OH! Open House Stockholm - Vallgossen - (Gamla St:Eriks Gymnasium)

Om Open House:

Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser när den internationella festivalen Open House för andra året i rad kommer till Stockholm 6-8 oktober 2017.

Festivalen syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande.

Festivalen arrangeras av den ideella föreningen Open House Stockholm.

Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide. Föreningarna Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken, Stockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening är grundare av Open House Stockholm. De delar alla ett stort engagemang för stadens utveckling.

På Kungsholmen i Stockholm ligger det som tidigare var S:t Görans Gymnasium, en byggnad som uppfördes i slutet på 50-talet. Vi hade i uppdrag att bygga om huset till studentbostäder i kvarteret Vallgossen. Projektsumman uppgick till ca 310 miljoner kronor.

S:t Görans Gymnasium invigdes 1960 och är klassad som en kulturhistorisk byggnad. Den ritades av Léonie och Charles-Edouard Geisendorf och har en unik arkitektur. 

Byggnaden stod tom i flera år och skolan har nu byggts om till 237 lägenheter, åtta förskoleavdelningar, kontorslokaler och garage. Det är före detta lektionssalar som byggts om till mindre studentlägenheter omfattande rum och pentry.

En tillbyggnad på gården innehåller även den studentlägenheter. I projektet ingick också en omfattande restaurering av såväl detaljer som delar av byggnaden.

Bilderna ses bäst förstorade för närarokänslan.


Inlagt 2017-10-30 17:55 | Läst 2502 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spännande projekt.
Byggnaden är i mina ögon inte så vacker.
Men det finns många intressanta detaljer.
En kollega har varit förvaltare där.