SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Island dag 2 - Gyllene Cirkeln

Det finns en mängd olika ridresor att välja mellan och turen vi har valt heter Gyllene cirkeln och omfattar Islands populäraste turistmål; Thingvellir, Gullfoss och Geysir. Visserligen har jag besökt dessa ställen förut men det var tio år sen innan fotointresset hade vaknat och den gången var det inte till häst så det här blir en helt annan upplevelse och samtliga platser är väl värda att åka till fler gånger!

Det första målet i Gyllene cirkeln besöks dock inte till häst utan vi blir hämtade från våra hotell av en buss för den drygt två timmar långa bilfärden till gården där våran ridresa utgår ifrån och gör stopp på vägen. Här har vi stannat till vid "Vinaskógur" som betyder "vänskogen" dit alla stadsöverhuvuden som besöker Island körs och dom får plantera ett träd och få en liten skylt med sitt namn uppsatt. Chauffören berättar om det isländska talesättet "om man är vilsen i en skog, är det bara att ställa sig upp..." dvs träden blir inte högre än att man ser över dom  och är det mer än tre träd på samma ställe kallar islänningar det för skog ;-).

 

Medan vi står där kommer ett annat gäng som valt en annan form av turism, 4-hjulsdrivna jeepar.

 

Här börjar Thingvellirs nationalpark, islänningarnas stolthet där dom hållit sina ting sen dom första människorna kom till Island så sent som år 800 e.kr.

 

Här finns djupa sprickor och den amerikanska och den europeiska kontinentalplattan möts här och chauffören berättar skämtsamt vidare att det är det enda ställe i världen där man kan köra bil från Amerika till Europa på bara några minuter!

 

Äntligen har vi kommit till gården Fossnes och "våra" hästar har redan blivit insamlade och väntar på oss för första riddagen upp över kullarna.

 

En paus efter halva ridturen då vi fick sträcka på benen och hästarna passade på att beta lite.

 

Vi var 15 st + några ledare, den här hästen reds av den enda manlige deltagaren som var fransman vilket var det land som var mest representerat utöver Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark, USA.

 

Medan vi stod där kom en annan mindre grupp med ryttare som inte var turister. En man med "handhäst" lösgör sig ur gruppen och kommer fram och växlar några obegripliga ord med våra ledare. På Island är det (till skillnad mot här) vanligast att män rider och även vanligt att man på det här sättet leder en extrahäst så man kan byta för att inte trötta ut hästarna.

 

Sen återvände mannen till sin grupp, ser fantastiskt ut när hästarna formligen flyter fram som siamesiska tvillingar bredvid varandra!

 

Slut på dagens ridtur på 20 km och här kommer vi tillbaka till gården med otroligt vackert läge.

 

Postat 2011-08-31 15:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Island dag 1 - Ishestar

Här kommer min reseberättelse från lite drygt en veckas vistelse på Island på ridresa. Men det blir inte bara hästar utan lite annat hann vi med också med tusentals bilder från detta fantastiskt vackra land, fast jag ska försöka begränsa mig till max ca 10 bilder om dagen...

 

Vi landar på ett soligt Island på eftermiddagen och möts av en representant från arrangören Ishestars ridcenter som ligger precis utanför Reykjavik. Vi inväntar några övriga deltagare och körs sen till ridcentret och bekantar oss med dom första hästarna och bjuds på en isländsk köttsoppa.

 

Några hästar inne i det fina stallet. Det finns bara islandshästar på Island och en häst som en gång lämnar landet får aldrig komma tillbaka. Det var mycket noga med rengöring av egen ridutrustning man hade med sig, kläder skulle vara tvättade och fick sen ej ha haft kontakt med andra hästar och skor skulle vara decinficerade.

 

På Ishestars ridcenter arrangeras bara kortare turer så vi ska inte rida här utan körs efter middagen till våra hotell inne i Reykjavik. När vi sitter på bussen kommer ett gäng som varit ute på tur... fotat genom bussfönstret.

 

Efter incheckningen på hotellet går vi ner på stan, vacker vy mot havet.

 

Det är kulturfestival i Reykjavik 3:e helgen i Augusti så det är massor med folk i rörelse. 60% av Islands ivånare på 320 000 bor i huvudstaden.

 

Det var bl.a uppträdanden och invigning av det nya Operahuset "Harpa", en stor spektakulär byggnad i glas som syns i bakgrunden vid hamnen.

 

Ett av banden som spelade.

 

Poliser var på plats, roligt namn på isländska.... kanske man kan översätta med lagreglerare?

 

Kvällsbild nere vid havet där jag väntar på...

 

...fyrverkeriet som avslutade festligheterna.

 

Postat 2011-08-30 21:36 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Hälsning från Island

Uppdaterat lite under ridresan på Island på  www.susajt.se och kommer med utförligare blogginlägg och bilder i bloggen när jag kommit hem och gått igenom alla bilder....

Postat 2011-08-26 21:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ridresa till Island!

Idag går planet till Island där jag och min vän ska ta oss fram 180 km till häst och uppleva en del av landet från hästryggen. Ska bli så kul! Hoppas jag har möjlighet till uppkoppling nån gång under resan så jag kan lägga ut lite bilder. Det blir i första hand på min hemsida så den som är intresserad får titta in där under veckan som kommer. Under gårdagens "EFIT" (fotot-tema/ ett-foto-i-timmen) finns en del av min vedermödor med packningen...

Tur på Islandshästar i Sverige för ca 1 månad sen.

 

Postat 2011-08-20 08:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En katt bland hermelinerna?

Som alla städer till minsta byhåla har Näshulta, där jag bor, en egen dag, Näshultadagen som gick av stapeln i Lördags med sedvanligt program. Jag gjorde ett snabbt besök under min hundpromenad och stannade till för att titta på uppvisningen i agility.

Först dom stora hundarna.

 

Ögonkontakten är viktig.... tittar han på matte eller fotografen?

 

Med tungan rätt i mun...

 

Full fart! En snabb sport som inte var helt lätt att hänga med i med kameran.

 

Lite lägre hinder för dom mindre hundarna.

 

En charmig blandis med skön stil ;-)

 

Går ju inte att miste på att hundarna gillar det här! Eller...

 

... kanske inte alla, jag tänker inte hoppa! Efteråt var det publiken med egna hundar som fick prova på.

 

Och jag tänker inte ens gå i närheten av nåt hinder!

 

Drar åt olika håll....

 

Och vad är detta? En katt bland hermelinerna? Nej, en kanin bland hundarna!? Nej dom hade en egen hoppbana.

 

 

Postat 2011-08-16 09:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa