"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Rei tar steget mot uppdragsfotografering

I år har jag börjat att fotografera på uppdrag. Skillnaden från det jag har gjort innan är att det är mer specifikt och ibland för flera olika ändamål.

Jo, Time For Prints-sessioner har ju sitt/sina ändamål, t ex erfarenhet och förbättra portfolio. TFP-bilder används ju i marknadsföring av de som medverkat eller är på bilden. Men jag känner att det är mer på allvar (misstolka mig inte, TFP-sessioner tar jag också på allvar) med uppdragsfotografering, fastän det är i princip för liknande ändamål. T ex profilbilder till olika kontaktytor på internet, porträttbild till CV eller till olika trycksaker.

Jag känner i princip samma sak som när jag började fotografera, dvs att jag gör det här för min egen skull och nöje. Har ingen strävan att försörja mig på det eller ha det som ett yrke. Det tycker jag tar bort en del frihet och valmöjligheter. För att återgå till skillnaden mellan TFP-sessioner och fotouppdrag, så är det mer på allvar som sagt och det är då man ska leverera och inte misslyckas.

Jag har en lång bit kvar och ser många TFP-utbyten framför mig. Men att göra enklare uppdrag sporrar mig och sätter verkligen teorin och praktiken på prov.

Här kommer några porträtt på vackra Louice som jag fotograferade senast. Använde telezoom, en extern blixt med diffuserkåpan på och sköt blixten igenom ett vitt transparent paraply, som stod på ett belysningsstativ. Om ni undrar varför jag lät diffuserkåpan sitta på blixthuvudet, så ville jag softa ljuset ännu mer.

Jag är väldigt nöjd med resultatet. Vad tycker du?

Inlagt 2010-04-27 19:53 | Läst 2379 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Schyst bilder, riktigt bra, tycker du ska va riktigt nöjd med dom :)
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:18
Tack Jimmy! Jag uppskattar den positiva feedback. :)
Bra bilder, men jag råder dig till att öka kontrasten i ps.
Detta gör att ögonen kommer fram och modellen distansieras från bakgrunden.

Du kan verkligen ta fina bilder.
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:20
Tack Niklas för din konstruktiva kritik. Jag funderade ett kort ögonblick på att öka kontrasten mer, men valde att bara öka den ytterst lite för att bibehålla "mjukheten".
2010-04-27 22:34   Whoops
Väldigt fina bilder! Vad händer om du ökar Saturation något? Kommer färgerna fram mer?
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:21
Tackar för komplimangen. Jodå, om jag ökar saturation så blir färger starkare, men det önskade jag inte i det här fallet. Vill behålla det så naturligt som möjligt.
Jag tyckar att du gjort ett bra jobb. I synnerhet första bilden, den är en klar 5-poängare. Sedan har jag en känsla av att modellens klädsel inte är så lätt att tackla fotografiskt i ett halv- eller helfigursporträtt. Säkert en snygg stass, men kanske inte perfekt för just fotografering.

Här sägs att ökad färgmättnad skulle kunna göra nytta. Man kan alltid pröva, men detta ansikte gör sig fint så som du gjort det. Vill du ha mer stuns i ögonen kanske du kan bearbeta dem lokalt.
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:42
Tack Ernst, kul att du gillade mina porträtt. Ja, första varianten är en av mina favoriter. Mm, jag hade inga förbestämda önskemål om klädseln utan lät Louice själv välja och klä sig som hon ville. Men med mörka partier i kläderna så blir det tufft att isolera mot bakgrunden. Men överlag är jag väldigt nöjd med resultatet. Jag valde att inte öka färgmättnaden för att hålla det så naturligt som möjligt. Personligen gillar jag inte den överdrivna skärpan och kontrast/färgmättnad som många gör på ögonen. Dock hade jag önskat att jag satte skärpan bättre på ögonen. De är inte fullt skarpa. Men helt ok som sagt.
Fina bilder Rei.
Men det ser ut som du har dragit lite i skugga/högdager-funktionen eller något liknande.
Eller så kanske det räcker att göra som Niklas skriver, öka kontrasten.

/Daniel
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:44
Hehehe, dig lurar man inte! Visst har jag reglerat skuggor/högdagar i PS i efterhand. Du har öga för det här och kan din PS. :-) Jag valde medvetet att inte öka kontrasten så mycket för de här bilderna. Kul att du också gillade dem. Uppskattas! Mvh, Rei
Kanonfina bilder! Du har lyckats med det viktigaste - hennes uttryck. Speciellt i 1, 2 och 4. Hade du kunnat placera dig så att den vita fläcken i bakgrunden (reflex från blixten?) helt skymdes av hennes huvud också i bild 2 och 4? De bilderna skulle kanske bli ännu mer tilltalande utan så stora kontrastskillnader vid sidan av hennes ansikte. Bara en tanke.
Svar från Rei Trulsson   2010-04-28 15:48
Tack Bengt, kul att du också gillar dem. Ja, den vita reflektionen är tyvärr från blixten. Jag flyttade mig lite för att dölja den på några bilder, men några av dem jag gillade, där syntes den. Det var synd, men överlag så är jag väldigt nöjd. Mm, de flesta verkar vilja ha mer kontrast än vad det är nu. Hahaha. Skönt att du vill ha mindre, Bengt! :-)