Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Nån´ting har hänt

När den här bilden togs för åtta år sedan var Skellefteå en liten stad. Så är det fortfarande, men nån´ting har hänt.

Det byggs som aldrig förr. Man läser fraser som världens första, eller åtminstone Europas. Världens högsta eller åtminstone ett av världens högsta. Världens längsta eller åtminstone Sveriges.

Idag bor här 73 000 invånare. Om några år ska 10 000 nya arbetstillfällen ha skapats och prognosen för antalet innevånare flyttas hela tiden framåt. Liknande utveckling sker i Norrbotten.

”I Norrland hafva vi ett Indien” lär Axel Oxenstierna ha sagt i början på 1600-talet. Det blev upptakten till koloniseringen av övre Norrland.

Är den eran slut nu? Nej, knappast! Blir allting frid och fröjd nu? Nej, knappast! Men nog har vi några spännande år framför oss.

I en av författaren Torgny Lindgrens skrönor berättar han om skräddar Molin som även tillverkade väggbonader. Den bonad som sålde bäst var den med texten: ”Fröjden Eder med Bävan”.

Det är väl ungefär så man känner sig inför allt det nya.

Inlagt 2021-10-19 10:43 | Läst 753 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande utveckling utan tvekan. Och en bra bild förstås. Därtill två citat som nog båda äger sin riktighet. Bra blogg alltså, hälsningar/ Björn
Svar från Svedje 2021-10-19 15:44
Tack så mycket, Björn! Ja, sannerligen en spännande utveckling. Men växtvärk lär göra ont. Vi får se hur det blir.
Vilken fin stadsbild..gillar ljuset. Spännande med utveckling att det skapas å byggs
Svar från Svedje 2021-10-19 15:49
Tack så mycket! Det ligger ett berg strax nordväst om stan som i forna tider hade en backhopparanläggning. Knallar man upp på berget får man fin utsikt över stan. Behövs ingen drönare. Och utvecklingen... ja, det är svårt att greppa. Hur det blir? Den som lever får se.
Hejsan. Gillar stadslandskapet. Måste ta nån liknande bilder här hemma. Hälsar NL
Svar från Svedje 2021-10-19 22:09
Hej! Stort tack!
/Sture
Fröjden eder med bävan, det låter aktuellt även i denna dag. Det är i Norrland det kommer att ske industriutveckling och byggas, både bostäder och infrastruktur. De unga har möjligen mer anledning att flytta dit än flytta därifrån, vi får se. Bilden din gillar jag, varmt - kallt i lagom balans, stukturer, det nya som växer upp (med kraft).
Svar från Svedje 2021-10-26 09:03
Stort tack, Stefan! Som du skriver, vi får se hur det går.