"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Porträttfotografering del 1: Grundläggande fotoutrustning

I det här avsnittet berättar jag om vad man kan använda för fotoutrustning för att fotografera porträtt. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag har lärt mig.


Bild 1. Nikkor AF-S 50mm f/1.4G och Nikon D40.

Fotoutrustning

Det krävs inte professionell och väldigt dyr fotoutrustning för att kunna skapa vackra porträttfotografier. Dock kan en systemkamera kosta mer än en kompaktkamera, men man får bättre förutsättningar och anpassningsmöjligheter med en systemkamera. Tack vare fler funktioner och inställningsmöjligheter, samt möjlighet att anpassa och byta objektiv.

Satsa dina pengar på de bättre objektiven som kan passa för ändamålet. Läs tester och recensioner, samt titta på bilder som är tagna med olika objektiv. Dagens så kallade instegssystemkameror (nybörjarsystemkamera) har bra prestanda och funktioner. Det lilla extra i bilderna fås med goda kunskaper om porträttfotografering och rätt verktyg.

Bra objektiv för porträtt

Jag tar upp just ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd på 50mm för att jag upplever att den brännvidden fungerar i de flesta situationer både inom- och utomhus. 50mm fungerar väldigt bra för hel- och halvkroppsbilder samt närbilder.

Det sägs att objektiv som är mellan 85mm och 105mm är "optimalt" för ansikten. Det vill säga, att ansiktets form och perspektiv är som bäst. Det är väldigt bra att ha t ex en ljusstark 50mm och en ljusstark 85mm. Om du behöver välja, välj hellre 50mm för större användningsområde.

Så länge man använder 50mm eller mer, så är det till fördel för ansiktets och kroppens form. Använder man brännvidder under 50mm, så kan ansikte och kropp bli förvrängt.

Beskärningsfaktor

Instegssystemkameror från de flesta tillverkare har en så kallad beskärningsfaktor. Med den mindre kamerasensorn, blir bildytan mindre, medan på s k småbildskameror är där ingen beskärningsfaktor. Till exempel har Nikon 1,5 gångers beskärningsfaktor på sina konsument- och semiprofessionella kameror. T ex om man monterar ett 50mm på en kamera som har 1,5 gångers beskärningsfaktor, så får man en bildyta som motsvarar ett objektiv med 75mm. Andra tillverkare kan ha beskärningsfaktor på 1,3 och 1,6 gånger.

Beskärningsfaktor kan även kallas för "förlängningsfaktor" eller "brännviddsförlängning".

Man får vad man betalar för

Ja, när det gäller kamera, objektiv och vissa tillbehör, så kan man säga att man betalar för prestanda, bild- och byggkvalité. Dock ska man inte generalisera, då det finns t ex objektiv som ger mycket bildkvalité för pengarna.

Till exempel ett Canon EF 50mm f/1.8 version 2, som kostar ca 950 kr, ger riktigt bra bilder. Medan en annan variant t ex Canon EF 50mm f/1.2 USM, kostar ca 15.500 kr. Skillnaden är att objektivet är bättre byggd, bättre prestanda och ljusstarkare. De dyrare varianterna är framför allt bra i krävande situationer, ljusförhållanden och miljöer.


Bild 2. T.v. Nikon D40 + 50mm. T.h. Nikon D700 + 50mm.

Jämförelse

Jag gjorde ett snabbtest genom att använda två olika kamerahus men med samma objektiv och samma kamerainställningar. Jag ställde in bländarprioritet, dvs jag väljer bländartal och ISO-tal, sedan väljer kameran automatiskt vilken slutartid som krävs för bästa exponering. Ställde in samma bländartal och ISO-tal i båda kamerorna. Jag komponerade bilden ungefär likadant med båda kamerorna. Objektivet motsvarar 75mm på D40 medan det är oförändrat ihop med D700 pga sensorstorleken. Bilderna är oredigerade.

Ja, man kan direkt se viss skillnad i resultatet. Lite grönstick i den ena och lite rödstick i den andre. Här kan man justera vitbalansen direkt i kameran eller i efter hand. Ljusmätningen skiljer sig lite grann också. Men om man lär känna sin fotoutrustning, dess för- och nackdelar, samt fotograferar med bra dagsljus, så kan man skapa riktigt fina porträtt.

