SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Några tips vid makrofotografering

Jag är på intet vis nåt proffs på makrofotografering men för den skull kan jag väl dela med mig om hur jag gör men den utrustning jag har. Finns säker bättre sätt och framför allt bättre grejer etc. etc. men det här funkar för mig... Råd man ofta läser är att använda stativ men det känns alldeles för omständigt för mig och dessutom förstår jag inte hur man ska få en insekt att sitta kvar och vänta?

 

Jag går ofta ut sen eftermiddag/kväll, gärna efter att det regnat då är insekterna mer still. Alla bilderna här är tagna ikväll vid 20-tiden, t.o.m. flugorna höll sig ganska stilla.

 

Kort slutartid är ett måste så för att få det och ändå få tillräckligt ljus om inte solen skiner så använder jag blixt. Jag har ingen dyr ringblixt för makro, utan använder min vanliga externa och kör trådlöst så jag kan rikta den från sidan eller underifrån för att bilden inte ska bli så platt och tråkig.

 

 

Jag ställer in manuell fokus, helst på max närgräns och sen "gungar" jag tills jag får skärpa, (min kamera piper till då även på manuell fokus) och då gäller det att trycka av direkt innan man tappar fokuset. Kan vara lite knepigt att samtidigt hålla den externa blixten i andra handen men brukar ändå försöka stödja objektivet med den handen också.

 

Och så måste jag ha några bilder på den här flicksländan också! Jag fotograferade den nog minst en kvart och den satt kvar hela tiden. Jag använder mittersta fokuspunkten så motivet hamnar oftast mitt i bild...

 

Samma bild som ovan, men för att få bättre komposition och komma ännu närmare har jag beskurit bilden.

 

 

Även det här är samma bild 100% beskärning, tycker det blir ok skärpa med mitt Canon 100mm makro, om man lyckas pricka rätt vill säga.

 

En annan vinkel på sländan, fick en kommentar ang dom extra ögonen i pannan i ett tidigare blogginlägg att dom ögonen ser bara ljus och mörker.

 

Till slut ett för mig okänt småkryp och ett sista råd vid fotograferandet är att hålla andan! Kanske inte hela tiden men vid själva knäppet i alla fall ;-).

Och som vanligt: Förstora bilderna!

 

 

 

 

Postat 2013-06-19 23:47 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Dagens vassaste bilder

Varje vinter fastnar jag för dom torra rosorna i rabatten när solen skiner och ger fint ljus mot den röda väggen. Men idag lade jag mer fokus på dom vassa taggarna än själva rosorna, dom är också fina tycker jag!

 

 

 

 

 

Postat 2013-02-03 19:57 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Även jag hamnade bland sländorna...

Det har varit många bilder och bloggar om sländor men ni kanske orkar med några till? Jag behövde bara gå runt husknuten där vi har en gammal nästa igenväxt damm så det vore ju synd att inte försöka sig på några bilder när dom är så nära inpå.

Den här var helt klart nyfiken på mig och kom fram och kollade in mig flera gånger... men det var inte helt lätt att hinna sätta skärpan när den var i luften.

 

 Det gick lättare när den satte sig på ett vasstrå.

 

Sen lekte vi lite kurragömma då den tycktes ha ett favositställe bakom en gammal stubbe. Det var lite svårt att komma åt där med kameran och lite skumt ljus så det blev ganska brusigt.

 

Vet egentligen inte vad den gjorde bakom stubben... liksom körde med stjärten i mossan...

 

 Sen kom det en röd ängsslända (?) med nyfångad kvällsmat i form av en fluga.

 

 Då den var upptagen med middagen fick jag komma riktigt nära...

 

...där slank det sista ner.
Det var inte lätt med skärpan här heller med kort skärpedjup och frihand men förstora gärna så ser dom i alla fall lite bättre ut här i bloggen ;-)

 

Postat 2012-09-01 20:45 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Spindelbebisarna är födda nu!

I mina två senaste blogginlägg har jag haft bilder på kärrspindeln med den enorma äggsäcken som jag fotograferade för snart en vecka sen. Idag kollade jag på samma ställe och kunde konstatera att ungarna är födda nu! Inte det mest lättfotograferade men jag gjorde i alla fall ett försök... Glöm inte att förstora bilderna, det vinner dom på.

Det man ser är bara en del av trådboet, i samma område såg jag minst sju såna här bon så vi lär få gott om spindlar runt husknuten...

 

Rör inte mina ungar! 

 

Mamma upp i dagen då man ser att dom får samma teckning, med blotta ögat kunde man knappt urskilja dom alls...

 

T.o.m spindelbebisar är väl lite söta, eller?

 

Postat 2012-07-23 17:49 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hur funkar det egentligen??

Den ser inte fullt lika grotesk ut här då det är lite "miljö" med som på gårdagens mer "rena" bloggbilder... Det är mycket man inte kan om naturen och alla dess småkryp och det här fick mig att fundera lite på hur det funkar egentligen?? Vad händer härnäst? Lägger honan äggsäcken nånstans och eller spricker den bara och det kryllar ut små spindelbebisar? Någon som vet?

 

Postat 2012-07-18 20:41 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa