The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 449 / Jag undrar om Leica M9 är en så smart satsning...av Leica alltså?

 

 

Har inte funderat riktigt klart ännu vad finessen är med Leica M9, förutom att den är digital.

Om det är det här man är ute efter som köpare/konsument, att ta digitala bilder med en M Leica, så blir finessen ändå ganska dyr, tycker jag i alla fall. 

Men jag skall fundera vidare!
Återkommer! :)

 

Vad gäller Straight Photography, som jag kallar min blogg, så kommer här ett klipp (har visat det förr)
Men det kanske finns nya tittare! ;)
http://www.youtube.com/watch?v=gL6rkKxFcaM

 

/Bengan

Inlagt 2009-10-01 12:34 | Läst 6470 ggr. | Permalink

"Bengt, ja man blir lite fundersam, efter som jag ofta brukar läsa Din blogg när det handlar om M-Leica . jag tycker Du har många trevliga punkter och bra bilder i Dina bloggar, särskilt när det gäller analoga M-Leicor. Innan M9 kom så kunde man läsa, vad Du skrev och av många andra som kommenterade Din skrift, att en digital M-Leica skulle ha en fullformats-sensor så att brännvidderna skulle stämma och inte som M8 ha en omräkningsfaktor at ta hänsyn till, har inte förstått det "Snacket" nu har den en, men jag hör inga lovord. Problemet är väl att Du med flera tycker den blev för dyr, Du om någon som är så intresserad av Leica borde väl veta att Leica är dyr, har alltid varit det och jag tror att så kommer det vara även i fortsättningen Det verkar nästan som Du funderar en massa i onödan om Leitz satsning är rätt, det är dom nog kapabla att bedöma själva. Har en M8 som jag är helt nöjd med och tycker att M9 verkar vara en utmärkt uppgradering om man skulle få råd med den. /Sten-Åke PS. Modifieringen av X1 som Du och några andra hållit på med ser ganska bra ut, men vad skulle en sådan kosta? Det senaste med blixten blev väl inte så bra, den blir ju skymd av objektivet. Ds"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jadu... Funderar det gör jag med. Visst vill jag ha en M9:a, men till vad BEHÖVER jag den? Det mesta kan lösas på andra sätt. Till exempel med mina redan egenägandes M Leicor som jag laddar film i..:) Eller...hemska tanke...med en Canon..;)

Priset är inte astronomiskt med Leicamått mätt, snarare är det ett förhållandevis bra pris, men det finns konkurrenter som har sina fördelar de med. Å som jag tidigare sagt, det räcker ofta om bildkvaliteten är acceptabel...

Om du funderar på ditt håll så funderar jag på mitt... Och fotar lite analog Leica tillsvidare!Blir det tråkigt tar jag ut Zorkin..:)

Ha det, Hasse
Finessen med den är väl just det att den är en digital Leica M :)...är man inbiten Leicafantast som inte kan tänka sig nått annat än en Leica M men samtidigt vill fota digitalt så finns det en "äkta" Leica M för det...vad får man ge för tex en beg i M7:a i finfint skick..ca en 3:e del av M9s nypris?? Det digitala fotandet kostar ju inte speciellt mycket i längden jämfört med analogt så om man fotar mycket och ofta så "tjänar" man nog in mellanskillnaden ganska fort..men visst den är dyr inget snack om saken.

//Peter
Svar från Benganbus 2009-10-01 19:38
Jag tycker tex att man inte behövt bibehålla storleken på M9:an från M8, utan man skulle med elektronikens hjälp försökt hålla Leica M6-formatet, eller gjort den ännu litet "slimmare"!...
Men visst är det en kompetent kamera, titta på specarna!
Och jag vet att den är välbyggd, och allt det där, å det är många pixlar, men känner mig ändå främmande för den...

Och jag tänker nog inte så mycket på "bildekonomi"!
Jag menar att spara pengar via en digitalkamera! ;)
/Bengan
Det gäller ju isf att man använder den som fan. För när man, om två år säljer den för M10;an, så lär den inte vara värd mer än knappt hälften av vad man gett. Så är det ju med andrahandsvärdet på digitalkameror, även om det står Leica på dem!
Svar från Benganbus 2009-10-01 19:46
Har sett "låga priser" redan på M8....
Så det är nog så....
Men jag är inte övertygad digital M Leica ännu..
Jag är inte övertygad Canon G10 ännu heller! :)
/Bengan
Fundera kan man ju alltid...kostar inget;)
Tycker att M9:an är en intressant kamera och önskar Leica all framgång. Själv har jag dock skaffat en M6 för att fota svartvitt och då med film. Skulle aldrig byta bort den mot en M9:a för att fota digitalt svartvitt. Och för att fota digitalt färg önskar jag mig hellre en kommande D700X som kan mer och kostar mindre. Har lovat mig själv att inte köpa fler proffshus som faller 15000/år (minst) och där är ytterligare ett skäl att undvika en M9:a;)

/Stephan
M9:an är en digital M7:a - kort och gott ;-)
Den har så mycket av M-känslan som bara går att överföra till ett digitalt hus, för mig känns det som om M8:an var en lite av en "beta-verision" men M9 är den digital "M-klassikern".
Den kan förbättras, spec. avseende processor och buffertminne, så en M10 lär komma. Men till skillnad från M8 vs M9 så kommer M9 vs M10 bara handla om prestanda förbättringar typ Nikon D3 vs D3x.
Dvs M9 är en digilat M-Leica som du kan använda livet ut - om du inte måste ha det senaste.

Jag återkommer med en djuplodande test i min blogg inom kort :-))

Och våga ge efter för känslorna - M9:an är en kamera att älska ;-)

Mvh
Johan E
Svar från Benganbus 2009-10-02 08:38
Jag har ofta "svagheten" att ge efter för känslan... ;)
Men vet inte riktigt än hur jag skall förhålla mig till "The Brave New World...?

Funderar vidare i fjällen under nästa vecka (i det sannolika snögloppet) med en analog M Leica nedstoppad i bakfickan... :)
/Bengan
”Var det smart av Leica” är nog både en relevant och legitim frågeställning, vad är det Leica har tänkt sig? Vilka marknadssegment siktar de in sig på, hur positionerar de M-9an?

Leicas digitala historia tyder väl hittills inte på någon mer marknadsanpassad och lyckosam strategi (eller det kanske är så att de inte haft råd med någon annan), snarare förefaller den varit ganska spretig. Några snabba observationer;

DSLR?
2006 lanserades R9 som i Proffsfoto fick rubriken ”Knappt ens för entusiasterna” och som väl redan gått i graven (2006 var Canon, Nikon och andra väletablerade i flera marknadsegment med en serie kameror).

Prestigevarumärket?
För några år sedan kom en serie amatörkameror i samarbete med Panasonic där det enda ”Leica” förefaller vara loggan och objektiven – vad hände med varumärket och Leicas värden? Provade själv deras dyraste variant, som en vän köpt, båda mycket besvikna…

Nytt segment
S2 med mellanformat annonserades för något år sedan och lanserades nu, en kamera i ett för Leica helt nytt segment, i konkurrens med Phase One, H-blad mfl väl etablerade aktörer.

M9
såg online-presentationen av M9 där man talade om två saker; produktion (svår, många delar, kvalificerad arbetskraft) och lifestyle (med hjälp av en berömd musiker, Seal). Inget om fotografi, ingen yrkesfotograf involverad, inget om M9 som en yrkeskamera.
M9an verkar vara utvecklad för att i möjligaste mån likna en analog Leica (utseendemässigt och funktionellt), dvs framför allt inriktad på nostalgimarknaden, ett smalt segment av frälsta. Inte för att bli en ny typ av digital kamera med nya möjligheter, som DSLR eller digitalkompakter inte erbjuder.

Kommer den penningkrävande satsningen på ett nytt marknadssegment och satsningen på nostalgimarknaden att räcka för att hålla liv i företaget? Ekonomiskt är Leica knappast i form, de hankar sig fram…
Svar från Benganbus 2009-10-11 09:03
Jag är tillbaka efter en vecka i Grövelsjön, och där var'e vinter, och hittar fler intressanta kommentarer vad gäller Leica M9! :)
Tack Lasse!
/Bengan