Roddbåten

Naturfoto med fokus på stadsnära natur.
Båtar bussar och tåg i alla de former är även de välkomna.
Kan dock inte lova att andra projekt inte smyger sig in...

!00% Höst

Idag är jag hemma måste göra klart det sista inför en lägenhetsförsäljning bl leta rätt på alla nycklar

Får nöja mig med en liten sväng på torget och känna ini höstfärgerna, följ med

´´

Postat 2012-09-26 08:55 | Läst 3290 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årstafältet part III Vägar

Årstafältet är omgivet av bebyggelser men inramat och korsat av många vägar Sokenvägen, Huddingevägen även delvis underminerat av Södra länken för att nämna några

Texterna nedan är hämtade från Wikipedia om Årstafältet och Götalandsvägen, Årstalänken och Huddingevägen

”Den bebyggda delen avgränsas från resten av slätten av Huddingevägen, med en av nedfarterna till Södra Länken.

I nordvästra delen av området finns en spårvagnshållplats på Tvärbanan benämnd Årstafältet

och vid nordöstra delen en hållplats benämnd Valla Torg. Årstafältet avgränsas i norr av Årsta vid den nedlagda delen av Årstalänken, där ny bebyggelse kommer att uppföras.

” ”För den som på 1500-talet skulle färdas landvägen söderut från Stockholm, var Göta landsväg det enda alternativet.

Vägen har anor

åtminstone från medeltiden. Förmodligen var den redan upptrampad på bronsåldern eller ännu tidigare.

”Endast på ett fåtal ställen, som vid Flottsbro och Alby samt på Årstafältet finns spår av vägen kvar, där sträckningen över Årstafältet kan anses vara den förnämligaste. På Årstafältet är ca 730 meter av vägen bevarad i sitt ursprungliga skick, här är den 3,5 till 5,0 meter bred med en cirka 0,5 meter hög vägbank.

År 1998 restaurerades den och över Valla å rekonstruerades en så kallad stenvalvbro i kallmurad gråsten, med Albybron som förebild. Vid samma tillfälle röjdes och grusades landsvägen. Arbetet bekostades av Gatu- och Fastighetskontoret.

Söder om Årstafältet, genom stadsdelarna Östberga och Örby Slott, löper den ungefärliga äldre vägsträckningen utmed gång- och cykelvägar samt längs dagens Götalandsvägen. Här finns även ett vägmärke som enligt Riksantikvarieämbetets dokumentation från 1990 kan vara en väghållningssten eller möjligen ett gränsmärke. Texten lyder "ÖRBY No 6" och är ristad direkt i en berghäll vid Östbergabackarnas södra slinga.

Under 1700- och 1800-talen, då trafiken söderut från Stockholm hade flyttats över till den Nya landsvägen via Hornstull, kallades vägsträckningen över Årstafältet "Kyrkvägen" eftersom den ledde till Brännkyrka kyrka. En av de många som på söndagarna färdades denna väg för att besöka gudstjänsten var, Märta Helena Reenstierna, kallad Årstafrun.”

År 1992 träffades en politiskt överenskommelse om transportsystemen i Stockholms län, den så kallade Dennisöverenskommelsen. Planen var att komplettera Essingeleden med Norra länken, Österleden och Södra länken till en motorvägsring runt Stockholm. 1997 bröts koalitionen för Dennisöverenskommelsen, men Södra Länken hann sättas igång. På hösten 2004 invigdes Södra Länken och i samband med detta blev Årstalänkens östra del (norr om Årstafältet) avstängd för trafik och därmed också helt nedlagd, en sträcke på ca 1 km.

Årstalänken är ett stadsmotorvägsavsnitt av Södra länken i stadsdelarna Västberga och Östberga i Söderort inom Stockholms kommun. Den tidigare östra delen är dock nedlagd sedan år 2004 och är en så kallad ruinmotorväg. Här planeras nya bostäder.

År 2004 gavs gatu- och fastighetsnämnden samt stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja programarbetet för bostäder och service på den nedlagda delen av Årstalänken. På stadsbyggnadsnämndens bord ligger i dag (2007) en plan som föreslår produktion av lägenheter på gamla Årstalänken, intill bostadsområdet Valla gärde i Årsta. HSB Bostad planerar att uppföra totalt ca 120 lägenheter i tre hus, utförda med innergårdar med öppning ut mot Årstafältet. Det innebär att ruinmotorvägen "Årstalänken" snart är ett minne blott.”

Postat 2012-09-22 23:08 | Läst 3907 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I fall man nu skulle få för sig...

Bra tydligt med förbud om någon nu skulle känna för att ta bilen upp!

Nacka Telegrafberget

Postat 2012-09-21 16:34 | Läst 3230 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årstafältet part II Koloniområdet

Text från wikipedia

Årstafältets koloniområde är en koloniträdgård som ligger på västra delen av Årstafältet i södra Stockholm. Föreningen Årstafältets koloniområdebildades i oktober 2002 och själva koloniområdet invigdes i september 2003. Därmed är Årstafältets koloniområde för närvarande (2010) Stockholms nyaste koloniträdgård.

När planerna för en utvidgning av Årsta partihallar skrinlades i slutet på 1990-talet stadsplanerades Årstafältet som ett stort park- och rekreationsområde. Fram till 1960-talet hade det funnits koloniträdgårdar på fältets östra del. Nordvästra delen avsattes i gällande detaljplan för ny koloniodling med ekologisk inriktning.

Årstafältets Koloniområde består idag (2010) av 85 lotter, därav 61 stuglotter som är mellan 111 och 166 m² stora. De 24 odlingslotterna mäter mellan 64 och 80 m².

Stuglotter får bebyggas med hus på upp till 8 m². På odlingslotter får man uppföra ett vindskydd på max 4 m². Kolonistugorna / lusthusen är befriade från bygglov under förutsättning att de förslag till typhus följs, som Stockholms stad tog fram i samråd med koloniföreningen.

Annars är gestaltningen är fri, men bygglovspliktig och husens färgsättning är enhetligt i olika grågröna nyanser.

Så långt Wikipedia, nu min text som det brukar vara, ni får gärna kommentera hur det funkade med texten ovan till mina bilder.

Det jag gillar med detta område är den lekfullhet som råder

är inte riktigt den prydda lagomhet som brukar råda! Lite lagom stökigt!

Men gott om färger, form och lite ovanliga sorter, även om hummle och vindruvor är vanliga.

_

Solrosor är även vanliga som på andra delar av fältet och uppskattade

_

_

_

Rödhake fast det var blåhake som fört mig hit! *Jag frågade efter den men fick bara en loj nöjd blick som svar

_

_

Koloniträdgårdssångare? Nej men troligen Gransångare trivs här

Alla varkar inte riktigt lika glada åt fåglarna

Men det berör inte min kompis, som bara var en skugga första besöket, såg bakbena andra gången och nu nöjer hen sig med att lugnt bevaka mig

_

Såg jag någon Blåhake nej inte en så jakten fortsätter!

Postat 2012-09-20 18:09 | Läst 3282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nacka Värmdö

Förmiddagen innebar en sväng på Värmdö

Först en bild från Värmdökyrkas parkering! Vist är skylten och den moderna lampan störande!

Och sen en sväng till Sandö brygga buss 463s körväg väldigt vacker. Är väll inte områdets mest frekvänta busslinje 6 avgångar i vardera riktning, men av någon marknadsekonomisk anledning tommar bussen vissa tider åt endera hållet...

_

Senare på dagen på någon annan plats i området hittade jag denna parmobil, Olåst står den kvar i morgon ringer jag nog polisen. Men det en helt annan histori.

Postat 2012-09-19 20:33 | Läst 3404 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 12 Nästa