Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

En titt i fågelholkarna

Idag har jag öppnat fågelholkarna vi har på gården för att se om dom kanske behövde städas ur lite. Dom har suttit uppe några år men aldrig blivit rensade.

Innehållet ur första holken på lagårdsväggen där hönsen bor och jag ser att hönsen har fått bidra med lite fjädrar till boet. Här brukar det bo blåmesar, två ägg som inte har kläckts. Jag rensar bort dom men lämnar kvar det mesta av boet och stoppar tillbaka i holken så det blir vinterbonat.

.

Holk nummer två på väggen till lillstugan. Här brukar det bo svartvit flugsnappare och betydligt slarvigare bygge... det nedersta lagret var kompakt som i förra holken men översta lagret var bara lösa löv och föll isär så det åkte ut och det andra fick vara kvar i botten.

.

Tredje holken på en björk längst ner i trädgården var också som två lager, en mörk kompakt del i botten och nåt ljusare mer mossliknande överst.

.

Dom satt inte ihop utan delade på sig när jag plockade ut det, putsade till lite och stoppade tillbaka. Har sett rödhaken i den här delen av trädgården i år, kan det vara den som boat här?

.

Öppnar fjärde holken som är likadan som dom tidigare. Boet är tätt och och utgör en botten i sig så fick försiktigt pilla runt kanterna för att få ut det.

.

Ett rejält bo, man kan ana lite rosa ludd längst upp som sambon tror kommer från en lurvig matta som han haft som liggunderlag ute när han meckat nån gång...

.

Lyfter av det översta luddlagret och under där hittar jag några ägg, troligen från nån tidigare häckning som misslyckats och sen har nästa par bara fyllt på med bomaterial? Under dom här äggen hittade jag sen ytterligare två ägg lite längre ner inbäddat i boet. Rensade ur det utan att förstöra för mycket och stoppade tillbaka det mesta. Har inte riktigt koll på vem som bott här i år, tidigare år har jag sett talgoxe men kan ha varit flugsnappare i år.

.

Femte och sista holken av en annan modell, granne med den förra. Ett slarvigt bo, känns inte speciellt ombonat utan verkar mest vara lösa löv och dylikt. Lämnar det orört och stänger igen. Även här har jag nog bara sett talgoxe eller eventuellt kan det ha varit flugsnappare i år.

.

Inlagt 2017-08-28 21:55 | Läst 704 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Imponerande bobyggen! Tacksamt att sätta upp holkar när facit ser ut så här.. Kul"
Hälsn!
Svar från SiU   2017-08-29 19:59
Ja det är riktigt kul med holkarna så det kommer nog upp fler... klart man inte har hjärta att rensa bort dom fina bona då man förstår hur hårt dom har jobbat.
Spännande hemma hos reportage. Synar inte mina varje år, men kollar noggrant om sommaren så inte getingar tar över en holk, humlor är dock välkomna.
Svar från SiU   2017-08-29 20:00
Vet nåt år då jag tror getingarna tog över holk nr två. Ville ändå inte chansa och störa då jag inte var säker om fåglarna var kvar och boade....
2017-08-30 23:55   Paula Merio
WOw, så duktigt att städa i holkarna! Jag har läst att man ska göra så, men jag har ju inga egna holkar. Däremot finns det många uppsatta i byn, vet inte av vem eller om någon kollar av dem. Har funderat många gånger om de verkligen sköter sig själva.
Hoppas du mår bra och ser fram emot hösten, det gör jag. Bara jag slipper älgflugorna, men det är ju inte troligt. De förstör hela glädjen med skogsturer under hösten. Oavsett mundering så är de jobbiga, och jag har tappat lusten för svampletning i skogar fulla av älgflugor.
Svar från SiU   2017-08-31 16:15
Till en viss del sköter sig nog holkarna själva... så måste de ju bli med andra fågelbon ute i naturen men ville ändå gå igenom så det inte ligger döda fågelungar, ohyra eller liknande i holkarna. Ser också fram emot hösten och alla härliga färger men även här har vi lite älgflugor, fick den första på mig igår...
Intressant att se hur olika de bygger och även imponerande att se hur mycket de samlat ihop med tanke på fåglarnas vikt och storlek.
Vi har några holkar på tomten där det förr alltid häckade blåmesar, men sedan svartvita flugsnapparen kommit hit så blir de alltid bortkörda för han ska alla holkar och dessutom är det ytterst sällan han lyckas hitta någon fru. Inte så konstigt så roffig och framfusig som han är .;) :)
Svar från SiU   2017-08-31 16:18
Ja dom verkar vara lite fräcka.... ska försöka få upp fler holkar och har stor trädgård så förhoppningsvis får alla en chans till eget bo!

SiU