"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Ljusmätning och vitbalans med ett gråkort

Igår satt jag och glodde lite YouTube-klipp angående ljusmätning och justera vitbalans. Tydligen kan man använda ett s k gråkort som referens både när det gäller ljusmätning och vitbalans. Greppa nästan detta helt (tror jag, haha). Ska minsann investera i en sån här samtidigt som jag beställer reflexskärm. :)


18 procent gråkort, 30x30 cm, ihopfällbar. Foto: cyberphoto.se

Manuell ljusmätning

Så om jag har förstått det rätt, så kan man köra i kamerans manuella program, hålla upp detta gråkort t ex framför huvudmotivet, manuellt ställa in önskad bländare eller slutartid och sedan justera bländare eller slutartid efter kamerans ljusmätare?

Det nämndes även något om att man kanske behöver justera exponeringskompensation i vissa ljusförhållanden.

Manuell vitbalans

Detta var betydligt lättare att förstår. När det är olika typer av ljuskällor så förvirrar det ibland kamerans vitbalans-mätning. Och då användes detta gråkort som referens. Min kamera har ju förinställda program för vitbalans, t ex lysrör, glödlampa, sol, mulet, etc. Men när man t ex befinner sig i ett rum med lysrör, glödlampa och fönsterljus, så kan det bli besvärligt för kameran. Bara mäta manuellt mot detta gråkort i den miljö man befinner sig i just då.

Fotar man i RAW, så går det ju lätt att justera i efterhand, men varför inte göra rätt från början och slippa så mycket efterredigering som möjligt. Så kan man ägna sig mer åt fotograferingen. :)

Kommentera gärna och rätta eller ge tips på detta jag skrivit om. Uppskattas!

Inlagt 2009-03-08 11:33 | Läst 9075 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Läste någonstans om nån som slog över till manuell fokus, hängde på ett kaffefilter (den vita sorten) och ställde in sin vitbalans. Har inga vita kaffefilter hemma, men får se till o skaffa det, måste ju testas :D
Svar från Rei Trulsson   2009-03-08 21:47
Ja, det kan funka. Har sett de som mät vitbalans manuellt mot ett vitt A4-ark också. Såg på nätet att det finns ett runt filter som man kan skruva på, precis som t ex ett UV-filter, som har vit yta på insidan.
Egentligen är det två olika kort, grå respektive vitbalans.

Gråkortet reflekterar just 18% för att mäta reflekterande ljus mot. Dessa kort fungerar förståss att använda, men behöver inte vara speciellt färgneutrala om man skall vara riktigt noga med en vitbalansering.
Däremot har vikten lagts vid just färglösheten på ett riktigt vitbalanskort, den är också aningen ljusare än 18% för mätningens skull.

Här finns fina vitbalansverktyg: http://www.rawworkflow.com
Svar från Rei Trulsson   2009-03-08 21:55
Menar du att ena sidan som är vit, är för referens till vitbalans och den andra sidan som är grå, är för referens för ljusmätning? Nu blev jag snurrig. Förstår inte riktigt din förklaring. Får kolla på YouTube igen. :)
Nej... förmodligen är det ett komboverktyg du sett. Du sätter vitpunkt eller använder den som reflektor med vita sidan skulle jag tro.
Kombinerad reflektor och vitpunkt om man nu vill det.
Menar bara att förståsigpåarna brukar rekommendera en något ljusare yta av grått att mäta vitbalans mot än 18% grå.
Kommer inte ihåg varför men Rawworkflow hadde tidigare en instruktionsvideo som förklarade varför.

VIDEO:
http://whibalhost.com/_Tutorials/WhiBal/01/

Kika på dessa videos, han är duktig att förklara, däremot kan man ju ta det med en nypa salt hur viktigt det är att ha just deras produkt.
Jag har den och är nöjd, men tror att andra produkter duger rätt bra också.
Gillar dessa plastvarianter då de inte blåser iväg, de är tåligare än QP's kort och smidiga att ha på sig...
Svar från Rei Trulsson   2009-03-09 10:55
Jag kollade igenom de YouTube-videor jag kollat på tidigare och förstår bättre nu. :) Ja, de gråkort som är av plats och små i storlek verkar ju smidigt. Dessa lämpar sig väl bäst om man vill ha med kortet i bild och sedan ha det som referens för att justera i kameran eller i efterarbetet. Jag har beställt den jag har på bild i blogginlägget ovan, så får jag testa om den verkar smidig. Annars ser jag mig om efter dessa plastkort. Tack för dina tips. Ska även kolla in videon du länkat till. Mvh, Rei