SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Olycksbådande rapport från hönhuset.

Jag är inte säker på att historien om kråkan är slut...

Sen kråkan och hans vän(ner) började terrorisera oss har jag noga stängt in ruvhönsen så dom fått ligga och ha sina ägg ifred. Häromdagen var det dags för kläckning som jag såg fram emot då dom förra kycklingarna blev kråkmat, men besviket kunde jag konstatera att det hördes inga pip under hönan när dagen var inne. Efter ytterligare en dag så kläcktes i alla fall en av dom tio äggen som jag så noga vaktat... Nåväl hönan fick åtminstone lite lön för mödan.

Men varför så dåligt resultat på tredje kullen för i år? Brukar åtminstone kläckas 5-8 av tio ägg. Kanske börjar det bli dags att byta tupp, höns är inte särskilt känsliga för inavel, men nu har det gått några år utan att jag tagit in nytt blod så det kan vara orsaken.

Den andra hönan som ruvar är inne på tioende dygnet så för att hon inte ska ligga förgäves bestämde jag mig för att lysa äggen idag. Har ingen speciell apparatur för det utan det går lika bra med stark ficklampa som man lyser ägget genom en tom toarulle i ett mörkt utrymme.
Bara tre av hennes tio ägg visade sig vara befruktade, hoppas i alla fall dom kläcks!

Här (ovan) ser man att det är något som växer i ägget, högst upp är luftblåsan där man även kan ana blodkärl.

 

Ett obefruktad ägg, ingen tvekan om att det här är tomt! (Strecket mitt på är bara en tuschmarkering så jag ska kunna skilja ut om andra hönor går in och värper i samma rede).

Utanför högt upp i en lönn sitter några kråkor och kraxar olycksbådande... Det var lugnt några dagar efter att vi slog ihjäl en, nu är dom här igen men frågan är om dom vågar sig in eller om dom lärde sig en läxa?

Högt upp i en annan lönn sitter en betydligt trevligare gäst som nyligen flyttat in och bildat familj, det fick bli dagens bild på min hemsida: www.susajt.se

 

Postat 2009-06-27 23:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det blodiga slutet...

...på historien om den terroriserande kråkan.

I måndags hörde sambon ett förfärligt kackel och sprang ut till hönsen och hittade en höna med blodet rinnande om nacken. Han hann inte se förövaren men vi är tämligen säkra på att det är samma kråka / kråkpar som härjat nu en tid. Jag tar hand om hönan som inte är värre skadad än plockad på fjädrar och sen börjar jag fundera ut en plan för hämd... nu måste det bli ett slut på det här!

Fotat 090615

Jag konstruerar en högst hemmagjord fälla med fallucka som är tänkt ska gå igen när jag väl lyckas lura in en kråka där. Dom är två och blir allt fräckare då en håller vakt och kraxar så fort vi sticker näsan utanför dörr'n... Men i torsdag ser jag från köksfönstert hur en går in i fällan och PANG så går luckan igen! Jag går ut för att verkligen konstatera att den sittar där och springer sen in för att säga till liemannen (=sambon) men när jag går ut igen har den smitit då min hemmagjorda luycka inte höll riktigt tätt, shit!

Men igår fick vi en  ny chans då sambon ser en gå in genom dörrn till hönsen och den andra håller som vanligt vakt mot huset, men den här gången bafann sig sambon ute, åt andra hållet så den vaktande kråkan missade honom när han sprang fram och smällde igen dörrn om kråkan inne hos hönsen så han kunde fånga in den. Och den här gången fick den ingen nåd och idag har jag hängt upp den huvudlösa kråkan som avskräckande exempel och hoppas det är slut på terrorn hos hönsen nu. En sorglig och grym historia men jag såg inte att vi hade nåt val...Fotat 090619

För övrigt blev det en ganska blöt midsommar vilket jag fick känna av då jag åkte mc till o från jobbet och när jag kom hem på kvällen var det t.o.m vitt på backen! Se bild i mitt projekt 365 midsommarafton www.susajt.se.

 

Postat 2009-06-20 19:25 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bäversafari

Igår kväll var jag på bäversafari men några arbetskamrater.

Hade faktiskt inte räknat med att få se annat än nån bäverhydda med tanke på att vi var ett sällskap på över 10 personer varav två barn och det är omöjligt att alla är tyst... Men när kanotturen nästan var över så kom dom simmande, troligen några ungar som busade lite och dök med ljudliga plask. Minst tre stycken var dom, jättekul att få se.

Några bilder från turen finns på min hemsida www.susajt.se under "Foto-Teman/EFIT" då jag fotade Ett-Foto-I-Timmen, ett annat fotoprojekt som jag deltar i.

Dagens bild i mitt projekt 365 fick bli den här:

Fotat 090610

 

Postat 2009-06-11 19:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vill Kill!

"Fanskapet" som jag skrev om för en dryg vecka sen är tillbaka...

Kråkan alltså som tar sig in hos hönsen, nu finns inga kycklingar men den stjäl ägg. Ruvhönan blev av med alla sina ägg och fick börja om och  ruva på ny kull.

Vi har provat allt möjligt, plastband för hönsluckan, ballonger med arga ansikten och till slut ändrade vi så hönsen fick lära sig att gå ut och in en annan, krångligare väg. Idag lärde sig kråkan också den vägen... som tur var hade vi stängt för ruvhönan så dom äggen kom den inte åt den här gången. Dessvärre verkar det som om den har börjat samarbeta med en skata (!) som håller vakt utanför!

Lyckas vi fånga in den en gång till finns ingen nåd längre! Då är det yxan som blir dess öde...


 
Nu är jag riktigt sur på kråkan!
Tre tuppar har vi i hönsflocken, men inte ens dom lyckas hålla kråkan borta.

Postat 2009-06-08 19:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Den mesiga familjen

Som jag har försökt fånga på bild idag.

Svärmor har en öppningsbar prydnadsholk vid dörren till sin stuga och där har familjen blåmes flyttat in. Knäppte några bilder men det var lite skumt där och det blev mest suddigt då dom matande föräldrar rör sig med blixtens hastighet.

Kortade av slutartiden, men vad hjälper det när fotografen är för långsam...

Sen tog batteriet slut, först i kameran och sen i blixten, in och ladda, vänta och ut igen.
Men då hade den mesiga familjen redan gått och lagt sig fast klockan bara var lite över nio och ingen flög in och ut längre.

Men jag gluttade lite på dörren och skyndade mig och knäppte ett par bilder, sa ursäkta och godnatt och stängde igen...

 

Postat 2009-06-03 22:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera