Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Att tvinga fram bilder

Som så många andra gör jag ett försök att lite kort sammanfatta året som gick. Men som omväxling till att försöka visa mina bästa bilder väljer jag bilder som kommit till då jag haft minst inspiration och tvingat fram en bild bara för mitt projekt365, ofta blir jag ändå rätt nöjd med dom bilderna som aldrig skulle ha kommit till annars!

Januari: Det har inte varit nån riktig vinter att tala om men mot slutet av månaden blir det kallare och en del snöfall men dagen när den här bilden tas 26/1 har det övergått till regn under eftermiddagen. Har inte hunnit fota något under den dagen och knäpper bara en bild med komapktkameran genom vindrutan på väg hem i mörkret efter en hel dag jobbet.

 

 

Februari: Arbetar mycket kvällar så jag har möjlighet att vara ute på förmiddagarna och fota men den här dagen infinner sig inte inspirationen alls och det blir bara ett par tråkiga motiv... Men under arbetspasset på kvällen riktar jag kameran ut genom ett fönster mot rödljusen med fokus på några buskar i förgrunden, tycker det blev lite effektfullt!?

 

Mars: Grått och tråkigt väder och det blir inte bättre av att jag precis mist en av mina hundar. Här kommer jag inte ens ihåg att ändra inställningarna i kameran och har av misstag lång slutartid. Men med facit i hand blev nog dom trista gjutna figurerna intressantare så här?

 

April: Den här bilden stannar jag och tar vid halv tio-tiden på kvällen på väg till mitt andra nattpass då jag inte har fotograferat nåt alls under dagen och måste få en "dagens". Det småregnar så det blir en del droppar på linsen.

 

 

Maj: En regnig månad men växtligheten frodas och kommer man inte på något annat att fotografera kan man alltid gå ut på tomten med macroobjektivet och hitta motiv.

 

 

Juni: Även denna månad är extrem kall och regnig och den här dagen har det verkligen öst ner och fotolusten har varit noll. Men nu är fördelen att kvällarna är ljusa så på väg hem från jobbet får jag syn på den här rävungen och tar en bild genom vindrutan i strålkastarens sken vid halv elva-tiden på kvällen.

 

Juli: Ofta dyker motiven upp helt oväntat och fotograferingen är sällan planerad... som här när vi fick oväntat besök av en gammal god vän på sin Triumph från 70-talet. Originalskick, men här fotat med vidvinkel.

 

Augusti: Dagens enda bild, eller egentligen två bilder då det är en dubbelexponering sammansatt i PS då Canon inte stöder det direkt i kameran. Mitt sätt att försöka göra en bild med lite mer känsla då den inte kändes så spännande och det rådde brist på andra motiv idag...

 

 

September: Nu har jag precis mist min andra hund och jag känner mig helt "under isen"... Den här dagen har vi APT med jobbet på Björnön, Västerås och det blir ändå några bilder tagna under en kort lunchpromenad.

 

 

Oktober: Hönsen på gården får agera modeller ibland när jag inte kommer på nåt annat... här blev det ett snapshot då jag såg hur fint solen lyste upp alla ungtupparnas röda kammar.

 

 

November: Ofta en ganska trist och grå fotomånad och jag har ett blogginlägg sen tidigare med några bilder som jag trots allt blev nöjd med dagar då jag tvingat fram en bild. Det här är ännu en sån bild då jag gärna leker med långa slutartider för att få lite mer liv åt ett tråkigt motiv.

 

 

December: Vinter har slagit till med full kraft men redan mot slutet av månaden börjar man känna sig lite mätt på motiv med snö... Den här bilden tog jag på juldagen då sambon kör med snöslungan och jag går bakom och zoomar in stuga genom snösprutet.

 

Nu låter det ju i det här blogginlägget som det bara har varit tråkigt att fotografera "dagens bild" vilket förstås inte stämmer... tvärtom tycker jag fortfarande att det är väldigt kul och går in på mitt 6:e år. Speciella tillfällen som det däremot har varit extra roligt med kameran har oftast redan genererat i egna blogginlägg och alla åretss bilder finns förstås samlade på www.susajt.se

 

 

 

 

Inlagt 2013-01-01 22:06 | Läst 6926 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är härligt i dessa dagar få vara med om vad ni upplevt under året. Lite av det i vart fall. Ett bra sett som du gör för då kan man ofta se hur väder och vindar var med mera.

Jag är säker på du är nöjd med dina bilder det måste du vara.

Så många olika motiv och ljusförhållanden. Det blev som kika i en kalender.
Önskar härliga dagar framöver och gott 2013

Gun-Inger
Svar från SiU 2013-01-02 15:50
Ja, jag vill inte skriva om det som är mest privat så ofta blir det en anteckning om just vädret vilket många gånger är kul att gå tillbaka och titta på. God fortsättning!
Väldigt många spännande bilder, nummer ett blir nog för min del rävungen. Den tekniska kvaliteteten (skärpa, rätt inställningar etc ) är verkligen inte allenagörande för att en bild ska väcka en upplevelse hos betraktaren. Februaribilden är också lite extra.
Svar från SiU 2013-01-02 15:51
Bilden med rävungen blev jag lite sur över att jag inte hann ställa in kameran så det blev alldeles fel men med facit i hand så gillar jag den också!
Novemberbilden blev jag väldigt förtjust i.
Ljuset på trädstammarna och grenverkens fina mönster.
Svar från SiU 2013-01-02 15:53
Det blev lite sen eftermiddagssol som lyste upp trädstammarna plus att jag faktiskt använde lite upplättningsblixt kombinerat med lång slutartid, blir ofta fina effekter!
Kanoterna och tupparna gillar jag jättemycket, och de två sista!
God fortsättning!
ewa
Svar från SiU 2013-01-02 15:54
Förstår att du bl.a gillar kanoterna då jag förstått att det är ditt rätta element ;-) God fortsättning själv!
Fin bildkavalkad. Gott nytt år!
/ Lena
Svar från SiU 2013-01-02 15:56
Roligt att du gillar min bildserie, Lena! Har lite saknat dina fina blogginlägg på sistone men önskar dig gott nytt fotår så vi får se mer av dina bilder!
Jag känner så väl igen det där med att "tvinga fram" en bild. Ibland är det bara inte läge för att fotografera men projektet får ju inte stupa på tillfällig ovilja..
Det är inte så dumt med "365".
Jag tycker att man lär sig väldigt mycket av att ta vara tillfällen som man annars inte skulle lagt märke till.
Som vanligt visar du upp kanonbilder trots att de kanske kom till under förhållanden som annars inte skulle fått dig att ens tänka "var är kameran". Hos mig får ofta ankorna agera modeller när ingenting annat står till buds, hönsen också förresten... ;-)
Ha det gott!
/ maria
Svar från SiU 2013-01-02 15:59
Som man ser av kommentarerna här att även om vi tycker att djuren på gården får vara modeller i nödfall så är det oftast dom bilderna som andra uppskattar mest! Så visst är det en bra drivkraft och utvecklande med att tvingas fota varje dag!
De fyra sista bilder är mina favoriter...hönsen på topp.God fortsättning// Maud
Svar från SiU 2013-01-02 16:00
Tack Maud, roligt med ännu en som uppskattar mina höns! God fortsättning!