Sten-Åke Sändh - Stenis Fotoblogg

Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

Stackars Kashmir och Ladak - denna gång är det kineserna

Ladakh en gång för länge sedan

Jag känner verkligen för Kashmir och Ladakh, dessa annars så fridfulla platser på jorden där högt uppe bland Himalayas höga bergspass och glaciärer, som likt många andra strategiskt belägna platser ofta blir platser för andras konflikter. Konflikter folken där inte har ett dugg med att göra egentligen. Ladakh, platsen där Indus har sina källor och platsen som föder dess pärlband av buddhistiska kloster efter sin vackra floddal, är en av de vackraste och märkligaste platser jag någonsin sett och jag glömmer den nog aldrig. Jag är glad att jag orkade ta mig upp där i bergen en gång för mer än 40 år sedan. Idag är nog Ladakh en helt annan plats än när jag var där i juni 1978.

OBS! Missa inte de 42 bilderna från Ladakh som jag tog 1978. Du når dem nedan bildlänken nedan till den bloggen med tillhörande portfolio eller via direktlänk alldeles här under:

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=383016

Bakgrund: Senaste urladdningen mellan Pakistan och Indien

I mars 2019 stod Pakistan och Indien som många gånger förr på randen av ett fullskaligt storkrig över Kashmir och Ladakh. Vid detta tillfälle rök man ihop igen efter att radikala islamister attackerat och dödat 40 personer ur de indiska regeringsstyrkorna. Den 5:e augusti 2019 införde Indien enligt BBC en s.k. "lock down" av Kashmir efter beslut och våldsamma protester i indiska parlamentet.

Kashmirs delstatsregering sattes i husarrest och direktstyre från Dehli infördes. Kashmir har länge utgjort ett kommunicerande kärl med Pakistan och Afghanistan och islamister har länge använt området som ett "rehab för islamister" i dessa länder när trycket ökat för mycket där. Det har Indien satsat stora resurser på att få stopp på.

Kashmir en av världens mest militariserade platser

Kashmir är en av världens mest militariserade platser och Indien har mellan en halv miljon och 600 000 soldater i denna enda av Indiens delstater som har en befolkning som inte domineras av hinduer. Hittills har Indien och Pakistan utkämpat åtminstone tre fullskaliga krig om Kashmir som beräknas ha kostat mer än 100 000 människor livet. Kashmirs dominerande befolkningsinslag är muslimer som känner sig mer relaterade till Pakistan än till Indien och det är en viktig etnisk orsak till krigen, men helst vill de flesta kashmirierna vara självständiga. Självständigheten verkar dock nu än mer avlägsen än tidigare.

De flesta av muslimerna bor i Jammu och Kashmir i Kashmirs västra delar som gränsar mot Pakistan. I nordost ligger Ladakh, som historiskt är ett gammalt kungadöme med stark tibetansk kultur. Landet kallas även "lilla Tibet". Ladakhierna tillhör samma etniska grupp som tibetanerna och de bekänner sig till en lamaistisk variant av buddhismen. Folket i Ladakh pratar en tibetansk dialekt. Ladakh betyder fritt översatt "de höga bergspassen" och det är kontrollen över dessa som gör Ladakh så strategiskt intressant för både Pakistan, Indien och Kina.

Kinas intresse för Ladakh

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela Kashmir och Kina har sedan 60-talets början annekterat den nordöstra delen av Ladakh där de höga passen mot Kina ligger. I början innan man kontrollerade passen i detta område kom en hel del tibetanska flyktingar till Ladakh över bergen. Det ville kineserna få ett slut på. Idag däremot så går en mycket strategisk väg mellan Xinjang i Kina och Tibet. Indiens ökade direktkontroll av Ladakh som infördes i augusti 2019 är det som nu startat den uppflammande konflikten mellan Indien och Kina.

Indien planerar även ett tunnelbygge som har provocerat Kina då den i ett slag kommer minska restiden drastiskt till Ladakh, från ca två hela dagar till några få timmar. Det blir då möjligt för indierna att på ett helt annat sätt sköta logistiken med sina baser i Ladakh. Detta upplever kineserna som ett ökat hot men även den gamla vägen som vi åkte till Ladakh 1978, byggdes främst av militära skäl. Indien har stora militärbaser även i Ladakh. Bilden kompliceras också av Kinas stora infrastrukturprojekt runt Indien bl.a. i Pakistan. Pakistan är dessutom en allierad till Kina.

För något år sedan skrev jag en bloggbakgrund till en portfolio med gamla bilder från Ladakh som jag tog redan 1978. De kanske kan ge en bild av hur det en gång såg ut för ca 40 år sedan.

Klicka på bilden för att komma till bloggbakgrunden "Kashmir Indien 1978 - Kungariket Ladakh  - ett av världens centrum för buddistisk lamaism". Klicka på bilden i den bloggen för portfolio med 42 bilder

Delar av indiska armens bas i Leh 1978

Länk till tidigare blogg om senaste konflikten mellan Pakistan och Indien:

https:naste konflikten om Kashmir mellan Pakistan och Indien://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Kashmir+-+nu+%C3%A4r+det+dags+igen+-+Indien+och+Pakistan+p%C3%A5+randen+till+kri

Länk till ytterligare bakgrundsinfo till aktuella konflikten Kina - Indien:

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/juni/okad-spanning-indien-kina-grundas-i-gammalt-gransgroll/

Postat 2020-07-01 00:48 | Läst 887 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera