Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Porträttfotografering del 2: Ljussättning med naturligt ljus

I det här avsnittet berättar jag om hur man kan utnyttja det naturliga ljuset. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag lärt mig.

Solsken


Bild 1. Motljus, "hårljus" och upplättningsljus.

Direkt solljus mot modellen är för starkt ljus och kan leda till fula skuggor vid ögon, näsa och haka/hals. Får modellen solljus i ansiktet så kan det vara besvärligt att hålla ögonen öppna normalt och man tenderar att kisa.

Måste man fotografera när det är solsken ute, så kan man söka sig till skuggan. T ex under träd eller bakom arkitektur. Hittar du ingen lämplig plats med skugga så kan man dämpa det starka ljuset med en skärm som har vitt, genomskinligt tyg. Vissa flera-i-en reflexskärmar har just den funktionen.

Man kan om det är lämpligt, välja att fotografera när solen står lägre på himlen, t ex på förmiddag eller eftermiddag. Då kommer solljuset mer snett uppifrån eller från sidan. Lättare att hitta skugga vid de här tillfällena.

Man kan dra nytta av den lågt stående solen. T ex kan man låta modellen ha solen i ryggen och fotografera i motljus. Då behöver man en reflexskärm för att ljusa upp ansiktet som hamnar på skuggsidan. Döljer man solen med t ex modellens huvud så kan man få ett s k "hårljus", som lyser upp hårets färg. Beroende på hur mycket man döljer solen, så kan man uppnå olika motljuseffekter. Dock se upp med att ha för mycket av solen direkt in i kameran, då det kan skapa ljusreflexer i bilden.

"Open shade"


Bild 2. "Open shade"-blänk i ögonen.

Den öppna skuggan används av många porträttfotografer då det ger ett naturligt och snyggt blänk i ögonen på modellen. Man uppnår den här effekten i områden där solsken övergår till skugga. Fotografen står på solsidan och modellen står med ryggen mot skuggsidan, sedan ber man modellen backa sakta in i skuggområdet. Och när modellen inte längre är belyst med solsken och man kan se i ögonen det där speciella blänket, då står modellen rätt.

Mulet

Molnen fungerar som en gigantisk ljusdämpare när molnen täcker hela himlen. Det ger ett jämnt och mjukt ljus. Och då kan man vara mer flexibel med tidpunkt under den tid solen är uppe. Det vill säga att det kan vara jämnt ljus på förmiddag, mitt på dagen och på eftermiddagen.

Utom- och inomhus

Fördelen med att vara utomhus är att man kan lättare variera miljö och bakgrund, nackdelarna är det som jag tog upp i tidigare stycket om solsken. Fördelar med att vara inomhus är att man kan använda ett eller flera fönster och på så vis kontrollera ljuset mer. Nackdelen är att man får svårare att variera miljö och bakgrund.

"Fönsterljus"


Bild 3. Fönsterljus och upplättningsljus.

Med ett fönster kan man rikta ljuset från ett håll. Befinner man sig i ett mindre rum med flera fönster, kan man rulla ner persiennerna för att kontrollera varifrån ljuset kommer ifrån. Man bör undvika ett fönster där solen lyser rakt in. Men har man inget annat fönster så kan man täcka för fönstret med ett vitt tyg och på så vis mjuka upp det hårda ljuset.

När man känner att man har kontroll över ljuskällan, så kan man sedan ställa modellen vid fönstret och be modellen vrida på kroppen och huvudet för önskad ljussättning på ansikte och kropp. Beroende på avståndet mellan modell och fönstret, kan man anpassa ljusstyrkan. Ju närmre fönstret, destu starkare och hårdare ljus. Ju längre ifrån fönstret, destu mjukare och svagare ljus.

Upplättningsljus


Bild 4. Foto: Mats Jönsson


Bild 5. Foto: Mats Jönsson

Med en reflexskärm kan man reflektera ljus ifrån ljuskällan till den sida av ansiktet som hamnar i skugga. Man brukar kalla det för upplättningsljus och man kan använda metoden för alla typer av ljuskällor.

En reflexskärm kan vara ett billigt alternativ till att tillföra extra ljuskällor, t ex extern kamerablixt. När man använder en reflexskärm, så blandar man inte olika typer av ljus, t ex dagsljus och blixt. Blandning av olika ljustyper kan påverka färgtemperatur och vitbalans negativt.

Reflexskärmar finns i olika utföranden, t ex runda eller rektangulära. Var sida av skärmen har en seperat färg, t ex vit och silver. Det kan vara bra att ha två olika storlekar, t ex 80 cm i diameter och 110 cm i diameter. Det finns även reflexskärmar som har flera olika överdrag för att kunna skifta färg, t ex 5-i-1 reflexskärm. De här har ofta en vit, transparent tygmaterial i grunden. Den kan man använda för att dämpa starkt ljus med.

Man behöver inte skaffa sig en skräddarsydd reflexskärm. Man kan göra sina egna. En tjockare pappskiva eller frigolitskiva i valfri storlek och form kan fungera som reflexskärm. Man kan t ex klä in ena sidan med aluminiumfolie och på så vis ha en vit och silverfärgad sida och få olika reflekteringsegenskaper.

Färgerna påverkar det reflekterade ljuset olika. Silver reflekterar 100 procent av ljuskällans ljusstyrka. Vit reflekterar mindre av ljuskällans ljusstyrka. Guld ger varmt ljus, som solljus. Svart har motsatt effekt och reflekterar knappt något ljus alls. Används för att skugga motivet. Det finns fler färger men de här är de vanligaste.

Nästa avsnitt

Kommer att handla om hur man kan hitta modeller och hur man kan jobba med modeller. Efter hand som varje avsnitt skapas, kommer jag att länka till alla avsnitt från respektive avsnitt.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-18 23:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Porträttfotografering del 1: Grundläggande fotoutrustning

I det här avsnittet berättar jag om vad man kan använda för fotoutrustning för att fotografera porträtt. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag har lärt mig.


Bild 1. Nikkor AF-S 50mm f/1.4G och Nikon D40.

Fotoutrustning

Det krävs inte professionell och väldigt dyr fotoutrustning för att kunna skapa vackra porträttfotografier. Dock kan en systemkamera kosta mer än en kompaktkamera, men man får bättre förutsättningar och anpassningsmöjligheter med en systemkamera. Tack vare fler funktioner och inställningsmöjligheter, samt möjlighet att anpassa och byta objektiv.

Satsa dina pengar på de bättre objektiven som kan passa för ändamålet. Läs tester och recensioner, samt titta på bilder som är tagna med olika objektiv. Dagens så kallade instegssystemkameror (nybörjarsystemkamera) har bra prestanda och funktioner. Det lilla extra i bilderna fås med goda kunskaper om porträttfotografering och rätt verktyg.

Bra objektiv för porträtt

Jag tar upp just ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd på 50mm för att jag upplever att den brännvidden fungerar i de flesta situationer både inom- och utomhus. 50mm fungerar väldigt bra för hel- och halvkroppsbilder samt närbilder.

Det sägs att objektiv som är mellan 85mm och 105mm är "optimalt" för ansikten. Det vill säga, att ansiktets form och perspektiv är som bäst. Det är väldigt bra att ha t ex en ljusstark 50mm och en ljusstark 85mm. Om du behöver välja, välj hellre 50mm för större användningsområde.

Så länge man använder 50mm eller mer, så är det till fördel för ansiktets och kroppens form. Använder man brännvidder under 50mm, så kan ansikte och kropp bli förvrängt.

Beskärningsfaktor

Instegssystemkameror från de flesta tillverkare har en så kallad beskärningsfaktor. Med den mindre kamerasensorn, blir bildytan mindre, medan på s k småbildskameror är där ingen beskärningsfaktor. Till exempel har Nikon 1,5 gångers beskärningsfaktor på sina konsument- och semiprofessionella kameror. T ex om man monterar ett 50mm på en kamera som har 1,5 gångers beskärningsfaktor, så får man en bildyta som motsvarar ett objektiv med 75mm. Andra tillverkare kan ha beskärningsfaktor på 1,3 och 1,6 gånger.

Beskärningsfaktor kan även kallas för "förlängningsfaktor" eller "brännviddsförlängning".

Man får vad man betalar för

Ja, när det gäller kamera, objektiv och vissa tillbehör, så kan man säga att man betalar för prestanda, bild- och byggkvalité. Dock ska man inte generalisera, då det finns t ex objektiv som ger mycket bildkvalité för pengarna.

Till exempel ett Canon EF 50mm f/1.8 version 2, som kostar ca 950 kr, ger riktigt bra bilder. Medan en annan variant t ex Canon EF 50mm f/1.2 USM, kostar ca 15.500 kr. Skillnaden är att objektivet är bättre byggd, bättre prestanda och ljusstarkare. De dyrare varianterna är framför allt bra i krävande situationer, ljusförhållanden och miljöer.


Bild 2. T.v. Nikon D40 + 50mm. T.h. Nikon D700 + 50mm.

Jämförelse

Jag gjorde ett snabbtest genom att använda två olika kamerahus men med samma objektiv och samma kamerainställningar. Jag ställde in bländarprioritet, dvs jag väljer bländartal och ISO-tal, sedan väljer kameran automatiskt vilken slutartid som krävs för bästa exponering. Ställde in samma bländartal och ISO-tal i båda kamerorna. Jag komponerade bilden ungefär likadant med båda kamerorna. Objektivet motsvarar 75mm på D40 medan det är oförändrat ihop med D700 pga sensorstorleken. Bilderna är oredigerade.

Ja, man kan direkt se viss skillnad i resultatet. Lite grönstick i den ena och lite rödstick i den andre. Här kan man justera vitbalansen direkt i kameran eller i efter hand. Ljusmätningen skiljer sig lite grann också. Men om man lär känna sin fotoutrustning, dess för- och nackdelar, samt fotograferar med bra dagsljus, så kan man skapa riktigt fina porträtt.

Nästa avsnitt

Kommer att handla om ljussättning med naturligt ljus. Efter hand som varje avsnitt skapas, kommer jag att länka till alla avsnitt från respektive avsnitt.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-17 20:37 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Töväder i januari

Begav mig till stan i helgen för att fotografera, köpa begagnad objektiv och fika i trevligt sällskap.

#2236152
Bild 1.

Kommunal limo

Hoppade av bussen några hållplatser innan för att promenera och se om jag kunde hitta lite motiv av intresse. Mm, vatten ovanpå is är inte särskilt promenadvänligt underlag. Flera gånger gled jag när jag satte ner foten i ett steg.

#2236154
Bild 2.

Nikkor 24mm f/2.8 AIS

Mötte upp säljaren på avtalad tid och plats. Väldigt fint exemplar som såg ut som nyskick. Testade objektivet med min digitala systemkamera. Klockrent! Nu återstår det en 15/3.5 AIS, 50/1.2 AIS och 85/2 AIS. Sedan är samlingen komplett. :-)

#2236155
Bild 3.

Fotofika

Mellan mötet med säljare och fika med Stig på Espresso House så gick jag runt lite och fotograferade. En stor latte och en Marsmallow Crunch Cookie satt fint. Stig tyckte min väldigt goda kaka såg ut som något en mätt ko hade lämnat efter sig. Fick se och klämma på två urgamla analoga kameror med ljusstark normaloptik som han hade med sig.

#2236156
Bild 4.

Gatufoto

Mm, spanade efter ögonblicksbilder, men såg inte något som fångade min uppmärksamhet. Det var lite trist och det var lite för mycket folk på gågatan. Så det fick bli mest miljöbilder den här rundan.

#2236157
Bild 5.

Fuktig kyla

Det var ruggigt väder ute tyckte jag. Var ändå rätt bra klädd, men efter en bra stund så trängde den fuktiga kylan igenom. Det här tövädret hade man kunnat hoppa över mellan årstiderna, tycker jag bestämt.

#2236160
Bild 6.

Utmaningar

Jag har i skrivande stund bara ett objektiv med autofokus. När uppsättningen är komplett så har jag endast objektiv med fast brännvidd och manuell fokus. För min egen utmaning och behag, så ska det bli spännande och lärorikt att fotografera så brett som jag tenderar att göra. Svårigheterna börjar när motiv inte är still. Förfokusera, följfokusera eller hyperfokusera. Svårt är inte omöjligt!

#2236161
Bild 7.

På och av

Batterigreppet har suttit på sedan kameran packades upp efter nyköp. Men för ett tag sedan åkte det av. Mina axlar och nacke uppskattar det. Jag kommer att behöva batterigreppet när jag har porträttsessioner då jag tar mest stående format.

#2236162
Bild 8.

Fotoalbum med bloggbilder

Hm, nu när jag testat att kombinera albumbilder till bloggen, så känns det inte särskilt smidigt. Känns som jag få fundera på om jag ska använda det här sättet. Gillade bildvisningsfunktionen som bloggbilderna får när man laddar upp från datorn direkt till inlägget. Tänk om utvecklarna tänker helhet när de utvecklar funktioner.

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-16 14:04 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En bildkavalkad och hyllning till människans bäste vän

Har så länge jag minns, tyckt om hundar och katter. Föredrar inte det ena över det andra, som vissa kan göra. De är så roliga att fotografera.

(Se alla bilder som ett bildspel)

#2235762 #2235760 #2235758 #2235755 #2235753 #2235751 #2235749 #2235744 #2235742 #2235739 #2235735 #2235724 #2235710 #2235702 #2235694 #2235682 #2235680 #2235675 #2235674 #2235672 #2235671 #2235670 #2235664 #2235657 #2235656 #2235655 #2235654 #2235651 #2235650 #2235644 #2235643 #2235641 #2235640 #2235639 #2235637 #2235635 #2235633 #2235632 #2235631

#2235747 #2235732 #2235730 #2235728 #2235726 #2235722 #2235718 #2235715 #2235712 #2235707 #2235698 #2235696 #2235690 #2235687 #2235669 #2235668 #2235667 #2235666 #2235663 #2235662 #2235653 #2235652 #2235647 #2235645 #2235642 #2235638 #2235636 #2235634

#2235705 #2235700 #2235689 #2235685 #2235679 #2235678 #2235677 #2235676 #2235673 #2235665 #2235659 #2235648

Ta väl hand om de små vännerna! De berikar verkligen ens liv, samt ger en ovillkorlös vänskap och kärlek.

Bloggbilder

Jag har i år skapat ett dedikerat album för bloggbilder. Då jag tidigare publicerat bilder i bloggen som inte hamnar i album. Tack vare bilduppladdningsfunktionen som nu hanterar flera bilder per uppladdning, så tyckte jag det var smidigt då man ville ha in fler bilder i bloggen eller sina album. Dock fungerar det inte likadant i bildvisning när man vill se större bild via blogginlägg. Det var synd då man kommer bort ifrån inlägget. Rätt irriterande faktiskt. Suck!

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-15 19:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Herr Starke Antibiotika och fru Voltaren T Kapsel är på besök

I fredags blev jag biten av min tise Tassen under ultraljudundersökningen hos veterinären. Det var ett giftigt bett som snabbt blev inflammerat.


Tassens övre och undre hörntand perforerade huden. Det var intressant och fotografera med vänster hand, då jag är högerhänt. :-)

Antibiotika och smärtstillande

Jag håller nu på att inta rätt stark dos av antibiotika mot inflammationen, tre gånger om dagen i tio dagar. Direkt efter kattbettet hos veterinären, fick jag desinfektionsmedel att skölja såren med. Men det hindrade inte infektionen som kom inom ett par timmar.

Svullnaden ökar och minskar i takt med hur jag anstränger handen. Men tack vare smärtstillande medel så har jag inte ont i fingrar, hand och handled, som jag hade inledningsvis. Bara jag rörde fingrar och handled så högg det till med oerhörd smärta så att jag grimaserade illa och blev nästan tårögd.

Fixa och dona

Jag har i dagarna arrangerat om bland mina bilder och album. Har delat upp vanliga album och portfolioalbum. Tidigare hade jag alla bilder jag la in på FS i portfolio. Har även begränsat kategorier i portfolio till de kategorier som jag favoriserar.

Nu när multiuppladdningsfunktionen för bilder har kommit, så har jag dedikerat ett fotoalbum för bilder till bloggen. På så vis kan man även se bilder som blivit publicerade endast i bloggen. Dessutom är det smidigt att kunna välja bilder från album när man publicerar blogginlägg. För där kan man än så länge inte ladda upp flera bilder åt gången.

Må väl, kära läsare!

Postat 2011-01-09 15:47 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera