"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Porträttfotografering del 3: Hitta modeller och arbeta med modeller

I det här avsnittet tipsar jag om hur man kan få tag i modeller samt vad man kan tänka på när man jobbar med modeller. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag lärt mig.

Sociala nätverk


Bild 1. Källa: www.medieteknik.com

Oavsett om man fotograferar porträtt som en hobby eller har det i sitt yrke, så finns det många vägar att välja för att komma i kontakt med modeller. Med det etablerade användandet av internet, kan man nå många väldigt fort. Jämfört med att leta i tidningsannonser, gula sidorna eller andra uppslag.

Sociala nätverksplatser är det enklaste och snabbaste sättet att sprida och marknadsföra sin fotografering och sitt önskemål. Använd dina nätverk i verkliga livet, t ex jobbplatsen, skolan, vänner och familj. Eller de interaktiva nätverken såsom Facebook, Twitter etc.

Modellagentur och intressegrupp

Det finns många modellagenturer i Sverige. Kolla om det finns lokala agenturer där du bor. Många gånger finner man dem även på internet och man kan snabbt hitta potentiella modeller via deras profilsida och portfolio. Vissa agenturer vill gärna se fotografens portfolio innan och godkänna sessionen. Modeller som har agentur är bundna till kontrakt och har vissa krav på sig angående sessioner. Om allt är grönt ljus, så genomförs session. Och agenturen tittar gärna på urvalsbilder, för att eventuellt vilja ta med dem i modellens portfolio hos agenturen.

Det finns också intressegrupper på internet, t ex Modellbilder.se, som fungerar som en interaktiv mötes- och marknadsföringsplats för fotografer, modeller, makeupartister, stylister och andra relaterade yrkesinriktningar. På Modellbilder.se finns det personer som gör antingen betaljobb eller Time for Prints-jobb. Eller som gör båda delarna.

Time for Prints (TFP)

TFP-konceptet går ut på att alla inblandade parter bidrar med sin tid kostnadsfritt, för att öva och lära sig sitt eget område. Många gånger delar man på resultatet, dvs bilder till respektive portfolio.

Visa och berätta

Visa upp din interaktiva portfolio eller din portfolio box/pärm. Kanske har du inga porträttbilder än, men fotografier från andra motivkategorier fungerar utmärkt för din marknadsföring, med motiveringar som t ex att du vill prova på porträttfotografering eller rent av bestämt dig för att du vill hålla på med porträttfotografi. Eller att du vill komplettera din portfolio för att visa din bredd över motivkategorier.

Dina fotografier från andra motivkategorier kan ge en fingervisning om din fotograferingsteknik och ditt sinne för bilder. Så tveka inte, för man börjar ju alltid från början någon gång.

Börja enkelt


Bild 2.

Börja med porträttsessioner som har enklare mål, men med hög ambition. Var seriös redan från början. Prova gärna några gånger utan att blanda in t ex makeupartist och stylist, för att sedan höja ribban. Ett par händer extra är alltid bra, speciellt då det kan vara svårt att hålla kameran med ena handen och reflexskärmen med den andra.

Miljöer som stadsparker, stranden eller i något fint område med arkitektur, är bra platser att börja med. Dels får du prova på olika miljöer och dels vänjer du dig att hålla sessioner i allmänheten. Mer om miljöer i nästa avsnitt.

Inför första kontakt

Det är lättare att sälja in sig om man har en eller flera idéer för en porträttsession, men det är inget givet krav. Man kan komma överens om plats, miljö, smink, hår och kläder. Och låta idéer växa fram på plats. Men det sparar tid, om så mycket som möjligt kan planeras i förväg. Så kan man koncentrera sig på genomförandet, när man väl är på plats.

Men för konstens skull, var inte rädd för att kontakta en modell för att ärligt säga inledningsvis; jag tycker du är otroligt vacker och jag skulle se det som en ära att få fotografera dig.

Isbrytare


Bild 3. Foto: Fredrik Persson

När man träffar en modell för första gången, gör det till en så avslappnad session som möjligt. Bjud på dig själv, skämta och var lättsam. Det får de flesta att slappna av, tycka det är skoj och kan göra sitt bästa. Det är bra om modellen har en nära vän eller respektive med sig de första gångerna. Dels för att känna sig lite extra trygg och dels för att det finns många oseriösa fotografer. Men även modeller, så det gäller även dig som fotograf. Om inget annat, har du ett par extra händer till reflexskärmen. Alternativt kan man snällt be modellens vän att hjälpa till. Det kan man kolla innan sessionen.

Lär känna modellen

Ställ gärna frågor relaterat till det modellen ska göra. Har han/hon gjort det här tidigare, hur kändes det, kan du några poser, har du varit med i sessioner tidigare, har du blivit fotograferad av olika fotografer, etc. Känn på pulsen, så att säga. För då vet du hur du ska arbeta med modellen. Hur mycket du behöver gå in och dirigera under sessionen. Kanske är modellen en naturbegåvning, kanske har modellen tränat framför helkroppsspegeln där hemma, kanske har hon erfarenhet från flera sessioner eller kanske får du dirigera och visa olika poser.

