Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Framför kameran: Porträtt- och bröllopsfotografen

För ett tag sedan kände jag att jag ville pröva på att skapa porträtt av yrkesfotografer och kontaktade min gode vän, porträtt- och bröllopsfotografen Malin. Vi känner varandra sedan tidigare och jag följer hennes arbete via hennes fotoblogg.

Jag själv föredrar att vara bakom kameran och jag visste i förväg att Malin kände likadant. Det kändes ändå avslappnat och vi hade väldigt skoj under fotograferingen. Vi båda är vana vid att skapa porträtt och arbeta med dem som står framför kameran. Det underlättade verkligen det hela då bilderna ska användas kommersiellt. Det var så att säga "skarpt läge" och all träning och tidigare erfarenhet togs i bruk.

Vi hade bra väder med jämnt dagsljus. Jag fyllde eventuella skuggor i ansiktet med en portabel studioblixt med den medföljande standardreflektorn och kombinerade skydds- och diffuserkåpan, monterad på ett kompakt belysningsstativ. Blixten var kopplad till ett litet batteriaggregat som jag hade i en ryggsäck och som även agerade som sandväska/motvikt. Jag utlöste blixten trådlöst med hjälp av radiosändare och mottagare. För att reglera blixtstyrkan, använde jag en handhållen ljusmätare. Jag växlade mellan objektiv med brännvidd 50mm och 100mm.

Jag ville att blixtljuset skulle eventuellt lätta upp skuggor, samt få Malin en aningen ljusare än bakgrunden, så att hon skiljer sig från bakgrunden ytterligare. Jag ville köra på bländartal f/4 och ISO 100 och siktade mot bakgrunden, för att se vad kamerans inbyggda ljusmätare tyckte det skulle vara för slutartid för rätt exponering av bakgrunden. Det hamnade på 1/160 sekund och det var helt ok med tanke på att jag handhöll kameran, vilka brännvidder som skulle användas, samt för kamerans blixtsynkning med blixten.

Efter fotograferingen avrundade vi fotograferingen med en fika och pratstund på ett närliggande café. Det var verkligen rolig och jag ser fram emot att få göra det här igen. Kika gärna in på hennes fotoblogg.

Tack Malin för en rolig och givande fotografering!

Må väl, kära läsare!

Postat 2012-11-13 15:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotografträffen med temat "mobiltelefonbilder"

Den 11 november samlades en tapper trio vid Turning Torso-byggnaden i Västra hamnen, i Malmö för en trevlig fotopromenad, där vi endast använde kameran i mobiltelefonen. Om bilderna skulle redigeras i efter hand, så skulle det göras med bildredigeringsapplikationer i mobilen. Jag tyckte det var en rolig utmaning till mig själv att försöka fotografera såsom jag gör med min systemkamera.

För att se fler bilder tagna under fotopromenaden, från mig eller deltagarna, sök på hashtaggen "instawalk_ttmalmo" via Instagram. Jag har även lagt in alla mina bilder från promenaden i min kollektion "Instagram-ögonblick".

Tack till deltagarna för en rolig och trevlig fotopromenad!

Årets sista fotografträff har temat "Gatufotografering i julrushen" och sker på gågatorna i centrala Malmö den 29 december. Är du intresserad av att delta vid det tillfället eller andra tillfällen, gå med i den slutna intressegruppen "Fotografi i Skåne" på Facebook. Man ansöker om att få gå med i gruppen. Där alla evenemang och relaterat kommer att publiceras. Gruppen fungerar som en interaktiv kontaktyta för intressenter inom fotografi.

Må väl, kära läsare!

Postat 2012-11-11 23:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotografträffen med temat "headshot/beauty"

Den 4 november samlades ett glatt gäng i trivsellokalen i Arlöv, för en fotografträff med temat "headshot/beauty". Deltagarna fick en mindre del teori och en större del praktik. Tanken med de fotografträffar jag anordnar är att ge möjlighet för deltagare att nätverka, praktisera sitt område och ha utbyte.

Huvudljuset bestod av en studioblixt med en s k "beauty-dish", som var övertäckt med ett vitt diffuser-skynke. För att lätta upp skuggor i ansikte och på halsen, användes den vita sidan av en reflexsskärm. Bakgrundsljuset bestod av en studioblixt med en standardreflektor och ett färgfilter-tillsats. Blixtarna utlöstes trådlöst via radiosändare/mottagare.

Jag förutbestämde vilka kamerainställningar som vi skulle använda. Använde en handhållen ljusmätare för att reglera blixtstyrkan för att möta de kamerainställningar som önskades. Jag hade kopplat en bärbar dator till kameran för att kunna se hur exponeringen och ljussättningen blev, på en större skärm. Mina bilder togs med ett objektiv med 100mm brännvidd.

"Headshot" kan låta brutalt, men är närbildsporträtt, oftast har man bara med axlar och uppåt. Medan "beauty" kan man säga är mer konstnärliga porträtt, oftast med fokus på makeup och hårstyling.

Jag passade även på att testa mitt nyförvärv för första gången och exponerade 12 svartvita bildrutor. Det var en rolig och häftig upplevelse. Dock inte lika smidigt som när jag fotograferar med min digitala systemkamera. Men känslan av att arbeta med detta verktyg är fascinerande. Med en centralslutare i objektivet, kan man synkronisera blixtar på alla slutartider, det var imponerande.

Stort tack till modellerna Veronica och Jesper, makeupartisten Linda och alla deltagare för en rolig och lärorik sammankomst!

Må väl, kära läsare!

Postat 2012-11-11 09:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I hemmastudion: Felicia

I slutet av förra månaden, förvandlades mitt avskalade vardagsrum till en hemmastudio. Under förmiddagen kom modellen Felicia och makeupartisten Linda hem till mig. Efter att ha blivit kontrollerade och godkända av mina två "inneboende", Vera och Tindra, skred vi till verket.

Under tiden modellen blev sminkad och stylad, satte jag upp ljussättningsutrustningen. Mina vita väggar i vardagsrummet fick agera som fondvägg. Ljussättningen bestod av en studioblixt och en s k "beauty-dish" med ett diffuserskynke som täckte framsidan. För upplättningsljus användes en mindre reflexskärm, med den vita sidan uppåt.

För att granska bilder i ett större format, kopplade jag kameran till en bärbar dator och kunde direkt få upp bilder via Adobe Lightroom. Jag använde en handhållen ljusmätare för att reglera blixtstyrkan efter förutbestämda kamerainställningar. För dessa bilder använde jag ett objektiv med brännvidd 100mm.

Tack Felicia och Linda för ert engagemang och er insats!

Må väl, kära läsare!

Postat 2012-11-08 09:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inbjudan till fotografträff i Malmö, med temat "mobiltelefonkamerabilder"

Den 11 november inbjuder jag till en social och trevlig fotopromenad i Västra hamnen i Malmö. Som temat påpekar, så använder vi endast mobiltelefonkameror till att fånga motiven, samt eventuellt endast använda bildredigeringsapplikationer som finns till din mobiltelefon.Samling kl. 12.00, den 11 november, utanför huvudentrén till Turning Torso-byggnaden i Västra hamnen. Ingen deltagaravgift, samt ingen begränsning i antalet deltagare. Beräknad tid, kl. 12.00-15.00.

Anmäl dig genom att skriva i kommentarsfältet till det här blogginlägget.

Vi kommer att promenera kring strandpromenaden, inne bland bebyggelserna och även mot Ribersborg om det önskas. Vi kommer någonstans mitt i, att ta en fikapaus på Espresso House i området.För dem som pendlar, kan man ta stadsbuss nr 2, t ex från Centralstationen, Triangeln eller Södervärn. Du hoppar av på hållplatsen "Malmö Turning Torso".

"Den bästa kameran är den man har med sig"

Välkommen!

Postat 2012-11-07 18:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera