SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Budapest - Del 2

Andra dagen i Budapest började med grå himmel och lite regn. Då passade det bra med lite sightseeing.

Kedjebron, den äldsta bron över Donau byggd på 1840-talet.

.

Vi hoppar på en buss för en rundtur.

.

Snart upphörde regnet så taket kunde vikas undan på bussen så det blev några bilder i farten på vackra byggnader vi passerade.

.

En till i-farten-bild från busstaket.

.

Kedjebron sett från andra sidan.

.

Upp på berget där vi även fotade föregående kväll, även här är det Kedjebron närmast i bild.

.

Ungerns maffiga parlamentsbyggnad.

.

S:t Stefans Basilikan.

.

Utsmyckningar på dörren.

.

Vackert inne med fantastiska utsmyckningar.

.

Fina takmålningar.

.

Tornen på judiska synagogan som vi inte var inne i utan gick bara förbi.

Det kommer snart en "Del 3" med kanske lite mindre "turistiga" bilder ;-)

.

Postat 2017-05-07 20:16 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nattur på Borgen - vad tror ni det här blir?

Vad skulle ni tänka om ni såg det här anslaget? Första dagen på Bornholm åkte vi förbi Hammershus fästning under vår rekogniseringsrunda och när jag såg den här skylten ville jag åka tillbaka till kvällen för att uppleva detta, trots att jag var ganska trött efter dagens resa.

 Sagt och gjort, jag laddade med kameraväskan och stativ, redo för detta häftiga ljusspel i det bäst bevarade medeltida fästningen i Norden!
Jag kom iväg lite sent och hade ett par mil att köra så jag blev lite fundersam när jag närmade mig fästningen och det var alldeles mörkt och stilla och bara 10-15 bilar på parkeringen...

 

 Men det hade inte kommit igång än och jag anlöt mig till den den lilla gruppen på 25-30 pers som hade samlats. En man i medeltida käder började leda oss upp mot borgen och några i publiken bar på ljuslyktor, vad skulle det bli av detta???

 

Han talade bara danska och i ärlighetens namn förstod jag knappt ett ord... men jag begrep i alla fall att han berättade om historien kring fästningen och hur danskarna slogs mot svenskarna och redan vid andra stoppet sa han att det skulle bli måånga stopp.... det fick mig att inse att det skulle inte bli annat än en historisk berättelse som jag inte hade ett dugg behållning av och detta skulle pågå i 2½ timme!

 

 Nåja, jag kunde ju passa på att fota lite i alla fall så jag dröjde mig lite efter gruppen då man fortfarande såg solnedgången uppifrån fästningen med utsikt mot Sverige, jag tror att det är lamporna från Ystad som man ser i horisonten.

 

 Gick ikapp gruppen igen, in ett av rummen där historieberättandet fortsatte... Lyktorna som syns i förgrunden var det enda som lyste upp så när jag tog bilderna på mannen tog jag mod till mig och smällde av en blixt...

 

 Även innifrån fästningen kunden man få en skymt av Sverige.

 

Jag "stod ut" en dryg timme, halva tiden i lla fall ;-). Här följde jag inte längre med gruppen utan börjar ta mig ner vilket var lite vanskligt med kamera och stativ i totalt beckmörker då jag inte hade nån lykta eller nåt annat att lysa upp med (glömde att jag har ficklampa på telefonen). Dessutom var det typ kullersten som var hala med lite sand på och det hade börjat småregna.

När jag kom ner och såg det hela på avstånd syntes absolut ingenting som tydde på att det rådde någon aktivitet uppe på fästningen så ljusspelet som jag hade förväntat mig var begränsad till lyktorna.  Jaja, man kan "lura" turister till det mesta med mördande reklam, som tur var uppfattade jag aldrig var det var meningen att man skulle betala då jag kom lite sent och ingen frågade varken efter biljett eller pengar så det var åtminstone gratis för min del.

 

 

Postat 2012-08-19 23:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fredriksbergs bruk eller King of fucking everything!

 Dagarna före midsommar tog vi en tur till Säfsen/Fredriksberg. Det var här allting började en gång i tiden.... i alla fall för mig då mina föräldrar kom hit tidigt 60-tal och nåt halvår senare föddes jag. Nu 51 år senare ville jag återse platsen där jag bodde och bruket där pappa arbetade.

 

 Det lades ner till midsommar 1972, alltså exakt 40 år sedan och nu står det och förfaller. Hade kanske önskat mindre fint väder för att få den rätta känslan i bilderna eller kanske gjort dom svartvita men tycker ändå det förfallna gör sig bra med färgerna, vackert på sitt sätt...

 

 Familjenamnet börjar på U... känns som en sorts symbolik att just den bokstaven är på väg att lämna... (gillar skuggorna av bokstäverna).

 

 Den mäktiga skorstenen reser sig ståtlig mot den blå himlen och solen som stod högt.

 

 Inne på gården, skir grönska som tar över mer och mer och rosten hjälper till och förgör redskapen.

 

 Självklart var det förbjudet att gå in... men vem kan låta bil en sån spännande miljö!

 

Gamla elskåp.

 

 Hade gärna gått upp på övervåningen till den högsta delen men då det saknades lite väl många trappsteg avstod jag.

 

Det vackra vädret utanför gav fint ljusinsläpp.

 

 Här och där hade det regnat in...

 

 Lite ledsen graffiti som kändes passande i den sorgliga miljön.

 

 Stora vackra fönster utan glas, hade ju inte blivit lika effektfullt utan solen utanför.

 

 Det var några av bilderna innifrån, vi fortsatte ut en annan väg, samma väg som King of fucking Everything...

 

 Sen gick vi in i den lägre byggnaden som syns till vänster i första bilden.

 

 Det har uppenbart använts till annan verksamhet sen bruket lades ner men nu är det nog ett tag sen man behövde se opp för flyg.

 

 Åkte tillbaka för en sista titt på kvällen (dagen före midsommarafton), solen stod lågt och skorstenens skugga föll på väggen.

 

En allra sista skymt av skorstenen såg vi på kvällen från stugbyn i Säfsen.

 

Postat 2012-06-26 23:24 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera