Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Sten-Åke Sändh

Stackars Kashmir och Ladak - denna gång är det kineserna

Ladakh en gång för länge sedan

Jag känner verkligen för Kashmir och Ladakh, dessa annars så fridfulla platser på jorden där högt uppe bland Himalayas höga bergspass och glaciärer, som likt många andra strategiskt belägna platser ofta blir platser för andras konflikter. Konflikter folken där inte har ett dugg med att göra egentligen. Ladakh, platsen där Indus har sina källor och platsen som föder dess pärlband av buddhistiska kloster efter sin vackra floddal, är en av de vackraste och märkligaste platser jag någonsin sett och jag glömmer den nog aldrig. Jag är glad att jag orkade ta mig upp där i bergen en gång för mer än 40 år sedan. Idag är nog Ladakh en helt annan plats än när jag var där i juni 1978.

OBS! Missa inte de 42 bilderna från Ladakh som jag tog 1978. Du når dem nedan bildlänken nedan till den bloggen med tillhörande portfolio eller via direktlänk alldeles här under:

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=383016

Bakgrund: Senaste urladdningen mellan Pakistan och Indien

I mars 2019 stod Pakistan och Indien som många gånger förr på randen av ett fullskaligt storkrig över Kashmir och Ladakh. Vid detta tillfälle rök man ihop igen efter att radikala islamister attackerat och dödat 40 personer ur de indiska regeringsstyrkorna. Den 5:e augusti 2019 införde Indien enligt BBC en s.k. "lock down" av Kashmir efter beslut och våldsamma protester i indiska parlamentet.

Kashmirs delstatsregering sattes i husarrest och direktstyre från Dehli infördes. Kashmir har länge utgjort ett kommunicerande kärl med Pakistan och Afghanistan och islamister har länge använt området som ett "rehab för islamister" i dessa länder när trycket ökat för mycket där. Det har Indien satsat stora resurser på att få stopp på.

Kashmir en av världens mest militariserade platser

Kashmir är en av världens mest militariserade platser och Indien har mellan en halv miljon och 600 000 soldater i denna enda av Indiens delstater som har en befolkning som inte domineras av hinduer. Hittills har Indien och Pakistan utkämpat åtminstone tre fullskaliga krig om Kashmir som beräknas ha kostat mer än 100 000 människor livet. Kashmirs dominerande befolkningsinslag är muslimer som känner sig mer relaterade till Pakistan än till Indien och det är en viktig etnisk orsak till krigen, men helst vill de flesta kashmirierna vara självständiga. Självständigheten verkar dock nu än mer avlägsen än tidigare.

De flesta av muslimerna bor i Jammu och Kashmir i Kashmirs västra delar som gränsar mot Pakistan. I nordost ligger Ladakh, som historiskt är ett gammalt kungadöme med stark tibetansk kultur. Landet kallas även "lilla Tibet". Ladakhierna tillhör samma etniska grupp som tibetanerna och de bekänner sig till en lamaistisk variant av buddhismen. Folket i Ladakh pratar en tibetansk dialekt. Ladakh betyder fritt översatt "de höga bergspassen" och det är kontrollen över dessa som gör Ladakh så strategiskt intressant för både Pakistan, Indien och Kina.

Kinas intresse för Ladakh

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela Kashmir och Kina har sedan 60-talets början annekterat den nordöstra delen av Ladakh där de höga passen mot Kina ligger. I början innan man kontrollerade passen i detta område kom en hel del tibetanska flyktingar till Ladakh över bergen. Det ville kineserna få ett slut på. Idag däremot så går en mycket strategisk väg mellan Xinjang i Kina och Tibet. Indiens ökade direktkontroll av Ladakh som infördes i augusti 2019 är det som nu startat den uppflammande konflikten mellan Indien och Kina.

Indien planerar även ett tunnelbygge som har provocerat Kina då den i ett slag kommer minska restiden drastiskt till Ladakh, från ca två hela dagar till några få timmar. Det blir då möjligt för indierna att på ett helt annat sätt sköta logistiken med sina baser i Ladakh. Detta upplever kineserna som ett ökat hot men även den gamla vägen som vi åkte till Ladakh 1978, byggdes främst av militära skäl. Indien har stora militärbaser även i Ladakh. Bilden kompliceras också av Kinas stora infrastrukturprojekt runt Indien bl.a. i Pakistan. Pakistan är dessutom en allierad till Kina.

För något år sedan skrev jag en bloggbakgrund till en portfolio med gamla bilder från Ladakh som jag tog redan 1978. De kanske kan ge en bild av hur det en gång såg ut för ca 40 år sedan.

Klicka på bilden för att komma till bloggbakgrunden "Kashmir Indien 1978 - Kungariket Ladakh  - ett av världens centrum för buddistisk lamaism". Klicka på bilden i den bloggen för portfolio med 42 bilder

Delar av indiska armens bas i Leh 1978

Länk till tidigare blogg om senaste konflikten mellan Pakistan och Indien:

https:naste konflikten om Kashmir mellan Pakistan och Indien://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Kashmir+-+nu+%C3%A4r+det+dags+igen+-+Indien+och+Pakistan+p%C3%A5+randen+till+kri

Länk till ytterligare bakgrundsinfo till aktuella konflikten Kina - Indien:

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/juni/okad-spanning-indien-kina-grundas-i-gammalt-gransgroll/

Inlagt 2020-07-01 00:48 | Läst 426 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vet inte vad du menar med att det är ”andra” och inte folken som har konflikter. I Kashmir är det väl just folken som har konflikter, hinduer och muslimer. Ända sen delningen av brittiska Indien 1947 i nuvarande Indien och Pakistan har där varit konflikter pga religion. Tanken var ju att Indien skulle vara hinduiskt och Pakistan muslimskt men många muslimer stannade kvar i nuvarande Indien och hinduer i Pakistan, alltså i hög grad invånarnas själva. Konflikten Kina Indien är ju mer politisk// Björn
Svar från Sten-Åke Sändh 2020-07-02 18:16
Ja och sedan finns det buddhister av olika sorter, jainister, Thomas-kristna i Indien, bara för att nämna några. Jag har svårt idag att se någon lyckad stadsbildning i världen på religiös grund. Det verkar i princip alltid leda till diskriminering och förföljelse.
Khalad 2020-07-02 20:59
Buddhister är ytterst sällan våldsamma, fridsamheten är en del av deras religion. Jainister får varken döda eller skada levande varelser över huvud taget, inte ens myggor el myror och alltså ytterst fridsamma. Varken dom eller buddhisterna har heller någon gud att försvara som muslimer, hinduer och kristna har.
Svar från Sten-Åke Sändh 2020-07-03 02:49
Vi har ju både Burma och Sri Lanka som undantag från den regeln tyvärr. De är tyvärr inte immuna mot etniska konflikter de heller.

En annan intressant sak är ju att de gamla buddhistklostrens affärside var att erbjuda skydd och service för den långväga handeln mellan öst och väst och det innebar även väpnat skydd. Många munkar var utmäkta bågskyttar också. Klostren ligger i princip alltid på höjder eller höjdslänter som är lätta att försvara. Se gärna bilderna jag länkat till från Ladakh - Chemre och Thikse gompas.
De regionala stormaktskonflikterna mellan Pakistan och Indien är mycket större än den lokal befolkningens roll i konflikterna och det gäller inte bara i Ladakh och Kashmir. Det är dock sant att muslimerna 1947 även i den indiska delen av Kashmir, sökte stöd hos Pakistan och att styret i Kashmir som var hinduiskt då vände sig till Indien för stöd. Det påminner delvis om hur det gick även på Cypern där jag var bara någon månad innan Turkiet gick in på norra Cypern och delade landet och ön. Grekcyprioterna sökte stöd hos Grekland och turkcyprioterna hos Turkiet och så gick det som det gick när cyprioterna oavsett etnisk tillhörighet helt tappade kontrollen över skeendet. Det har kashmirierna gjort för länge sedan också vare sig de bor i Pakistan eller Indien. Även i Kashmir, möter man idag precis som på Cypern, en uppfattning om att det hade varit bäst om kashmirierna själva hade kunnat sköta sina egna angelägenheter utan inblandning av vare sig av Pakistan eller Indien.

Indien har ju sedan landet bildades ökat sitt inflytande både i Kashmir inklusive Ladakh samt i Sikkim och Bhutan och Nepal. Delar av dessa är en del av Indien idag och andra i praktiken en form av lydriken. Alla dessa områden har dragits in i den kraftmätning som startade redan när Indien och Pakistan bildades eller då Kina annekterade delar av Ladakh. Ladakhierna som levde där i sin väglösa isolering för så sent som för drygt 50 år sedan drogs in i maktkampen mellan Indien och Kina när Indien byggde vägen mellan Srinagar och Leh i Ladakh. Jag har svårt att se att ladakhierna har någon vidare skuld i detta även om det är sant att Kina inte tyckte om att en del tibetanska flyktingar som lämnat Tibet efter 1950 tog sig över passen mellan Tibet och Ladakh. Det var ett av skälen till att Kina ockuperade den nordöstliga delen av Ladakh på 60-talet.

Den senaste urladdningen med Kina har som bekant ett samband med att Indien tog ett ännu hårdare grepp om Ladakh och Kashmir, införde undantagstillstånd, satte delstatsregeringen i husarrest, upphävde det lokala självstyret och införde nya lagar som ställde delstaten direkt under Dehlis kontroll och inflytande. Kina gillar heller inte att Indien vill bygga en tunnel till Ladakh som kommer integrera Ladakh mycket tätare med Indien och förkorta transporttiderna från flera dagar till några timmar. Det underlättar även logistiken till militärbaserna i Ladakh.

Sikkim och Bhutan var ju länge närmast feodala och i praktiken näst intill avskärmade från resten av världen de med. En del hade inte ens någon egen penningekonomi när de liksom även Ladakh väcktes ur sin avskildhet i samband med att de fick strategiskt värde och drogs in kampen mellan de olika regionala stormakterna och den begynnande globaliseringen. Det är klart att man kan skylla en del på den lokala befolkningen i Kashmir när det gäller misslyckandet med att skydda sitt land från det inflytande islamismen haft.

Lokala sympatier har säkert också funnits och finns men som jag beskrivit i en annan berättelse här på Fotosidan som handlar om Saur-revolutionen 1978 i Afghanistan, så har ju afghanska pashtunska kuchi-nomader under århundraden vandrat mellan västra Pakistan och Afghanistan till sina sommarbeten i Kashmirs berg. Så det är inget konstigt historiskt med afghaner i Kashmir. Jag har själv hört kashmirier kalla dem lite skämtsamt för "mountain men". Jag har själv mött dem där 1978. Jag har tagit en del bilder av dem som ni kan nå i den länk nedan som går till min berättelse "Afghanistan 1978 - Saur (April)-revolutionen - och vägen till Kashmir".

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Afghanistan+1978+-+Saur+%28April%29-revolutionen+-+och+v%C3%A4gen+till+Kashmir

Klicka på den undre bilden i denna bloggbakgrund för att nå bilderna på de pashtunska nomaderna. De bilderna är tagna utan för en liten kashmirisk by som heter Guptu Ganga en bit utanför Srinagar i Kashmir.

Det har alltså länge funnits upptrampade stigar stigar ända från Afghanistan till indiska delen av Kashmir och det har nog varit rätt naturligt att en del både afghanska och pakistanska islamister uppsökt lugnet i bergen när det blivit för hett om öronen längre västerut. När kashmirierna inte kunnat stoppa detta inflytande så har indierna gjort det åt dem.