Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Djurmöten 2019

Har inte varit så flitig med att blogga här under året som gått men ska ändå min vana trogen göra ett inlägg med en bild för varje månad under året. Brukar försöka ha ett tema, och inspirerad av Lenas blogg här väljer jag djurmöten jag haft under året då djur och natur är det jag fotar mest och haft tur med många nya och spännande djurmöten.

Tidigare år har sett ut så här:
2011 (utan något speciellt tema).
2012 (att tvinga fram sina bilder - då det varit lite tungt att fota varje dag).
2013 (bilder som jag inte visat tidigare - året i svartvitt).
2014 (sammanfattning av årets väder i Sörmland).
2015 (Sett från hundarnas perspektiv - hundbilder i svartvitt).
2016 (Månadens första bild - första bilden varje månad i mitt projekt 365).
2017 (Mitt fotoår - planerade fotograferingar och fotoutflykter)
2018 (Bilder runt husknuten)

Januari: I mitten på månaden fick min ena hund somna in efter några dagar på djursjukhuset som inte slutade väl ;-( Dagen efter följde jag med en kompis till ett stall med islandshästar för att skingra tankarna på det tråkiga och fokusera på annat.

Februari: Fotoresa till Kenya med en massa spännande djurmötet, lejon, noshörningar, leopard med ungar, zebror, giraffer, hyena, schakal, bufflar, apor, antiloper, exotiska fåglar, hyrax, elefanter mm så omöjligt att välja nån favoritbild men den enda geparden vi lyckades se är i alla fall en av höjdarna!

Mars: Möte med tre älgar i skogen under en hundpromenad. Inte årets bästa älgbild men alltid roligt att få se dom och kul att fånga tre på samma bild. Åker även på en fototur till Tysslingen, tyvärr nästan inga svanar den dagen men får ändå en del andra fågelbilder som jag blev nöjd med.

April: Mitt första besök till Hornborgasjön, en natt i tjädergömsle (men tyvärr uteblev tjäderspelet) och många nya djurmöten, bl.a storlom som jag lyckats fota för första gången men månadens bild får bli hasselsnoken som också är första gången jag ser.

Maj: Ännu en månad med många spännande djurmöten, både vilda och tama då jag träffar min blivande valp för första gången, besöker Stora Sundbys hjorthägn och en stenknäck kommer till min fågelmatning och lyckan är total när jag upptäcker ett rävgryt med 3 ungar bara 100 m hemifrån så en av ungarna bli månadens bild.

Juni: Naturen fortsätter att leverera, en lappuggla som håller till bara några kilometer hemifrån och är helt orädd så den blev väl fotograferad av många! Förutom ugglan blev det ytterligare ett besök hos valparna innan det var dags att hämta hem nykomlingen och innan dess hann min andra hund Celine och jag med lite fjällvandring i sällskap med andra fyrbenta.

Juli: Äntligen Lottas tur att bli månadens bild drygt 11 veckor gammal och har bott hos oss snart en månad, mycket spring i benen och bus med Celine! Även för Lottas del blir det mycket nya möten men mina höns, kycklingar, andra hundar, hästar och allt vad en valp måste vänja sig vid.

Augusti: Besöker en kompis i hennes stuga där även ett gäng smågrodor huserar, så söta då dom tog skydd under en sten där som kände sig trygga, inte mycket större än en tumnagel. Förutom dom små har jag fotat på bruks SM med kallblodshästar.

September: En liten semestertrip till Småland och en tur i Kosta safaripark där det blev många djurbilder, här har jag fått både bison och smågrisar på samma bild och ett par dagar senare lyckades jag få min första bild på kungsfiskare.

Oktober: Inte ovanligt att jag ser hjortar på fältet nedanför huset men  det brukar vara dovhjort så extra kul när det kom ett gäng kronhjortar! Utöver det bjöd månaden på en liten kungsfågel och spillkråkor som man inte heller ser så ofta.

November: Ryktena går om en hökuggla i närområdet och den blir nog lika välkänd som lappugglan tidigare, dock lite mer svårfotograferad då den helst sitter högt upp i nån trädtopp. Lyckats även med mina första bilder på den söta lilla gärdsmygen den här månaden.

December: En av dom få dagar med lite snö hittills i vinter i början på månaden och en dovhjort spanar nyfiket på oss när jag är ute på promenad med hundarna.

Inlagt 2020-01-01 23:38 | Läst 537 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var många fina bilder men den med grodorna stack ut tycker jag. Kul bild.
Sten
Svar från SiU 2020-01-02 10:53
Tack, visst var dom söta och roligt att du gillar just den bilden!
Fin berättelse och fina bilder därtill. Av alla spännande djur du fotograferat under 2019, så är det ändå grodorna i rad som blev min favorit. Jag har fotograferat många grodor (fast det brukar visst vara paddor) genom åren men har aldrig sett något liknade
Svar från SiU 2020-01-02 10:55
Har också svårt att se skillnad på paddor och grodor ibland... kul att den blev din favorit vilket visar att man behöver inte åka till Afrika för att hitta spännande motiv!
Bild 1, får jag fråga, har du ljusat upp ögonen i redigeringen eller såg dom ut så? Hur som helst, den var bra!
Svar från SiU 2020-01-02 10:58
Jag har inte ljusa upp ögonen speciellt men lättat upp skuggor i hela bilden i framkallningen och ökat lystern något så den hade väldigt ljusblå ögon. Tack för din kommentar!
2020-01-02 10:58   Paula
Helt fantastiska bilder, jag kan inte ens välja en favorit! God fortsättning på året, hoppas du får massor av nya spännande levande fotomotiv!
Svar från SiU 2020-01-03 00:35
Önskar dig också en god fortsättning och så roligt att du tittade in här!
Vilka fina bilder och härligt fotoår du haft! Svårt att välja någon favorit men Lotta var ju för himla söt.

MvH
Johnny
Svar från SiU 2020-01-03 00:36
Åh, tack värmer en mattes hjärta som självklart också tycker hon är himla söt!