Sten-Åke Sändh - Stenis Fotoblogg

Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

Kashmir - nu är det dags igen - Indien och Pakistan på randen till krig än en gång i Kashmir

Indiska armens militärbas 1978 i huvudstaden Leh i Ladakh, som är en del av det nuvarande indiska Kashmir

Eftersom jag personligen besökt Kashmir 1978 och då lärde mig uppskatta detta vackra land och dess mycket gästfria, vänliga men hårt prövade befolkning, så lider jag verkligen med dem idag. Ytterligare ett av alla dessa områden som kommit så hårt i kläm p.g.a. andra större makters maktspel och oförenliga intressen. Ytterligare ett av världens verkliga "paradis" som tyvärr inte längre får vara i fred.

I början av mars 2019 brakade Indien och Pakistan ihop igen efter att radikala islamister attackerat och dödat 40 personer ur de indiska regeringsstyrkorna. Det historiska Kashmir är ju sedan länge delat mellan Pakistan och Indien. Konflikten går tillbaka till 1947 då britterna drog sig tillbaka från området. I det maktvakuum som uppstod försökte muslimerna i indiska delen av Kashmir att med Pakistans hjälp integrera området med Pakistan. Det ledde till en konflikt som sedan dess resulterat i tre fullskaliga krig mellan Indien och Pakistan och ca 100 000 döda. Som många vet stöder Kina Pakistan historiskt och även Kina har haft två allvarliga konfrontationer med Indien om de höga passen mot Kina i Kashmir - den första på 60-talet. Så idag är faktiskt Kashmir delat mellan Pakistan, Indien och Kina. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela Kashmir.

Spänningen är stor mellan muslimerna i området och hinduerna och Kashmir har länge fungerat som ett område där jihadister både kan gömma sig och omgruppera - även den indiska delen. Norra Pakistan är ett kommunicerande kärl med Afghanistan och när trycket ökat i Afghanistan på talibaner och andra jihadister så har man ofta dragit sig tillbaka in i norra Pakistan och Kashmir. Området är idag världens kanske hårdast militariserade gränsområde och enbart Indien höll i mars mellan 450 000 och en halv miljon man i Kashmir.

När jag nu kompletterar bloggen 5/8 2019 så har Indien på förmiddagen enligt BBC infört en s.k. "lock down" av Kashmir efter beslut och våldsamma protester i indiska parlamentet. "En av den indiska demokratins mörkaste stunder" enligt samma källa. Man har även upphävt Kashmirs särskilda status där området tidigare haft viss autonomi och Indien stärker nu greppet och kommer fr.o.m. nu styra Indiens enda stat med en muslimsk majoritet direkt från Dehli, vilket många av landets muslimer uppfattar som ytterst provokativt. Det gäller både Jammu, Kashmir och det gamla kungariket Ladakh som är en del av Kashmir rent administrativt. Delstatsregeringen sattes idag i husarrest.

Länk till BBC:s nyhetstext från idag 5/8:

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49231619?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cx1m7zg0wwzt/kashmir&link_location=live-reporting-story

Jag skickar med en länk från Aftonbladet med en beskrivning av vad som hände i mars 2018:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QlVPxA/konflikten-i-kashmir-detta-har-hant

Jag har själv tidigare skrivit två bloggar om Kashmir och Ladakh (som är den del av Indiska Kashmir som gränsar mot Kina och Tibet) tidigare här på Fotosidan. I dessa bloggar finns bildlänkar till två portfolios med knappt 100 historisk bilder från 1978 när jag besökte området :

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Kashmir+Indien+1978+-+Srinagar

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Kashmir+Indien+1978+-+Kungariket+Ladakh++-+ett+av+v%E4rldens+centrum+f%F6r

Postat 2019-03-01 01:02 | Läst 1682 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera