Min fotojournal från livet på min ö

Fotoprojekt januari och februari

För januari hade jag två viktiga fotoprojekt. Det första var deltagande i en fotoutställning. Det andra var att gå igenom och ordna upp hela mitt digitala fotoarkiv.

Utställningen är det inte så mycket att säga om. Jag hade med två foton som jag visat här på bloggen. Säkert har många människor sett utställningen, för den hängde i foajén på vårt kulturhus. Där kan vara fullt med folk i samband med konserter och andra arrangemang, och det är bara att hoppas att många besökare hade glädje av de utställda bilderna. Men mycket feed back har jag inte fått, och kanske inte så många andra heller. När jag själv gick där och tittade så drog jag den slutsatsen att större delen av lokalen inte alls var lämplig för fotoutställningar. Och de som kom dit var när allt kommer omkring där för andra orsaker än för att titta på vår utställning. Ska därtill läggas att just mina foton hängde på en extremt dålig plats.

Även om bilderna höll en genomgående hög kvalitet så gjorde dessutom utställningen ett spretigt och svåröverblickbart intryck. Det kan ha berott på lokalen lika väl som på hängningen.

Det var i och för sig en intressant erfarenhet med den här utställningen, men jag kommer knappast att medverka en gång till i den här lokalen. Nästa gång vi planerar en utställning är i kulturhusets galleri i sommar. Den lokalen är utmärkt för att visa foton. Jag kommer förmodligen att delta, men jag tror att jag ska vara med under hängningen då. För säkerhets skull.

Tack var fotoutställning har jag i alla fall nu de två foton jag medverkade med hängande på en vägg hemma, och det känns väldigt trevligt.

Detta om fotoutställningen.

Det andra stora projektet gällde alltså mitt digitala fotoarkiv. Bilderna från de senaste åren var ganska välordnade, men det har tagit tid för mig att skapa konsekvens i hur de är systematiserade. Arkivet har sträckt sig tillbaka till 2003, när jag började fotografera med digitalkamera. Totalt rör det sig om ca 3500 bilder, vilket knappast är mycket för åtta år. Men jag satte mig före att gå igenom varenda bild, kasta bort eventuella dubbletter och misslyckade exponeringar som jag råkat spara, och kontrollera och komplettera taggningen av bilderna. Dessutom förbättra den struktur av mappar som bilderna är sparade i. Nu är flertalet bilder i första hand ordnade i årgångsmappar. Varje årgång har dessutom ett antal undermappar, i första hand för platsen där bilderna i mappen är tagna. Mappstrukturen är ett ganska bra komplement till bilddatabasen.

Jag har också sett över på vilket sätt jag efterbehandlat bilderna. Det gäller i första hand bilderna från den första åren, när jag efterbehandlade i Paintshop Pro och sparade den behandlade bilden i TIFF-format. Originalet i JPG finns dock alltid sparat. Numer använder jag programmet ACDSeePro för all efterbehandling om jag inte behöver något speciellt filter som inte finns i det programmet. ACDSeePro har också en bilddatabas som är välstrukturerad och lättarbetad. Bilder som behandlas i ACDSeePro kan sparas utan att originalet skrivs över. Den primära bearbetningen görs inte på själva bilden, utan programmet skapar parametrar i databasen för hur jag behandlat bilden. Detta kallas i programmet att framkalla bilden. Det kan göras på både RAW- och JPG-formaten. En del bearbetning kan dock inte göras på detta sätt. Då går jag över till vad som i programmet kallas editering av bilden. Det gäller t ex mer avancerad perspektivkorrigering. Den editerade bilden sparar jag sedan, medan originalet läggs undan i en dold mapp, varifrån jag alltid kan hämta tillbaka den.

Det här sättet att arkivera gör bildmassan mycket överskådligt, och jag bestämde mig för att inte mer ha några bilder sparade i TIFF. Så dessa äldre bilder har jag gått igenom för att se om jag inte kunde utföra motsvarande bearbetning i ACDSeePro. Vanligtvis har det gått bra, så att jag sedan kunde kasta TIFF-bilden. Men i några fall hade jag helt enkelt inte originalet kvar av någon anledning. Eller också hade jag gjort någon editering som inte gick att utföra i ACDSeePro. Då konverterade jag i stället de flesta av dessa TIFF-bilder till lågkomprimerad JPG. Nu är det bara några få TIFF bilder som jag av olika skäl har valt att spara.

Det hade förstås varit möjligt att göra det här jobbet under januari, som planerat var. Men det är för segt att sträckjobba med arkivgenomgång, så jag har sträckt ut projektet en bit in i februari. Men nu är det klart.

Under den här tiden har jag inte tagit så många nya bilder. Det känns lite som en brist. Ändå planerar jag inte för dagen att höja ambitionen för nya bildtagning. I stället tänker jag gå igenom arkivet igen, fast ur en annan vinkel, för att välja ut bilder jag vill publicera. Jag vill äntligen få ordning på min portfölj (=portfolio) på fotosidan, och även ladda upp lite fler bilder på min fotoklubbs sajt. Jag avser inte att ladda upp några stora mängder bilder, dock. Eftersom jag själv tycker att det är tröttsamt att titta igenom stora mängder bilder som andra tagit, så föredrar jag att för egen del visa ett mindre urval. Jag kan ju också alltid omsätta de bilder jag har uppladdade, när jag har något nytt intressant att visa.

Som grundprincip har jag bestämt att publicera alla uppladdade bilder i min blogg också.

Så här såg det ut utanför vår möteslokal den 31 januari, när vi hade fotofrukost. Detta är en dogmabild

Hur länge jag kommer att hålla på med det här, och hur många bilder det rör sig om, det är något jag ännu inte alls har tagit ställning till. Men jag ser det som huvudprojektet nu under februari. Och så får jag se hur intensivt jag under den perioden satsar på att ta nya bilder.

Ett annat projekt som ligger i kön är att göra en fotobok. Men det är ännu ett väldigt vagt projekt. Jag har ingen aning om vad den ska ha för tema. Så det kan dröja innan det blir av, i väntan på att jag har fler bilder att välja från.

Inlagt 2011-02-11 22:29 | Läst 5827 ggr. | Permalink
Intressant att läsa om dina projekt, jag skulle också behöva bringa lite ordning bland mina mappar. Det där med fotouställning är svårt och jag tror precis som du att lokalen har en stor betydelse. Har ju ställt ut i vårat galleri och där får man ofta respons och kan då samtala med besökarna och många fotointresserade har man kommit i kontakt med och det tycker jag är så givande. Fotobok är också en sak jag tänkt göra men när vet jag inte, däremot har jag haft ett helt vanligt fotoalbum liggande i gallerian med 10x15 format på bilderna och jag trodde först inte att den skulle vara så intressant men jättemånga besökare har bläddrat i den och det har skapat många samtal, vilket också är skoj.
Du skriver att du sparat en del äldre bilder i tiff format, får man fråga varför?
Svar från EGW 2011-02-12 01:20
Jag kanske uttryckte mig oklart. Förr i tiden sparade jag alltså alltid mina bilder i TIFF eftersom det är ett icke förstörande filformat. Inte heller komprimerad TIFF påverkar bildkvaliteten. Men jag har funnit att det var en onödig försiktighet, i synnerhet som jag ju alltid har originalen av mina foton. JPEG förstör bilderna ifall man sparar om samma bild flera gånger. Men om man sparar bilden bara en gång i lågkomprimerad JPEG har jag inte sett att det synbart påverkar bildkvaliteten. JPEG tar mindre plats och är mer användbart.

Numer sparar jag ingenting alls i TIFF, jag har bara några få bilder kvar sparade i TIFF, där jag gjort en avancerad bearbetning av bilden. Då vill jag ha kvar TIFF-bilden som ett original, men det är troligen onödigt.
Din beskrivning av utställningen påminner mig om en utställning på Sveaborg i Helsingfors i somras. Fin konst i olika former, men lokalen lämpade sig inte särskilt väl för ändamålet då den var för liten med tanke på det stora antalet verk. Hängningen var si så där, huller om buller. Och då handlar det ändå om en av stadens förnämsta konstföreningar där inte vem som helst kan bli medlem och evenemanget arrangeras årligen, i samma lokal. Majoriteten av besökare kommer också till Sveaborg av andra anledningar. DVS: du och dina vänner är i gott sällskap; spretigt och svåröverblickbart finns att skåda även i de verkligt professionella sammanhang! Trots det önskar jag dig och dina kompisar bättre lycka nästa gång!
Svar från EGW 2011-02-12 01:22
Ja det är nog en konst att göra en utställning snygg. Om det är en förening som ordnar utställningen så kan jag tänka mig att det är många olika idéer som läggs i byken. Då blir det lätt ett spretigt resultat. När vi hänger i konstgalleriet vill jag se något bättre, om jag ska fortsätta att delta.
Jag förlorade alla mina taggar i Lightroom vid sista uppdateringen. Råkade trycka på fel "knapp" vid installationen. Förlorade samtidigt all tidigare bearbetning men det kändes nästan uppfriskande. De första årens bilder var inte bearbetade på ett sätt jag skulle göra idag. Mitt vinterprojekt blir att tagga om bilderna och på nytt bearbeta de bästa. Har just blivit färdig med en genomgång av svart/vit konvertering av en hel del bilder.
Svar från EGW 2011-02-12 19:34
Det var ju bra att du kunde känna något positivt! Jag försöker skydda mig mot sådant där med back up på allt. Som när jag flyttade till en ny dator och skulle installera den gamla databasen i en blank programinstallation. Det lyckades, men bara tack vare att jag hade varit så omsorgsfull med back up. Lite svettigt var det ett tag.

Det är verkligen sant att man ändrar sättet att bearbeta bilder, vad det nu kan komma sig. Verktygen får nya egenskaper, men mitt sätt att se på bilderna förändras också. Om man kunde uttrycka det där i ord på något praktiskt sätt -- men det kan jag inte.