"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Porträttfotografering del 5: Leverans, portfolio och utvärdering

I det här sista avsnittet tipsar jag om leverans av bilder, portfolio och utvärdering av session. Avsnittens innehåll är en kombination av egen erfarenhet och vad jag lärt mig.

Leverera bilder


Bild 1.

Ett sätt är att fotografen gör en gallring av alla bilder som kommer ur en session, låter dem vara oredigerade, minskar storleken och gör dem till lågupplösta JPEG-filer. Och sedan skickar dem via epost eller på en CD-skiva via post. Fotografen anger hur många bilder modellen får välja ut, samt tipsar om vad denne ska titta efter, t ex ansiktsuttryck och poser som blev bra. Sedan när modellen har valt, så fixar fotografen efterredigering av bilderna och sedan levererar slutresultaten.

Ett annat sätt är att fotografen utlovar ett visst antal färdigredigerade bilder.

Att låta redigerade bilder vara lågupplösta, webbanpassade JPEG-filer, där längsta sidan är 800 pixlar, räcker långt för bilder som ska visas på datorskärm. Är fotografen riktigt generös, så kan högupplösta färg- och svartvita varianter ges i samband med leverans.

Ändamål och avtal


Bild 2.

Det är bra om ändamålen är specificerade redan inledningsvis, det vill säga inför själva sessionen. T ex kan man komma överens om att bilderna får användas av alla parter, till portfolio, privata fotoalbum på internet och interaktiva kontaktytor på internet. Vill man vara riktigt ordentlig och proaktiv, så kan man upprätta skriftligt avtal, så kallade modellrelease. Som parterna godkänner och skriver under. Finns färdiga avtalsmallar på Svenska Fotografers Förbunds hemsida, att hämta och använda. OBS! Om modellen är under 18 år, så är det obligatoriskt att få föräldrarnas tillstånd och även upprätta skriftligt avtal.

Utvärdering

Ett bra sätt att utvecklas som fotograf och hur man arbetar med modeller, är att ge konstruktiv kritik och utvärdering av sessionen. Men det här gäller även omvänt, att modellen ska ge konstruktiv kritik och utvärdering av samma session.

Under tiden som sessionen pågår, är det framåtanda och positivitet som gäller. Oavsett hur det egentligen går. Den konstruktiva kritiken och utvärdering går man igenom efter sessionen är avklarad och bilderna är levererade. Då har parterna hunnit ta in och smälta sessionen och resultaten.

Alla avsnitt

Må väl, kära läsare!

Inlagt 2011-01-27 12:21 | Läst 7031 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Tack för en kortfattad och bra introduktion till porträtt-fotograferandet. Nu är det alltså upp till mig... :-) M V H Lasse J"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack för din kortkurs i modellfot, den har varit väldigt instruktiv!
Svar från Rei Trulsson   2011-01-27 19:19
Tack själv, för att du följde serien!
Tack för kuren Rei.
MVH Anita
Svar från Rei Trulsson   2011-01-28 05:55
Var god Anita! :-)
Tack Rei. Rakt på sak ! Många goda råd. Mvh Håkan.
Mycket bra kortkurs, kul att du blir uppmärksammad på framsidan! Väl värt :)
Mvh/Åsa
Tack för en kortfattad och bra introduktion till porträtt-fotograferandet. Nu är det alltså upp till mig... :-)

M V H
Lasse J
Bra och lärorikt initiativ!
Härligt med folk som du,
som delar med sig av erfarenheterna.
Underbart med alla bra o tänkvärda tips...
Tusen tackar :)
Jensa
Tack Rei. Mycket bra initiativ tycker jag. En hel del bra tips.

Kul när folk vill dela med sig.
Tack allihop för visad uppskattning! Himla skoj att ni gillar serien och att FS lyft fram min bloggserie. Perfekt för ändamålet. Hoppas ni får praktisk nytta av det.

Rei
Tack för undervisningen !
Här fanns en hel del tips som jag tar till mig direkt.
Få se vad jag själv kan åstadkomma. Kanske det dyker upp nåt i min blog på FS. :-)

mvh
Harald
Bra gjort, Rei!!!
Kort, enkel & lättläst guide du skapat!
Tackar för de fina tips du delar med dig av!!!!!
Smarta och givande lektioner!
Det känns som att man borde läsa sånt här ofta för att påminna sig om allt. Blev lite glad när jag såg nyheten om dig på förstasidan för jag har mer eller mindre följt dig sen vi verkade ha samma erfarenhet här på sidan.

Hoppas du får ut någon givande session med en lättjobbad modell, det förtjänar du efter såna välskrivna tips!
Tack allihop, det glädjer mig oerhört att min bloggserie uppskattas och kan bidra till var och en av er på olika sätt. Exponering på löpet var precis vad serien behövde och vad jag önskat mig.
Supertack Rei! :)/ Josefin Stein
Tack för en kort och bra kurs!

Björn
Tack Josefin och Björn! :) Kul att det kom till användning! Mvh, Rei
Hej Rei,

jag har läst hela serien och den har varit intressant läsning. Jag har en liten fråga; när du kör en TFP session, brukar du framkalla några papperskopior? Eller är det bara CDn plus de redigerade bilderna på en ny CD?

hälsningar
Johan
Svar från Rei Trulsson   2011-02-08 20:48
Vanligtvis blir det förutbestämt antal färdigredigerade bilder via epost eller på CD. Inga kontaktkartor eller utkast innan. Inga papperskopior. Om de vill göra papperskopior så kan de få en högupplöst bild för ändamålet.
JohanLKarlsson   2011-02-08 21:50
Tack för ditt snabba svar.
Har nu haft tid att läsa din pedagogiska serie och planerar redan att sätta i gång. Två intresserade unga damer finns i familjen så jag har inget bekymmer med att skaffa modeller. Porträttbilder på det andra könet behövs fler av här på FS för jämviktens skull så jag får nog försöka övertala maken med hjälp av dina tips, i stil med "Du är så snygg..." ;-)
Och vilken läsarsuccé du har haft med din serie! Grattis!
Svar från Rei Trulsson   2011-02-09 21:14
Tack Rauni. Ja, jag fick ett upplyft av läsare när FS puffade för bloggserien. Och det var många som gillade den, så jag är oerhört glad över det. Och att många kan ha fått nytta av det jag förmedlar.

Kul att dina barn är villiga och tillgängliga. Ja, manliga modeller växer inte på träd. I alla fall är de kraftigt underrepresenterade bland bilderna.

Ser fram emot reflektioner och bildresultat i ett blogginlägg framöver. :-)
Mycket lärorikt och bra utformat
Svar från Rei Trulsson   2011-11-15 18:03
Tack så mycket Bo! Skoj att du gillade serien. :-D
Mycket enkel och bra nivå på allt. tack Rei. Nu behöver jag bara få tummen .... och sätta igång.
Svar från Rei Trulsson   2012-02-23 20:44
Var god Risto! Skoj att serien kommer till nytta! Ja, sätt fart och fotografera! :-)