The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1181 / En seriös test på ett "piratobjektiv" (Zeiss Sonnar 1,5/5 cm) för att användas på M Leica! ;)

 

 

 

 

 

Jag har ju "testat" en del objektiv i några bloggar.  Min egen specialtest går ut på att se så skärpan ligger där jag ställer den med mätsökaren.
Det tycker jag är viktigt! Att ställer man skärpan på en persons öga, så skall den ligga där även på negativet.

Nu finns det mer förfinade tester såklar, med kurvor å sån't. Och det är också intressant!  Man kan tex bli nyfiken på ett äldre objektiv!  Tex ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1930-talet.  Typ Sonnar 1,5:an! ;)

 

 

Det här objektivet tex!  En Sonnar 1,5:a från 1938.

 

 

 

Å objektivet tecknar så här i tabellform!

 

 

 

 

Å jag e inte så bra på att läsa sån'a här tabeller!  Är det någon av mina bloggläsare som kan säga något om objektivet? Är det hyffsat för sin ålder, eller?
Det bör i alla fall gå att fota med!  :) 
För jag skall ta några testbilder, jag blir nyfiken på hur optiken klarar motljus utan att ha någon antireflexbehandling!  Å jag skall även prova en rulle färgfilm! 

(Antireflexbehandlingen, eller T-behandlingen, hade ju tagits fram hos Zeiss 1936, som också tagit pantent på tekniken, men den va då bara förbehållen ubåtsperiskop, bombsikten och liknande saker)

 

 


Här e litet mer uppgifter om objektivet. Ni hittar det i mitten i en tillverkningsserie.

 

Som sagt, skall pröva ännu ett piratobjektiv på min M Leica! ;)

 

Å så en gång till!
Ha en riktigt fin midsommar! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-06-23 12:09 | Läst 8199 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Bengan, När det gäller MTF-kurvor kan jag ta med mig pärmen med samlingen vid ev. nästa träff på Ellens. 1. Zeiss visar gärna fina kurvor i sina datablad. De uppfylls inte alltid i praktiken. Jag har som du vet referenser från oberoende instanser som Hasselblad. Och även Zeiss´s eget medgivande av undermålig produkt som sen blev utbytt. 2. Värsta konkurrenten Leica Camera har oftast bättre data men till mycket högre pris. Bl.a. pga. dyrbar asfärisk teknik. 3. Kurvorna du visar är helt klart imponerande för sin tid, ett pionjärarbete, men kan inte mäta sig med de prestanda som idag levereras för en bråkdel av priset., då för tiden, med det penningvärdet. 4. Men visst kan det vara kul att plåta med gamla gluggar i gamla kameror! När allt kommer omkring är det fotografen som gör bilden och inte kameran/objektivet."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En regnig, slumpmässigt utvald månad vid något årtal, kommer jag att ta en M-Leica i handen för första gången. Och vid en likartad tidpunkt kommer jag kanske att äga en egen. Men det är inte för att ta högkvalitativa bilder ur ett tekniskt perspektiv, utan för att avnjuta hantverk och hantverket. :-)
Tack Bengt!
Midsommar är magisk.
Har lagt Contaxen åt sidan och använder min Jupiter-3 istället. Det blir en pirat-pirat på Leican liksom.
/H
Bengan, När det gäller MTF-kurvor kan jag ta med mig pärmen med samlingen vid ev. nästa träff på Ellens.

1. Zeiss visar gärna fina kurvor i sina datablad. De uppfylls inte alltid i praktiken. Jag har som du vet referenser från oberoende instanser som Hasselblad. Och även Zeiss´s eget medgivande av undermålig produkt som sen blev utbytt.

2. Värsta konkurrenten Leica Camera har oftast bättre data men till mycket högre pris. Bl.a. pga. dyrbar asfärisk teknik.

3. Kurvorna du visar är helt klart imponerande för sin tid, ett pionjärarbete, men kan inte mäta sig med de prestanda som idag levereras för en bråkdel av priset., då för tiden, med det penningvärdet.

4. Men visst kan det vara kul att plåta med gamla gluggar i gamla kameror!

När allt kommer omkring är det fotografen som gör bilden och inte kameran/objektivet.
syntax 2011-06-29 19:25
Eftersom jag och Zeiss Historica Society är upphovet till de MTF-kurvor som Bengt visar, vill jag förtydliga att de är gjorda av just Hasselblad - det vill säga Per Nordlund. Kurvorna gäller ett konkret objektiv vars nummer man kan se i Bengts bilder.
Bengt!
Ref. till tidigare kommentar:

Om du bara bloggar och visar bilder på nätet i formatet 1024 pixlar på längsta sidan kan du lugnt fortsätta med antika gluggar av typen Sonnar från 1938. Å andra sidan kan du i så fall lika gärna använda en enkel mobil-telefonkamera från t.ex. Apple eller Samsung eller Sony-Ericsson. Det kan bli bra konst även med dom! Inget snack om den saken! De är alla rätt så bra. Fotografisk konst beror inte på teknisk perfektion.

Speciellt för konst-nischen har faktiskt skärpa och upplösning mycket liten betydelse (utom i särfall, som de amerikanska storformats-fotograferna som nyligen visats på Kulturhuset). Det krävs inom konst-nischen däremot en rätt så betydande konstnärlig förmåga till gestaltning! Rätt tufft, enligt min bedömning! Få medlemmar på Fotosidan.se klarar av detta. För att leva på , alltså. Men för de begåvade konstnärerna räcker nog en mobil- eller kompaktkamera för ett par tusenlappar.

Ska du sälja en vanlig bild som ett porträtt, reklam, mode eller annat kommersiellt funkar det inte med luddiga bilder från antika gluggar.

Tag en vanlig blogg-bild som ofta visas här på Fotosidan.se, på max 1024 pixlar och kolla hur den ser ut vid utskrift vid 300 dpi:
Den blir då 8,7 cm stor. Ingen kioskvältare alltså. Svår att sälja.

Det finns alldeles för många s.k. "testbilder" här på Fotosidan som är på 1024 pixlar.
Svar från Benganbus 2011-07-03 22:43
Du e tekniker Staffan, å jag e konstnär, det är kanske skillnaden....!? ;) :)
Å att använda en mobiltelefon!
Å hålla den framför sig som en vampyrgrej! :)
Nåja, alla blir saliga på sin fason! ;)