Nästa avsnitt

Kommer att handla om ljussättning med naturligt ljus. Efter hand som varje avsnitt skapas, kommer jag att länka till alla avsnitt från respektive avsnitt.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Inlagt 2011-01-17 20:37 | Läst 9138 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ambitiöst, och bra.
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 21:03
Tack Bengt, kul att du gillade inlägget. Uppskattas! :-)
Intressant, och bra. Passar ju bra in på mitt Projekt # 1 2011. Även om det ännu inte framkommit nått jag inte redan kunde, är det roligt att du lägger tid på detta. Jag kommer fortsätta läsa denna serie.
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 21:30
Hej Per! Aha, vad kul att den här serien kan passa in i ditt projekt för i år. Jag vill ge mitt perspektiv på området och ämnet. Och kanske kan det inspirera någon som funderat på just porträttfotografering eller känner sig vilse inledningsvis.
Välldigt bra -IDE -Rei .Mitt tankesett är -SKAFFA-SÅ-BRA-OPTIK-du har råd med .Det är -GLUGGEN-som gör -BILDEN-.Tack för dina ord och bilder .Välldigt bra och lärorikt .Ha det bra önskar Krillan 54 .
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 21:35
Tack Krister. Angående ditt tankesätt så håller jag med dig delvis. Då det är fotografen som gör bilden. Fotoutrustningen är bara ett av verktygen för att gå från idé till exponerad bild.
Kommer absolut fortsätta följa din serie Rei!
Många bra tips!
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 21:37
Vad skoj Viktoria, att du gillar min påbörjade serie. Uppskattas verkligen!
Jag får nog klargöra mina tankar på ett bättre sett Rei .Håller med dej till 100-procent .Givetvis är det den -BAKOM-kameran som gör bilden .Utan tankar och kunnskap -INGEN-BILD-.Min tanke var -använd så bra -GLUGG-som möjligt .Hällre bra optik en -SVINDYR-KAMERA-.Hälsningar Krillan 54 .
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 22:01
Ja, nu håller jag fullständigt med dig Krister! :-) Av kamera och objektiv, är det objektiven som är det primära.
Tack Krister. Kommer att fortsätta följa fotoblogg, intressant och bra.
MVH Anita
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 23:04
Jag antar att du ämnade kommentaren till mig och inte Krister. I så fall, tack Anita! :-)
Det är klart att jag tackar dig! Rei. Förstår inte varför jag skrev Krister.
Svar från Rei Trulsson   2011-01-17 23:42
Ingen fara Anita. Jag misstänkte att det var till mig, men var inte helt säker. :-)
Trevligt initiativ! Förargligt samtidigt; varför ska jag resa bort just nu? Ska leta reda på närmaste datorn bara för att få läsa den spännande fortsättningen! Om annat lockar mer så får jag läsa ikapp väl hemma igen.
Svar från Rei Trulsson   2011-01-18 11:41
Tack Rauni. Njut av resan. Min serie finns ju kvar när du är hemma igen. :-) Ska du besöka Istanbul och alla katter igen? :-)
Det här följer jag uppmärksamt!
Svar från Rei Trulsson   2011-01-18 11:42
Trevligt, trevligt Ernst! :-)
Tycker du har helt rätt, men jag har faktiskt gått över till att använda en zoom när jag fotar porträtt. Pentax SMC-DA* 50-135/2.8, och konstaterar att jag gillar bilderna runt 80 -100 mm brännvid och det på en 1.5 crop-kamera.
Skall bli spännande att följa.
/Peter
Svar från Rei Trulsson   2011-01-18 23:12
Tack Peter! Ja, ifall man inte har tid eller ork att ha med olika fasta objektiv, så är en zoom ett alternativ för att slippa byta objektiv. Men jag vill försöka lära ut vad jag anser vara bäst att börja med. Sedan kan man anpassa efter behov och lathet. ;) Jag publicera precis del 2. :-)