Ajabaja

Under pågående session får du aldrig, aldrig, aldrig visa negativitet eller säga något negativt när du tittar på bilderna, på baksidan av kameran. Det om något, sänker självförtroendet hos vilken modell som helst.

Uppmuntra och visa bilder


Bild 4. Foto: Mats Jönsson

Under pågående session, prata med modellen och beröm henne/honom ofta. Både när denne gör något bra, men även när denne gör något mindre bra. Hela tiden positivitet och framåtanda. Glöm inte att visa modellen bilder då och då. Så att modellen ser hur bra det blir. Modellen behöver se vad denne har åstadkommit.

Dirigera och justera


Bild 5. Foto: Martin Rönningborn

När du fotograferar och kikar på bilderna och du känner att du behöver gå in och dirigera eller justera pose eller ansiktsuttryck, visa bilden, peka och berätta vad du vill att modellen ska justera eller göra annorlunda. Det är mycket lättare att både berätta och visa samtidigt än att bara muntligt försöka beskriva ändringen. Ibland kan du behöva rätta till en hand, arm eller liknande. Fråga alltid först innan du tar i modellen, så att det inte uppstår en besvärlig situation.

När sessionen är över

Berätta gärna hur trevlig, skoj och duktig modellen har varit. Samt när modellen kan förvänta sig få bilder levererat till sig. Glöm inte utbyte av kontaktuppgifter innan ni skiljs åt, ifall ni inte redan har gjort det innan. Mer om det här i avsnitt 5.

Nästa avsnitt

Kommer att handla om bildkompositioner, miljöer och bakgrunder. Efter hand som varje avsnitt skapas, kommer jag att länka till alla avsnitt från respektive avsnitt.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Inlagt 2011-01-20 23:55 | Läst 7467 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den sociala biten av modellfotografering är kanske inte det första man tänker på, men den är förstås jäkligt viktig. Jag tycker att detta var utmärkta råd!
Svar från Rei Trulsson   2011-01-21 08:18
Tack Ernst, där är många saker att tänka på, som man ibland inte tänker på eller upptäcker när det väl händer. Med bra planering och kommunikation, kommer man väldigt långt. :-)
Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!
Gjorde själv några försök med modell/vän för att tag sedan, hon gillade bilderna men jag vill ju såklart bli bättre! Man kan se på bilderna att både jag och modellen var lite stela så att säga, men ska träffas igen och göra nya försök.
Men än så länge är jag utan kamera, har sålt min D60 och letar nu ny =)
Så nu är perfekta läget för mig att försöka läsa och lära så mycket jag kan (är dyslektiker så inlärningen via text är = väldigt liten)
Men tack vare din blogg kan jag ta det lugn, läsa om och om igen för att försöka förstå. Är ju dessutom lättare att läsa din text än en bok så din blogg är helt kanon för mig!
Mvh// Mimmi
Svar från Rei Trulsson   2011-01-21 21:43
Tack för visad uppskattning Mimmi. Jag är glad över att mina inlägg tillför något även för dig som har lässvårighet. Hoppas du finner en ny kamera snart. Mvh, Rei
Har hört fler och fler som hittar modeller på FB, verka vara något att testa faktiskt.

Jag tycker att det är ganska viktigt, för både fotograf och modell att man skriver en modell-release. Då vet man vad som gäller och det blir inga diskussioner om muntliga avtal.

Men det är småsaker, i övrigt förträfflig genomgång.
/Peter
Svar från Rei Trulsson   2011-01-26 18:47
Ja, ca 75 procent av alla sessioner jag gjort, har jag fått via Facebook. Det sprider sig fort om personerna man fotograferar blir väldigt nöjda. :-)

Jag använder inte modellrelease då de är införstådda med vad som gäller, de bilder de får. Så länge de använder det till privat bruk och egen marknadsföring, så kan man skippa de här avtalen. Men gitter man så visst. :-)

Kul att du gillade min genomgång! :-)
Altså råd som att inte vara negativ, därför att det sänker modellens självförtroende är nog rimliga, men jag tycker det går lite långt när man ger råd som "beröm henne/honom ofta", och att berätta "hur duktig modellen varit", känns lite beläktade med ideér i stil med "ge den en sockerbit, när den gör något bra", eller " Klia dem underhakan, och visa din upskatting"

Även om jag fattar poängen, så ärdet väl bättre att vara almänt trevlig, och social, än att leka hundskola ?!
Svar från Rei Trulsson   2011-02-06 10:22
Jag förstår din kritik Anders. Jag vill framföra att det gäller att ha fingertoppskänsla när det gäller hur man agerar och reagerar. Det ska givetvis inte övergå till fjäsk eller bli tjatigt. Huvudsaken är att man är positiv och har framåtanda i sitt agerande.