Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Rumpnissefundering

Vårt behov av elkraft är stort. Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att det är särskilt stort i norrlandslänen. Vindkraftslistan 2016 toppas i nämnd ordning av Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Men faktum är att vi redan har all den elkraft vi behöver i våra län. Så varför har utbyggnaden av vindkraften blivit så populär just här?

Mäter man årsmedelvinden ska man finna att de bästa förutsättningarna för vindkraft finns längs kusterna i Götaland och Svealand. Det är också där som behovet av elkraft är som störst. Anläggningskostnaderna för ett vindkraftverk i Västerbottens inland är förstås väsentligt lägre än för motsvarande satsning i sydliga landsdelar, men att transportera elen från norr till söder kostar ju också en slant.

Så visst kan man fundera...

Inlagt 2016-12-06 15:29 | Läst 1514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Alla tycker vindkraft är jättebra. Fast inte där de bor eller har sitt sommarställe.
Varje gång det skall bygas vindkraft längs bohuskusten blir det ett djävla liv.
Svar från Svedje 2016-12-06 19:49
Det där stämmer förstås och där många resursstarka röster kan skapa ett tryck mot beslutsfattarna blir det säkert också lättare att avgå med "segern". I Sorsele sa invånarna nej i en folkomröstning, men det tog inte politikerna hänsyn till så där hjälpte det inte vad man tyckte.
Jag skulle tro att det beror på att de områdena är mer glest befolkade än södra delarna av Sverige. Trots det uppstår ju störningar överallt oberoende av var vindkraftverken placeras. Personligen tror jag att vindkraften är en "övergångskraft" i väntan på något bättre och effektivare.
Svar från Svedje 2016-12-06 20:03
Visst, det är politiskt svårare att exploatera de södra delarna av Sverige, eftersom protesterna skulle bli kraftigare där det bor fler människor. Men konstigt nog talas det nästan ingenting om kostnaderna och miljöeffekterna av ett utbyggt stamnät. Vissa beräkningar talar för att man behöver dra upp till fyra nya högspänningsledningar genom landet för att i söder kunna tillvarata den planerade vindkraftsutbyggnaden i norr. Enligt Svenska kraftnät är en sådan utveckling högst olämplig när man kan bygga snurrorna där de behövs.
Vindkraftverk är väl i och för sig något miljövänliga, vilket är bra. Men de är väldigt dominerande i den skånska landskapsbilden, och störande att få med i en del bilder. Och riktigt dyr. Ännu dyrare nu när vissa människor kommit på att det går att sno kopparkablar i verken, kan kosta uppemot 500.000 per stöld och verk.
I övrigt förstår jag dig i dina funderingar till fullo.
Svar från Svedje 2016-12-06 20:13
Vindkraften är förvisso dyr, men den borde faktiskt vara ännu dyrare. Jag gissar att inte heller de skånska kommunerna får tillräcklig kompensation för de här anläggningarna? Norrmännen har en helt annan modell för att hantera exploateringen av naturresurser. Hade Västerbotten tillhört Norge skulle till exempel vårt län redan nu ha haft en årlig "återbäring" på ungefär en halv miljard som kompensation. En summa som skulle öka för varje ny vindsnurra som kom till och ge regionen en stabil möjlighet att utvecklas. Det som nu ges tillbaka handlar i bästa fall om pengar till att anordna en årlig fest i byastugorna.
De som bor i skärgården här söderöver styr Sverige!
Även i media! ;)
/B
Svar från Svedje 2016-12-07 09:32
Så kanske det är och ingen kan väl missunna Tjorven och farbror Melker fri havsutsikt? 🙄