The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 184 / Leicas dödgrävare?

 

 

Bilden tagen med Leica M6, och med min första Voigtländer-glugg, 15/4.5 Aspherical Super-Wide Heliar!Å Cosina slår till igen!! Bäva månde Leica (och även Zeiss) med sina mätsökargluggar!!

http://www.cosina.co.jp/v.html

Mr. Kobayashi hos Cosina har gjort det igen alltså!
För några månader sedan kom Cosina med sin Nokton 1,4/35 mm. Snarlik Leicas Summilux 1,4/35,
men med en pris på 579 USD!!
Leicas Summilux kostar c:a 30.000 SEK

Och nu kommer Ultron 1:2/28 mm!! Inte prissatt ännu, men... :)

En stockholmsbutik tar c:a 25.000 SEK för Leicas motsvarighet till Ultronen, Summicron 1:2/28 mm.

Visst kan man kanske påstå att Leicas optik är "bättre" å att det är ASPH osv, och att man i tester kan se viss skillnad,
men det räcker inte då det är en så'n stor prisskillnad...
Känns som om Leica nu går i samma fälla som Zeiss gjorde på 1950-1960-talet, man har en övertro på sina produkter och priser...

Även Zeiss får akta sig, de nya  Zeiss mätsökargluggarna känns litet för klumpiga, trots ett lägre pris än Leicas...

Hur som helst, kul och spännande att det kommer nya mätsökargluggar!!  :)
Tråkigt att inte Leica (och Zeiss) inser faran! :(

/Bengan

Ps.
Många M Leica fotografer har ju under åren använt andra objektivfabrikat på sina kameror. Det är en av fördelarna med att ha en M Leica. Canon, Nikon, Zeiss mfl har alltid haft objektiv som passat till Leica.
Men då va Leica ett "stort" märke, och då va det ingen risk för Leica,
men nu är det andra tider!!

M Leica med Canon 1,8/35 mm...
Viist finns det en liten tunnformig felteckning i den här optiken från 1964, ni ser det i bildens övre vänstra kant..
Ni ser hur dörrens kant "viker upp litet" mot bildkanten,
men hur viktigt är det!? :)
Brukar faktiskt kalla det objektivpersonlighet! :)

 

Inlagt 2008-07-24 12:19 | Läst 13728 ggr. | Permalink

"Vi kan förstås diskutera hur mycket som helst och se det på olika sätt, men formulan för Heliar är i princip samma för bälgkameror som för nyare varianter och mindre format. De nya Heliarerna 50mm/2 och 50mm/3,5 är av samma grundformula som den första från år 1900, och om Leicas Summitar ser ut så kan man ju knappast se det som något annat än att Summitar är en Heliar i Leica-tappning? Precis som Leica Elmar, Voigtländer Skopar, Agfa Solinar, Rodenstock Ysar och Schneider Xenar, m.fl är varianter av Zeiss Tessar. Sedan har Cosina Voigtländer även gamla namn på annan optik, som inte har mycket likhet med de gamla konstruktionerna. Men just de här två Heliarerna är sprungna ur den första formulan från 1900, med 5 linser i tre grupper, varav front och bak kittade. Voigtländer gjorde även Heliar-konstruktioner efter världskrigen med samma formula. Så utifall Leitz Summitar ser lika ut i formulan som en Voigtländer Heliar, vill jag nog mena att det är Leitz som kopierat en Heliar, inte tvärtom. Lika förvånande kan det kanske vara för en Leica-entusiast att höra att det inte var Leica som konstruerade den första småbildskameran för 35mm-film, utan en dansk vid namn JP Andersen 1905. Gjordes på beställning för en dansk resejournalist som ville ha en mera kompakt kamera på sina uppdrag. Men visst var det Leica som gjorde den första serieproducerade småbildskameran och även kom med den lilla kasetten för 35mm-film. Anderssens kamera laddades med en stor rulle på 250-300 bilder och var alltså inte lika kompakt."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Nja... Man ska kanske inte jämföra äpplen och päron? Vad jag läste på nån test av CV Nokton 1,4/35 mm, så var det nåt skumt med skäpan! Men det är klart, det är det kanske på Leicas Summilux 1,4/35, iaf på bländare 1,4 också? :)

Nä, men skämt åsido. Jag har bara testat CV 2,5/35 PII. Och den var hur bra som helst, utom vid starkt motljus. Men jag måste säga att en summicron 2/35 är värd investeringen, även om man får ge mer för den begagnad än för en helt ny CV 2,5/35 PII! :)

Och sen har väl Leitz nyligen gjort nån ny glugg som också har har ljusstyrka 2,5 och är lite billigare än summicron och summilux?
Svar från Benganbus 2008-07-24 12:55
Tjaba Johan!
Undrar vem som gjort den testen, Leica!? ;) ;)
Nåja, jag hade en Summilux 1,4/35 mm en gång i världen, den sålde jag då den hade dålig skärpa på bländare 1,4 och 2.
De va dumt, nu är det samlarvärde på dom!
Som "tegelväggsfotograf" skulle jag nog välja ett Leica-objektiv, men som "gatufotograf" med begränsad inkomst ;)
så kör jag gladeligt med mina Voigtländer-gluggar! :)
Använder just nu Ultron 1,9/28 mm på min Dogma-kamera. Gluggen är litet större än Leicas 1:2/28 mm, men priset avgjorde helt klart!!
Ser ganska liten ut, Ultronen 28/2,0. Finns redan en Ultron 28/1,9. Länk:
http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/id/pa_asan6lwmfn.html
Kan inte läsa de japanska tecknen, men den nya verkar ha 10 element i 8 grupper. Lite mer än den gamla som har 9 element i 7 gupper. Den nya ser likväl kompaktare ut. Den nya Nokton 35mm/1,4 är också väldigt kompakt i jämförelse med den gamla, bara ½-steget snabbare och klumpiga 35mm/1,2. Cosina har förstått att kompakthet är något mätsökarfotografer vill ha. Och det har även Leica med den nya serien kompakta Summaron M. Fast priserna är som sagt lite högre. Dock inte avskräckande höga som ja upplever det?
Svar från Benganbus 2008-07-24 13:00
Hej Nils, tack för länken. Har en Ultron 1,9/28 mm. Köpte den se'n jag läst en test i FOTO bla.
Kan tycka att den är "litet stor" ;)
Den har storlek som en Summilux 50:a..om man nu tycker den är stor och klumpig!? ;)
Men vad gäller skärpa osv, så tycker både jag och tidningen FOTO att det är "Toppklass" på den!! :)
Och köpte optiken begagnad! :)
Så det blev massor av pengar över på nå't sätt! ;)
Som jag köper Tri-X för! :)
Jo, klart. Bra för oss fattiga gatufotografer! :)

Men som rubriken säger, så blir Cosina kanske Leicas dödgrävare. Men frågan är om inte Cosina borde betala lite pengar till Leitz? Jag menar en del gluggar de tillverkar är ju rena kopiorna av äldre leica-gluggar! :)

Förutom de objektiv vi nämnt här, så är väl Cosinas collapsible Heliar 50/2 en ren kopia av Leitz Summitar 50/2, förutom multicoaten och skruvgängan?
Svar från Benganbus 2008-07-24 13:54
Hej igen Johan!
Det är omodernt att betala då man kopierar! ;)
Det här är som fildelning! :)
Nåja,
tror inte att Leica har patent på objektivutseende. Och vad gäller konstruktioner som Planar och Tessar, som nästan alla objektivtillverkare numera "kopierar" för sina fasta gluggar, där hade ju Zeiss rättigheterna en gång!
Tänk om Zeiss inte släppt sitt T* patent efter kriget (antireflexbehandlingen)
Då hade det blivit stora problem för de andra objektivtillverkarna! ;)
Så här är det på en "fri marknad"! ;)
Det tråkiga brukar bara uppstå då man själv blir arbetslös, annars så e priskonkurens i alla avseenden helt Ok! ;)
Hej Bengt!
Cosina har helt klart gått från kvantitet till kvalitet, borta är de plastiga och rangliga gluggarna som tidigare kännetecknade företaget. Kul att de satsar tid och pengar på att utveckla kvalitetsoptik till både mästsökar- som systemkameror!

Jag har en stilla undran visst är det som så att det är Cosina som tillverkar både Voigtländer och Zeiss gluggar?

Leica kanske skulle göra som Zeiss och låta en japansk optiktillverkare tillverka gluggarna för att hålla priserna inom rimlighetens gränser, jag tror inte att det skulle bli någon skillnad på kvaliteten, i vart fall märker jag ingen som helst skillnad på min Tysktillverkade Carl Zeiss optik och min japantillverkade dito även om det finns en del personer på olika objektivforum som påstår det.
Mvh//Chasid
Svar från Benganbus 2008-07-24 14:09
Hej Chasid!
Jovisst, Cosina tillverkar nästan alla Zeiss mätsökargluggar.
Leica hade ju ett samarbete med bla. Minolta, så det borde väl kunna funka att jobba med japaner i dag med!? Eller kineser!
Zeiss, då man tidigare jobbade med Kyosera, hade ett eget företag i japan, och egna kontrollanter hos Kyosera.(om det nu behövdes)
Har också hört under många år att "Tysktillverkad Zeissoptik, det är bättre än den Japantillverkade"
Ok, tron kan försätta berg! ;)
Hur som helst,
jag gillar Leica, kommer att fortsätta plåta med M Leica, men gillar inte deras "prissättning" då det finns konkurens vad gäller objektiv/priser! Leica, och speciellt Leica M8 känns mera som "smycken för överklassen" än ett fotoredskap! ;)
Johan Phil skrev: "Men frågan är om inte Cosina borde betala lite pengar till Leitz? Jag menar en del gluggar de tillverkar är ju rena kopiorna av äldre leica-gluggar! :)

Förutom de objektiv vi nämnt här, så är väl Cosinas collapsible Heliar 50/2 en ren kopia av Leitz Summitar 50/2, förutom multicoaten och skruvgängan?"

Menade du inte tvärtom? Leica borde betala till Cosina, numera rättmätig ägare till alla gamla Voigtländer-formulas? Heliar 50/3,5 och Heliar 50 2,0 är båda av Heliar grundformulas, skapade av Voigtländers Dr Hans Harting år 1900, som då byggde vidare på en Zeiss Tessar med ytterligare ett element. Så kanske är det både Cosina och Zeiss som ska ha betalt av Leica?
Nja, dödgrävare ;)
Det har väl alltid funnits billigare optik för M-bajonetten och folk har ju köpt Leicas gluggar i alla fall. När det gäller Leicas priser:
"Som vanligt då det gäller Leica så kan man ju tycka saker om priset, men slå ut priset på en 10-15 år, så blir det inte så mycket..."
För att citera en känd Leicaprofil här på FS ;)
-affe
Appropå Leicas sjukdomstillstånd.
Jag tror inte att eventuella gluggar från cosina kommer att ha så stor betydelse, snarare då åt andra hållet i så fall. En del som annars inte övervägt M över huvud taget kanske startar med M och någon cosinaglugg för att senare skaffa sig Leicagluggar. Det som jag däremot tror är helt avgörande är att det dyker upp en digital M med fullformatssensor och bildegenskaper som kan matcha de bästa dslr:erna innom en inte allt för avlägsen framtid.
-affe
Men, Nils. Nu diskuterar vi objektiv för småbildskameror, inte några gamla bälgkameror! :)
Vi kan förstås diskutera hur mycket som helst och se det på olika sätt, men formulan för Heliar är i princip samma för bälgkameror som för nyare varianter och mindre format. De nya Heliarerna 50mm/2 och 50mm/3,5 är av samma grundformula som den första från år 1900, och om Leicas Summitar ser ut så kan man ju knappast se det som något annat än att Summitar är en Heliar i Leica-tappning? Precis som Leica Elmar, Voigtländer Skopar, Agfa Solinar, Rodenstock Ysar och Schneider Xenar, m.fl är varianter av Zeiss Tessar.

Sedan har Cosina Voigtländer även gamla namn på annan optik, som inte har mycket likhet med de gamla konstruktionerna. Men just de här två Heliarerna är sprungna ur den första formulan från 1900, med 5 linser i tre grupper, varav front och bak kittade. Voigtländer gjorde även Heliar-konstruktioner efter världskrigen med samma formula.

Så utifall Leitz Summitar ser lika ut i formulan som en Voigtländer Heliar, vill jag nog mena att det är Leitz som kopierat en Heliar, inte tvärtom. Lika förvånande kan det kanske vara för en Leica-entusiast att höra att det inte var Leica som konstruerade den första småbildskameran för 35mm-film, utan en dansk vid namn JP Andersen 1905. Gjordes på beställning för en dansk resejournalist som ville ha en mera kompakt kamera på sina uppdrag. Men visst var det Leica som gjorde den första serieproducerade småbildskameran och även kom med den lilla kasetten för 35mm-film. Anderssens kamera laddades med en stor rulle på 250-300 bilder och var alltså inte lika kompakt.