Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Sommargrannar med svart haka - del I

Paret dök upp, eller snarare landade, på fjärden utanför vårt sommarställe den 11 maj. Första dygnen låg de mest stilla, med huvudet instoppat i fjäderdräkten, till synes helt utmattade efter flytten. Men så småningom piggnade de till och började utforska området.

Efter någon dag hittade fåglarna till den lilla inre viken där vi stugägare har våra båtplatser. Här finns gott om spigg, fiskyngel och andra vattendjur och en simvänlig och för det mesta blank vattenyta.

 Så småningom var det dags för lite kurtis.

Garbolooken var tydligen extra lockande för vips...

 ...låg honan på en i all hast konstruerad bobale längst inne i viken. Men tyvärr, vid nästa högvatten gled stråna i den glesa bobalen isär. Vad som hände med äggen är oklart, men nu blev det deppigt värre för det stackars paret.

Fast skam den som ger sig. Fåglarna piggnade till och snart var kurtisen igång igen. Den här gången byggdes bobalen på det kanske mest olämpliga stället i viken, det vill säga just vid utloppet där båtarna passerar ut och in genom en smal passage.

Fortsättning följer...

Inlagt 2016-10-18 13:56 | Läst 2076 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande följetong, får hoppas på att det vackra paret lyckas med sitt boande och lär sig var det är bästa stället att slå ner bopålarna på. De kanske behöver lite mänsklig hjälp.
Fina bilder är det i alla fall.
Svar från Svedje 2016-10-18 14:56
Tack, Margareta! Dom verkade precis lika orutinerade som vilket ungt par som helst som sätter bo för första gången :-)
/Sture
Mycket fina bilder du fått på svarthakedoppingarna. Kul att kunna följa dom på nära håll. Dessutom blir dom ganska orädd när det alltid finns mänsklig aktivitet omkring. Dom hade kanske förtöjt boet för ordentligt första gången. Meningen är väl att boplattformen ska följa med upp och ner när vattenståndet förändras.
Sten
Svar från Svedje 2016-10-18 15:04
Det var intressant att följa det här paret under sommaren och de var precis lika orädda som du säger. Faktum är att de parade sig helt ogenerat när jag och en granne stod alldeles i närheten och språkade. Vi var så nära att tilldragelsen skedde innanför objektivets närgräns, så det blev inga bilder.
/Sture
Sten Björklund 2016-10-18 15:12
Det var synd, då hade bildserien blivit ännu mer klomplett.
Sten
En väldans vacker fågel jag aldrig sett. Praktfull. Kul att kunna följa paret. Hemma hade skäggdoppingarna en svår häckning, men de lyckades till sist.
Svar från Svedje 2016-10-18 17:06
Mycket kul att följa de här vackra fåglarna. Det är bara att hoppas att de återvänder nästa säsong.
/Sture
Fin bildserie med jättefina bilder, i vår lilla sjö Lindesjön. har jag inte sett några svarthakedoppingar, men de finns säkert i något annat vatten drag, för Bergslagen är fullt av små insjöar.
Ha det gott/Stig
Svar från Svedje 2016-10-18 22:27
Tack, Stig! Det kommer en ny sommar och då finns chansen för oss all igen.
/Sture
Väntar med spänning på nästa del i följetongen. Verkligen kul att ha ett sådant vackert par så nära.
Hälsningar Lena
Svar från Svedje 2016-10-18 22:30
Ska jag vara ärlig så fanns det ännu ett par i grannskapet, men just det här paret fanns så nära, så det blev flera fotomöjligheter. Tack för din kommentar!
/Sture