"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Rei fluktar fotokopior på "Malmöplanket" och "Linan"

Just nu pågår Malmöfestivalen och jag spenderade drygt en halv dag i stan. Siktet var främst inställd på fotoutställningen "Malmöplanket 2011" och "Linan 2011". Det blev en vända in i smeten på festivalområdet också.


Bild 1. Malmöplanket 2011.

Det var första gången jag besökte "Malmöplanket". Det kändes rörigt och passivt på något vis. Utställarna var inte direkt på hugget när folk kikade på deras alster. Jag vill prata med dem som ställer ut och ha möjlighet att ställa frågor eller bara kommentera deras alster. Endast två personer högg tag i mig, Tomas Nilsson från Fotografiska föreningen i Malmö, samt Bob Bovin. Sistnämnde visste jag inte att jag hade samtalat med förrän Stig som jag var där med, berättade det efteråt. Ha ha ha. Har bara sett hans profilbild här på Fotosidan tidigare och enligt mig så var det inte likt alls. Förlåt Bob! :-)

Utbudet var mycket varierande i storlek och utförande. Förutom digitala bilder såg jag bland annat fotografier som framställts med gummitryck, cyanotypier och våtplåtstryck. Jag kände igen några namn på utställare, t ex Ida C Nilsson, Robert Versa och Josefine Jönsson. Deltagarförteckning kan ses här.


Bild 2. Initiativtagaren och arrangören av "Linan" Niklas af Wibom.

Det var även första gången jag besökte fotoutställningen "Linan". Ett kreativt och kul tillvägasätt för en fotoutställning. Fastän de laminerade fotografierna hängde på en "tvättlina" med klädnypor, samt fladdrade fritt för vinden, så kändes det roligare att titta på alsterna i den här utställningen. Utställarna var mer på hugget här. Den här utställningen och formen gillade jag bäst av de två jag besökte. Hoppas "Linan" kommer till Malmö nästa år. Då vill jag hänga mina fotografier på tork för den friska sommarvinden. Bakgrund och mer information om utställningen kan ses här.

Flera roliga inslag på utställningen var bland annat när en person som läst min fotoblogg, kom fram och hälsade. Förlåt, jag och namn kan diskuteras. Och att FS-medlemmen Robert Gustafsson, som deltagit i två av mina tidigare fotografträffar, ställde ut och var på plats. Samt nybekantskapen med utställaren, makeupartisten och fotografen Agnethe Qvarfordt.

Mycket bra initiativ och arrangemang, Niklas!


Bild 3.


Bild 4.


Bild 5. Fotograf Robert Gustafssons vardags- och ögonblicksbilder.


Bild 6.


Bild 7. Fotograf Sandra Andersson

Favoritutställare på "Linan" blev fotograf Sandra Andersson, som enligt mig visade upp kommersiella bilder som höll väldigt jämn och hög kvalité både tekniskt och innehållsmässigt. Tyvärr hann hon inte dyka upp förrän jag skulle vidare. Men jag pratade med hennes mamma som vaktade alsterna och sken upp stolt när jag berömde Sandras bilder.

Fikade du inte något idag?

...Är grodans anus vattentätt? :-)


Bild 8. Amerikansk sandwich, rikligt med kebabliknande kött, ost och jalapenos. Tyvärr smakade köttet inte mycket.


Bild 9. Glass spetsad med rom och valnöt, i strut. Mumma!


Bild 10. Dagens tredje "fika" av fyra. Sista dokumenterade jag inte tyvärr.

Må väl, kära läsare!


Inlagt 2011-08-20 22:21 | Läst 2014 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det ser ut att ha varit trevligt!

Jag missade planket. Tog bussen till Malmö och gick till den plats som är utmärkt på http://www.planketmalmo.se/hitta/ men där fanns inga foton på planket (vid åttatiden iafton). Snopet, men man kanske hittar dit nästa år.
Svar från Rei Trulsson   2011-08-20 23:30
Jag tror Malmöplanket i år ställde ut mellan 10-17. Märkligt att man inte angav tiden på hemsidan.
2011-08-20 23:33   sandra
Rei, Jag har sagt det tidigare idag och menar det . Tack för alla vackra kommentarer och ses gärna över en fika frö att snacka lite strunt :) jätte synd att jag inte hann komma dit i tid innan du försvann från platsen!

Sandra, www.zzonzzon.com
Svar från Rei Trulsson   2011-08-21 00:12
Tack själv, för att du visade upp dina professionella alster Sandra! Ja, vi får ses över en fika och snacka rapakalja! :-)
Vad kul med lite nytänkt i Malmö! Medan Stockholmsplanket sysslar med politiska manifestationer, stentråkigt! Linan är verkligen ett kreativt tänk.

Men det verkar som om Rei förfallit till att livnära sig på junk food :-) Nåja, du får väl ta skadan igen och laga lite godis hemma i egna köket. Själv var jag ute på stan och fikade i dag, dock bara en gång, och åt också junk till. Något de kallar belgisk våffla. Ingen riktig höjdare. Men jag fick några fina bilder i alla fall, en ligger på min blipfoto-journal: http://www.blipfoto.com/entry/1352672

Det är fult att inte fotografera! :-)
Svar från Rei Trulsson   2011-08-21 09:02
Ja, upplägget och tillvägasättet kändes nytt och roligt. Jag fikar ofta, men sällan så här många gånger på en halv dag. Dock bävar jag inför tanken att jag ska till Malmöfestivalen 2-3 ggr till enligt plan. Och då vet man inte om företeelsen upprepar sig igen. :-)
Linan var ju en kanonidé! Ser rätt skapligt ut där bilderna spänts upp mellan två linor. En uppe och en nere. Hur funkade det i blåsten, fast i Malmö kanske det inte blåste som här uppe i Småland igår?
Svar från Rei Trulsson   2011-08-21 09:05
Ja, verkligen ett bra initiativ och kreativ idé. Det blåste en del den dagen och Sandra var klok som spände upp bilderna med dubbla linor, jämfört med övriga som bara använde en lina. Det svaja lite men var hur bra som helst att titta på. Övriga utställares alster fick man hålla fast med en hand när det kom kastvinder. :-)
Att deltaga i Planket är riktigt kul, men som utställare är man lite kluven när det gäller att som du säger "vara på hugget". På något sätt vill man ju låta folk se sina bilder i fred, och ifall de har några frågor svara på dessa.

Men visst, det var flera som hängde sina bilder och sedan gick och gjorde annat, vilket jag inte riktigt tycker är så lyckat kanske. (om man nu inte tar sig ner för att se på "Linan", vilket jag får göra nästa år). Det behövs flera möjligheter att visa sina bilder, så det är bara bra med sådana nya idéer.

När det gäller öppettiderna, så missade organisatörerna nog den detaljen på hemsidan. Vi utställare visste det dock ,då den infon gått ut till oss. Trist dock att folk som kom dit senare inte fick möjlighet att se våra bilder. Förhoppningsvis är det tydligare för alla hur länge bilderna hänger nästa år.
Svar från Rei Trulsson   2011-08-22 15:22
Jag förstår dig Tomas! För min del hade det räckt att det stod en person och bara sa "Hej och välkommen". Att närvara åtminstone. Givetvis förstår jag att man behöver paus, mat och gå på toa etc. Jag tror att Malmöplanket tjänar på att gemensamt med alla utställare, lägga ner mer kraft och engagemang.
tomasnilssonfoto   2011-08-22 15:34
Jag håller helt med dig när det gäller att utställarna borde utmärka sig lite bland människorna som vandrade runt vid Planket. Vad man kanske skulle kunna göra nästa år skulle kanske vara en så enkel sak som att ha namnskyltar att sätta på tröjan så att folk kunde se att den här personen är en av utställarna och han/hon heter ________. På det sättet kunna koppla utställda bilder till en fotograf så att man som du önskade kunna ställa frågor till honom/henne.

Sånt är bra feedback, och definitivt en sak som jag ska påpeka när arrangörerna skickar ut sin utvärdering inom kort. Det var första gången dessa två arrangerade (och dessutom med väldigt kort varsel), så jag tror säkerligen de är öppna för feedback. :-)