de kunde inte hitta något utöver det normala.

Ytterligare besök hos veterinären

Jag har bokat tid för ultraljud och röntgen. Ska dit igen fredag 7 januari. Det bådar inte gott om de hittar något i kroppen, dvs tumör eller ett sjukt organ. Om de mot förmodan inte hittar något, kanske det är något virus.

Provsvar

Jag kommer att få svar direkt efter dels ultraljud och dels röntgen, så jag slipper alltför lång väntan.

Usch, nu är oron tillbaka igen... :'(

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-04 09:28 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Fika och fotopromenad i eftermiddagsljuset

Svängde förbi lilla mamma för en pratstund och en kopp kaffe. Jag var på väg till stadsparken för en fotopromenad medan solen gick ner.


Bild 1.

Tech-snack

Jag ville bekanta mig mer med mitt manuella Nikkor 35mm f/1.4 AI-S tillsammans med min digitala systemkamera. Det är inte så dumt att fokusera manuellt när man väl kommer in i det. Rätt smidigt att ställa in kameran på bländarprioritet (A/Av), sedan låta kameran ljusmäta och anpassa slutartid, medan man ställer in bländartal via bländarringen och fokuserar manuellt.


Bild 2.

Rensning

I natt rensade jag mitt bildarkiv med råfiler. Halverade arkivet då jag raderade ca 5.600 RAW-filer. Där fanns många sekvenser av sportsbilder, som jag inte kommer att använda och tar onödig diskutrymme.


Bild 3.

På gång

Jag håller på att författa en bloggserie med tips och råd när det gäller porträttfotografering och relaterat, utifrån mina egna erfarenheter. Syftet är uppmuntran till porträttfotografering och målgruppen är de som känner att de kan dra nytta av min bloggserie.

Jo, det finns många befintliga, men det är roligare att hänvisa till något man själv har skapat. :-)


Bild 4.

Nästan på gång

Jag siktar in på att utveckla min fotografering och bildinnehåll under 2011. Främst inom porträtt-, gatu-, reportage- och dokumentärfoto. Visst kommer jag att trampa över till andra kategorier, så ingen och inget går säkert för min framfart. :-)

Jag ska också fundera över fotografträffar för i år. Främst vilka teman och inriktningar, men även förfarandet.


Bild 5.


Bild 6.


Bild 7.

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-02 16:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det var inte lätt att fotografera fyrverkeri

Inför tolvslaget var jag och Mats vid Kronetorps mölla i Arlöv, för att prova att fotografera årsskiftets fyrverkeri.


Bild 1.

Inte optimala förutsättningar

Under eftermiddag och kväll på nyårsafton var det väldigt molnigt, dimma och kraftig blåst ute. Vi var på väg att blåsa av det först, men det dröjer ju ett bra tag innan vi får en ny chans, så vi beslöt oss för att ge det ett försök oavsett. Ute vid vindmöllan, så blåste det rejäla, hårda kastvindar.


Bild 2.

Tech-snack

Jag kånkade med mig kamera, normalzoom, trådutlösare och stativ. Ställde kameran på manuellt, rattade ner slutartiden till bulb-läge, f/8, ISO 100 och fokuserade manuellt. Det var rätt schysst att bara stå där med trådutlösaren och hålla in knappen och exponera olika länge. Ungefär som att sitta på en hamnbrygga, en solig sommardag och meta abborre.


Bild 3.

Skakningsoskärpa

Trots att vi stod i knädjup snö och att vi hade förankrat stativben i snön, så blev utrustningen alldeles för stort vindfång, så det var omöjligt att hålla kameran helt still under exponering. Jag provade att hålla en hand ovanpå kamerahuset med ena handen och hålla i kulledsfästet med den andra handen.


Bild 4.

Storlek har betydelse

Det var rätt klent utbud av de riktigt stora fyrverkeripjäserna. Jag såg endast två pjäser som verkligen fyllde himlen. Tyvärr hade jag inte kameran riktat åt rätt håll någon av gångerna. Jag vet att där finns rejäl ka-paw att köpa. Men folk verkar vilja ha mer småfjutt och avsluta med en lite större fjutt. Jag har sedan många år tillbaka, slutat att köpa raketer. Men ska de hålla på såhär, så får jag köpa raketer nästa nyårsafton och visa dem hur det ska gå till.

Värmande avrundning

Vi hade ju varmdryck med oss. Men under huvuddelen av spektaklet (väl tilltaget uttryckt) hann man inte dutta med varm oboy. Men efteråt så kunde vi sitta i en varm bil och även värma oss med god varm dryck.

God fortsättning och må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-01 14:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera