Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Oss frilandsfotografer emellan

Försöker uppdatera min profilsida här på Fotosidan och hamnar i existensiella funderingar. Vem är jag egentligen?

Fyra alternativ finns att välja mellan och formuläret är så konstruerat att jag måste välja. Enkelt, kan tyckas, men inte för mig. Nåväl, jag börjar med att sortera bort yrkesfotograf. Det här med fotografi är ju faktiskt inte mitt levebröd. Fotostuderande är jag nog inte heller. Att jag ägnar större delen av min vakna tid åt att ta bilder, bearbeta bilder och titta på bilder räknas nog inte? Så valet står mellan frilans och amatör.

Amatör känns lite nedvärderande, så jag googlar begeppet på engelska bara för att upptäcka att nästan varje träff förknippas med pornografi. Där vill jag ju inte hamna så då återstår bara frilans. En gång läste jag om en frilansfotograf. Vad artikeln handlade om har jag glömt. Jag fäste mig bara vid stavfelet, frilandsfotograf. Jag tyckte att det var ett vackert ord och skulle gärna se att det fanns som ett femte alternativ i formuläret. Vem vet, i dessa tider vore det kanske ett begrepp att slå vakt om?

Fast innerst inne tycker jag att man borde ta bort de fyra alternativen. Om man nu ändå ska reflektera över vilken sorts fotomänniska man är, så borde man väl vara fri att formulera det själv? Själv funderar jag fortfarande och i väntan på att jag ska komma på något som känns rätt lånar jag följande citat från fotografen Vernon Trent:

"..amateurs worry about equipment,
professionals worry about money,
masters worry about light,
I just take pictures... "

Inlagt 2016-09-27 10:15 | Läst 1525 ggr. | Permalink

"Hade samma fundering! Kategorierna blir tämligen fyrkantiga. "Entusiast" skulle nog passa mig bättre än de tillgängliga alternativen."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Her en definition fra "Den Danske Ordbog":
"Amatør: person der udøver en aktivitet, fx sport, kunst eller videnskab, i sin fritid snarere end som erhverv".

En anden fra "Wikipedia":
"Da en amatør i ordets betydning har lidenskaben og ikke levevejen som sit primære fokus, og ikke som den professionelle må efterleve samfundets minimumsstandarder og regler på området, har amatøren ofte mindre almen anerkendt erfaring med arbejdet end den professionelle".

Den nedladende betydning af ordet "amatør" bruges vel som regel om en professionel, der ikke kan sit håndværk godt nok - uanset hvilket erhverv det drejer sig om?

Med venlig hilsen fra en glad amatør.
//Erik//
PS: Håber det går med at det blev på dansk denne gang?
PPS: freelance betyder vel egentlig bare, at man ikke har et fast job, men at man kan jobbe fra job til job.
Svar från Svedje 2016-09-27 13:34
Tack för dina citat, Erik! Kul att du ville kommentera mitt existensiella dilemma. För mig är danskan lättare att förstå i skrift än i tal, så det gick bra. Jag tror att det var Albert Eisenstaedt som en gång sa så här: Every professional should remain always in his heart an amateur". Något liknande har nog även Roland Barthes uttryckt. Så alla fotografer med självaktning borde kanske kalla sig amatörer?
Radioamatör, amatörskådespelare ... Ordet amatör är egentligen bara beskrivande men har med åren blivit mer nedlåtande.

Skulle det låta bättre med hobbyfotograf?
Erik Madsen 2016-09-27 12:58
Hobbyfotograf lyder perfekt i mine øre.
Mvh. Erik/DK
Svar från Svedje 2016-09-27 14:00
Enligt allas vår kunskapskälla Wikipedia kommer begreppet amatör, av franskans amateur , som i sin tur egentligen betyder "en som älskar". I mitt tycke en ganska vacker beskrivning om det nu inte vore så att det ju knappast är vad folk tänker på när de hör a-ordet. Men hobby-någonting låter ju inte mycket bättre. Det finns säkert goda skäl till att sortera Fotosidans medlemmar i kategorier, men det kanske också borde finnas ett annat-vad-alternativ?
Trevliga reflektioner. Väldigt träffande citat från VT, fastän lite (?) bryr jag mig om utrustningen också.
//GöranR
Svar från Svedje 2016-09-27 14:03
Tack, Göran! Där är jag beredd att hålla med även om varje ny fotomässa skapar en gnutta ångest.
Ord är för det mesta värdeladdade. Hobbyfotograf är ett bra alternativ till amatörfotograf tycker jag.
Men jag tänker på de som sitter och väljer i andra änden av spektrumet: Yrkesfotograf säger kanske för lite om någon. Då skulle man vilja ha fler val, som "Elitfotograf", "Stjärnfotograf", "Kunglig fotograf" etcetera.

Eller så låter man oss användare bestämma fritt som du säger, kanske till och med avstå från att klassificera sig.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Svedje 2016-09-27 14:16
Det där sista som du skriver låter ganska sympatiskt. Men det kanske är viktigt för Fotosidan att ha oss medlemmar sorterade på något sätt? Ha det gott du också!
Hade samma fundering! Kategorierna blir tämligen fyrkantiga. "Entusiast" skulle nog passa mig bättre än de tillgängliga alternativen.
Svar från Svedje 2016-09-27 14:19
Jag har ju rätten till mitt namn. Kanske borde jag också ha rätten att formulera vem jag är?
froderberg 2016-09-27 16:25
Entusiast är det så kameratillverkarna kallar de som har foto som hobby och spenderar lite mer pengar på foto än de som bara köper en systemkamera för att fota på semestern.

Jag tycker entusiast är ett bra ord, men säger det mer än hobby- eller amatörfotograf?
Erik Madsen 2016-09-27 17:28
Jeg stemmer på hobbyfotograf - det er jo det vi fleste er. Vi har fotografering som hobby og så følger alt det andet med - interesse for at udtrykke sig, interesse for udstyr, interesse for billedbehandling for analog for digital o.s.v.
Med fotohilsen fra Erik i Roskilde/DK
En glad Hobbyfotograf.
PS: Og vi kan være mere elle mindre entusiastiske omkring det hele :-)
Hej Sture - en intressant betraktelse du kommer med!

Frilandsfotograf tycker jag låter väldigt bra - och täcker ju in nya intressesfärer! Annars kan man ju till amatörfotograf lägga "fotonörd" som undertitel vilket jag själv ibland känner mej som. Likaså är perioder av "prylgalenskap" ej så sällan förekommande, jag känner att jag kanske håller på att glida in i en sån fas nu... Så "Prylgalen seniorentusiast & fotonörd - frilandsfotograf u.pa". Att enbart kalla sig "bildkonstnär" vore väl att ta i om man inte till kultureliten...
Med vänliga hälsningar
Börje N
Erik Madsen 2016-09-27 17:34
Freelance er vel mere en stillingsbetegnelse? Man kan være freelance på så mange områder (ikke kun på fotoområdet) og det betyder vel at man er sin egen herre og kan arbejde for forskellige arbejdsgivere og fra job til job?
Mvh. Erik.
Canalog 2016-09-27 19:54
Jo jag ger dig rätt där, Erik. Jag vet ju själv, de gånger jag är ute bland folk med mitt stora gråa telezoom (Canon EF 100-400 mm) att man ibland frågar mej om jag är pressfotograf och/eller från vilken tidning jag kommer, så brukar jag bara svara: "nej, jag är bara amatör och fotar privat"
mvh
/B
Svar från Svedje 2016-09-27 20:53
Kul att du gillar frilandsbegreppet. Mitt inlägg var väl en slags självrannsakan med glimten i ögat. Men efter att ha läst kommentarerna förstår jag ju att fler funderar över den här klassificeringen. Vid närmare eftertanke är den väl helt irrelevant?
Canalog 2016-09-28 07:16
Hej igen Sture
Jo jag läste nog din blogg också så och "såg glimten i ditt öga"...Det viktiga är är inte vad i kallar oss, utan att vi trivs med det vi sysslar med. Vad beträffar svartvit dokumentärfotografi, är min stora "idol" västerbottningen Sune Jonsson, vars bilder oupphörligen fascinerar mig. Och jag tror att han kallade sig bara "fotograf" eller möjligen "frilansare". Det är ju "bara" hans bilder som berör!
mvh
/B
Fritidsfotograf tycker jag är bra, LO
Erik Madsen 2016-09-27 18:27
Hej LO. det er sjovt det her :-) Men selvfølgelig også lidt alvor.
Jeg har foto som min hobby og jeg har fritid hele tiden - nu som pensionist :-)
Så jeg er en hobbyfotograf i min fritid :-)
Mange venlige hilsener.
PS: Hold da helt op, hvor jeg har blandet mig, men nu stopper jeg også.