"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Porträttfotografering del 2: Ljussättning med naturligt ljus

I det här avsnittet berättar jag om hur man kan utnyttja det naturliga ljuset. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag lärt mig.

Solsken


Bild 1. Motljus, "hårljus" och upplättningsljus.

Direkt solljus mot modellen är för starkt ljus och kan leda till fula skuggor vid ögon, näsa och haka/hals. Får modellen solljus i ansiktet så kan det vara besvärligt att hålla ögonen öppna normalt och man tenderar att kisa.

Måste man fotografera när det är solsken ute, så kan man söka sig till skuggan. T ex under träd eller bakom arkitektur. Hittar du ingen lämplig plats med skugga så kan man dämpa det starka ljuset med en skärm som har vitt, genomskinligt tyg. Vissa flera-i-en reflexskärmar har just den funktionen.

Man kan om det är lämpligt, välja att fotografera när solen står lägre på himlen, t ex på förmiddag eller eftermiddag. Då kommer solljuset mer snett uppifrån eller från sidan. Lättare att hitta skugga vid de här tillfällena.

Man kan dra nytta av den lågt stående solen. T ex kan man låta modellen ha solen i ryggen och fotografera i motljus. Då behöver man en reflexskärm för att ljusa upp ansiktet som hamnar på skuggsidan. Döljer man solen med t ex modellens huvud så kan man få ett s k "hårljus", som lyser upp hårets färg. Beroende på hur mycket man döljer solen, så kan man uppnå olika motljuseffekter. Dock se upp med att ha för mycket av solen direkt in i kameran, då det kan skapa ljusreflexer i bilden.

"Open shade"


Bild 2. "Open shade"-blänk i ögonen.

Den öppna skuggan används av många porträttfotografer då det ger ett naturligt och snyggt blänk i ögonen på modellen. Man uppnår den här effekten i områden där solsken övergår till skugga. Fotografen står på solsidan och modellen står med ryggen mot skuggsidan, sedan ber man modellen backa sakta in i skuggområdet. Och när modellen inte längre är belyst med solsken och man kan se i ögonen det där speciella blänket, då står modellen rätt.

Mulet

Molnen fungerar som en gigantisk ljusdämpare när molnen täcker hela himlen. Det ger ett jämnt och mjukt ljus. Och då kan man vara mer flexibel med tidpunkt under den tid solen är uppe. Det vill säga att det kan vara jämnt ljus på förmiddag, mitt på dagen och på eftermiddagen.

Utom- och inomhus

Fördelen med att vara utomhus är att man kan lättare variera miljö och bakgrund, nackdelarna är det som jag tog upp i tidigare stycket om solsken. Fördelar med att vara inomhus är att man kan använda ett eller flera fönster och på så vis kontrollera ljuset mer. Nackdelen är att man får svårare att variera miljö och bakgrund.

"Fönsterljus"


Bild 3. Fönsterljus och upplättningsljus.

Med ett fönster kan man rikta ljuset från ett håll. Befinner man sig i ett mindre rum med flera fönster, kan man rulla ner persiennerna för att kontrollera varifrån ljuset kommer ifrån. Man bör undvika ett fönster där solen lyser rakt in. Men har man inget annat fönster så kan man täcka för fönstret med ett vitt tyg och på så vis mjuka upp det hårda ljuset.

När man känner att man har kontroll över ljuskällan, så kan man sedan ställa modellen vid fönstret och be modellen vrida på kroppen och huvudet för önskad ljussättning på ansikte och kropp. Beroende på avståndet mellan modell och fönstret, kan man anpassa ljusstyrkan. Ju närmre fönstret, destu starkare och hårdare ljus. Ju längre ifrån fönstret, destu mjukare och svagare ljus.

Upplättningsljus


Bild 4. Foto: Mats Jönsson


Bild 5. Foto: Mats Jönsson

Med en reflexskärm kan man reflektera ljus ifrån ljuskällan till den sida av ansiktet som hamnar i skugga. Man brukar kalla det för upplättningsljus och man kan använda metoden för alla typer av ljuskällor.

En reflexskärm kan vara ett billigt alternativ till att tillföra extra ljuskällor, t ex extern kamerablixt. När man använder en reflexskärm, så blandar man inte olika typer av ljus, t ex dagsljus och blixt. Blandning av olika ljustyper kan påverka färgtemperatur och vitbalans negativt.

Reflexskärmar finns i olika utföranden, t ex runda eller rektangulära. Var sida av skärmen har en seperat färg, t ex vit och silver. Det kan vara bra att ha två olika storlekar, t ex 80 cm i diameter och 110 cm i diameter. Det finns även reflexskärmar som har flera olika överdrag för att kunna skifta färg, t ex 5-i-1 reflexskärm. De här har ofta en vit, transparent tygmaterial i grunden. Den kan man använda för att dämpa starkt ljus med.

Man behöver inte skaffa sig en skräddarsydd reflexskärm. Man kan göra sina egna. En tjockare pappskiva eller frigolitskiva i valfri storlek och form kan fungera som reflexskärm. Man kan t ex klä in ena sidan med aluminiumfolie och på så vis ha en vit och silverfärgad sida och få olika reflekteringsegenskaper.

Färgerna påverkar det reflekterade ljuset olika. Silver reflekterar 100 procent av ljuskällans ljusstyrka. Vit reflekterar mindre av ljuskällans ljusstyrka. Guld ger varmt ljus, som solljus. Svart har motsatt effekt och reflekterar knappt något ljus alls. Används för att skugga motivet. Det finns fler färger men de här är de vanligaste.

Nästa avsnitt

Kommer att handla om hur man kan hitta modeller och hur man kan jobba med modeller. Efter hand som varje avsnitt skapas, kommer jag att länka till alla avsnitt från respektive avsnitt.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Inlagt 2011-01-18 23:08 | Läst 8800 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack Rei, det blev en intressant läsning.
MVH Anita
Svar från Rei Trulsson   2011-01-19 09:18
Tack Anita, vad skoj att trenden håller i sig! .-)
Kul med grundkurs i porträttfotografering :-)
Mvh /Claes
Svar från Rei Trulsson   2011-01-19 09:20
Tack Claes! Ja, snart sätter "porträttvädret" igång. Tänkte det kunde vara uppmuntrande och inspirerande med den här serien. :-)
Jag fortsätter att följa kursen med stort intresse!
Svar från Rei Trulsson   2011-01-19 09:20
Tack Ernst, för din fortsatta intresse för serien. Uppskattas!
Intressant läsning Rei! Det här kan en porträttnewbie som undertecknad behöva. Jag fortsätter också att följa kursen med stort intresse :).

Mvh Joel
Svar från Rei Trulsson   2011-01-19 09:21
Tack Joel, vad skoj att min porträttserie kan vara till nytta. :-)
Har precis uppdaterat blogginlägget med stycket "Open shade" som jag glömde ta med från början. :-)
Åh så bra! Jag läser och lär! Bra initsiativ!! :)
/ Josefin
Svar från Rei Trulsson   2011-01-19 12:33
Tack Josefin, vad glad jag blir att det uppskattas och kommer till nytta!