Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Diskret gudinna

Aurora höll sin föreställning bakom ridån i går kväll. Men jag kunde ana färgprakten genom en liten glipa i molntäcket. På andra håll i landet var hon inte fullt lika reserverad. Tydligen förgyllde hon natthimlen även på sydligare breddgrader.

För tre veckor sedan var hon på bättre humör och visade upp hela sitt register flera nätter i rad. Här en bild från en udde ute vid Bottenvikskusten.

Norrsken är cykliskt och sägs visa sig bäst vart elfte år. I två års tid nu har jag varit övertygad om att vi nått en peak, men som den här säsongen börjat får jag nog revidera uppfattningen än en gång.

Där jag växte upp i en by i Västerbotten gjorde den mörka årstiden verkligen skäl för sitt namn. Men när norrskenet brann och när fullmånen lyste hade vi barn allt ljus vi behövde för utomhusaktiviteter på kvällarna. Jag gissar att det här satte sin prägel på oss och när jag nu i mer än mogen ålder ger mig ut med kameran under höst- och vinterkvällar handlar det säkert om att återskapa en del av barndomen.

Inlagt 2016-09-29 11:14 | Läst 1323 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Andra bilden visar inte bara vackert norrsken utan är som helhet betagande vacker!/ Björn T
Svar från Svedje 2016-09-29 12:50
En av mina favoritplatser när det vankas Norrsken. Jag vill gärna ha en vattenspegel som reflektor när snötäcket saknas. Tack för din vänliga kommentar!
Första bilden är väl en vanlig norrskensvariant? Undrar skåningen. Nedersta bilden tycker jag ser ut som Norrland så det smäller om det! Vackert nationalromantiskt.
Svar från Svedje 2016-09-29 13:02
Ja, tyvärr brukar molnen skymma när skenet är som bäst. Bästa tiden brukar vara i oktober eller mars. Då är luften ofta klar och ger bättre tryck i nattbilderna. Vid tillfället för tre veckor sedan var luftfuktigheten hög och jag fick torka linsen mellan varje bild. Och apropå Skåne, så bör du kunna fota Norrsken därnere i kväll om molnen tillåter. Aktiviteten är fortfarande hög. Tack för att du kommenterade.
Vackert och exotiskt för ännu en skåning. Jag har aldrig ens tänkt tanken, att man skulle kunna se norrsken i Skåne.
Svar från Svedje 2016-09-30 13:07
Tack! Jag besökte Skåne i somras och för mig kändes detta exotiskt. Vad norrskenet beträffar hittar du prognos på den här sidan och för kvällen gäller "visible low at the horizon from Moscow" och eftersom Skåne ligger ungefär på samma breddgrad som Moskva så finns chansen. Dock kan man aldrig lita helt på den här prognosen.
Karuzzell 2016-09-30 13:13
Visst är det så, att det som är vardagsmat för den ene är exotiskt för den andre. Nu hoppas jag på lite klart väder.....
Svar från Svedje 2016-09-30 19:08
Ser att jag missade länka till sidan. Här är den: http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/20160930
Karuzzell 2016-09-30 19:30
Tack så mycket! Jag saknade den men hittade en länk på annat håll.... Tyvärr är det fortfarande molnigt och enligt info lär det vara sista chansen för Skåne i kväll.