Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Stöcksjömordet

Precis här, eller alldeles i närheten dumpades en kropp i Kvistforskanalen någon gång år 1966. Kroppen upptäcktes den 10 augusti 1967, ca 5 kilometer nedströms den här platsen. Kroppen tillhörde köpmannen Axel Andersson som hade rapporterats försvunnen från sitt hem i Stöcksjö, Umeå, under oktober, året innan. Obduktionen visade att Andersson dött av ett krossår i huvudet. Försvinnandet kunde därmed rubriceras som ett mord.

Platsen där dumpningen av kroppen hade skett ligger ca 200 meter från mitt föräldrahem. Vid den här tiden ägde jag ett torp, som min farfars far hade brukat och som låg ytterligare ett par hundra meter från den här platsen. Det jag minns mest från den här tiden var att jag ägnade all fritid åt att försöka få mitt lilla torp i presentabelt skick, men visst har jag också tänkt att jag faktiskt kan ha befunnit mig alldeles i närheten när den döda kroppen sänktes i kanalen.

Tidningarna under den här tiden var fyllda av spekulationer kring vem, vad, hur och inte minst varför en kropp av en mördad människa hade flyttats cirka fjorton mil från brottsplatsen. Några konkreta svar har så vitt jag vet inte kunnat ges, men det fanns en misstänkt person som enligt polisen var en sannolik gärningsman. Tyvärr fanns inga bevis som räckte till ett åtal och när den misstänkte sedan avled 2011 hade mordet redan varit preskriberat ett tiotal år.

Inlagt 2021-11-26 18:48 | Läst 315 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spännande berättelse, en deckare i vardande kanske. Och bilden som är så där fingertoppskall. Bild-text vinner i längden och utvecklas.
/Gunnar S
Svar från Svedje 2021-11-26 21:49
Tack så mycket, Gunnar! Och tipset om deckare... jag har faktiskt väntat att någon skulle göra fiktion av den här händelsen. Skelleftetrakten ligger ju inom ett så kallat författarbälte.
Hälsningar, Sture
Svar från Svedje 2021-11-26 21:50
Och på tal om fingertoppskall. Just nu läser jag minus 19,5 på termometern :)
Din text känns som introt till en kriminalroman som jag har som förströelse i bilen då jag åker till och från jobbet. Bilden skulle absolut ha platsat som omslag.
Hälsningar Lena
Svar från Svedje 2021-11-27 09:32
Tack, Lena! Händelsen skulle säkert kunna bli en byggsten i en krimroman. Så vem vet, rätt vad det är ligger den kanske på bokhandelsdiskarna någon kommande höst?
Oupplösta mord är alltid tragiska, rimligtvis lämnar dom starka spår hos offrets familj, ännu svårare att läka när ingen skyldig, ingen förklaring, fåtts. Vacker vinterbild imilda färger, hälsningar/ Björn
Svar från Svedje 2021-11-28 13:43
Tack så mycket Björn! Ja, mord och dråp är tragiska för de drabbade och deras familjer. Ha en trevlig första advent!
Hälsningar, Sture
Läskig historia och bilden passar ju perfekt..
HaD/Gunte..
Svar från Svedje 2021-11-28 13:45
Tack så mycket, Gunte! Önskar en trevlig första advent!
Hälsningar, Sture