SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Hur fotar Du på semestern??

På en nio dagar lång semestertrip med sambo och hund till Bornholm och vidare till Danska fastlandet blev det inte mer än runt 600 bilder vilket är ganska lite för att vara mig... Sen har antalet krympt ytterligare efter en första utgallring och fler blir det nog som åker i papperskorgen.

Tycker ibland det är "svårt" att fotografera när man är i sällskap även om det i det här fallet "bara" var sambon som inte är fotointresserad då man känner att någon väntar på att man ska bli klar nångång, även hunden kan bli uttråkad om man fastnar för länge på samma ställe ;-). Inte heller blir det av att man söker det perfekta stället när det är det perfekta ljuset utan i första hand är det ju trots allt en semesterresa och inte en fotoresa och då kanske det blir mest "vanliga turistbilder".
Hur gör du/ni när ni åker på semester med familjen?

 

 Här kommer ändå några bilder tagna en kväll på Bornholms ostkust då mannen och hunden fick ge sig till tåls en stund ;-)

 

 Bilderna tagna mellan kl 20 och 21, fortfarande lite för ljust för några längre slutartider och jag hade inte gråfiltret med mig.

 

 Kvällssol på klipporna, 1,6 sek slutartid på bländare 36 gav i alla fall lite mjukhet på vattnet.

 

 Färgerna är inte manipulerade utan endast förstärkta då dom var ganska blaskiga i raw-filerna.

 

Skiljer endast ca 20 minuter mellan den här och bilden ovan men helt andra färger då ljuset ändrade sig även beroende på hur jag riktade kameran.

 

 En svartvit variant.

 

Testade vidvinkel.

 

Hade nog kunnat varit kvar en stund men i solnedgången fick jag ge mig...

Se även Dagens bild från Ekeby veteranmarknad.

 

Postat 2012-08-26 19:26 | Läst 6397 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Är det verkligen speciellt ljus i Skagen?

Ni som varit i Skagen, håller ni med om att ljuset är speciellt eller är det bara inbillning/en myt? Antar att ljuset varierar även där men nog tyckte jag att det var ett fint ljus trots att bilderna är tagna mitt på dagen för en dryg vecka sedan.

Dom mörka molnen hjälpte nog till.

 

Sandormen har precis anlänt...

 

 

...och alla dras ut mot den yttersta spetsen, Grenen.

 

 

 Man fick vada lite så det var barfota som gällde.

 

 Alla ska ställa upp sig och bli fotograferade där dom två haven möts...

 

 ...så det var svårt att få någon bild längst där ute utan att få med nån människa, den här damen poserade lite extra;-)

 

 Här ser man i alla fall att vågorna kommer från olika håll och möts.

 

 Dags att lämna Grenen bakom sig...

 

 ...och gå mot Sandormen som väntar där borta...

 

En sista bild innan det är dags att kliva på tåget.

 

Postat 2012-08-25 09:14 | Läst 5761 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tillbaka på dagtid

 I ett tidigare inlägg skrev jag om en kväll på Hammershus fästning på Bornholm. Sen var vi förstås tvungna att åka tillbaka på dagtid för att titta lite närmare på den medeltida borgen.

 Följ med upp dit!

 

 Utsikten fotad vid ungefär samma ställe som kvällsutsikten i förra inlägget där man kunde skymta till Sverige. Här kommer nog den horisonten lite utanför bild till vänster.

 

 Översikt över borggården.

 

 Vi går mot tornet.

 

 Följ med in och kolla!

 

 Står i mitten och tittar upp mot den blå himlen.

 

 Sen går vi ut på andra sidan.

 

 Fortsätter runt muren på baksidan.

 

Sätter oss en stund och pustar ut i skuggan inna vi börjar gå ner igen.

Tog även en 360 graders panoramabild, både inne i tornet och mitt på borggården, med en app på iphonen som jag kan rekomendera. Bilden gör sig inget vidare att visa så här men väldigt effektfullt i iphonen där man får känslan av att snurra runt och kolla.

 

 

Postat 2012-08-23 21:33 | Läst 4761 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför har han så korta ben?

Här kommer ett litet axplock bilder tagna under semestern men som kanske inte är vad man förknippar med "vanliga" semesterbilder utan dom kan egentligen vara fotade när som helst var som helst men just dom här är tagna i Danmark.

 Hjortar i ett hägn vid en camping där vi hyrde stuga, även dom i hägn brukar betydligt skyggare men närheten till campingen hade nog gjort dom här ganska vana vid folk och nu när man kunde komma så nära passade jag på med lite närbilder.

Hinden var ännu oskyggare och vågade sig riktigt nära.

 

  Bilderna är tagna i kvällningen så jag försökte mig på lite motljusbilder.

 

 Med fokus på bortre ögat.

 

 Tidigare på ett ställe på Bornholm gick det Highland cattle och här är killen med dom korta benen, han hade betydligt kortare ben än korna. Någon som kan nåt om rasen och kan ge en förklaring till det? Eller kan den här tjuren vara blandras?

 

 Men han såg ganska snäll, hornen var också kortare än på korna.

 

 Avslutar med ett par fåglar bara för att jag tyckte dom var så fina... and i park.

 

Mås mot klarblå himmel så vädret den dagen kunde vi inte klaga på!

 

Postat 2012-08-22 09:44 | Läst 4295 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nattur på Borgen - vad tror ni det här blir?

Vad skulle ni tänka om ni såg det här anslaget? Första dagen på Bornholm åkte vi förbi Hammershus fästning under vår rekogniseringsrunda och när jag såg den här skylten ville jag åka tillbaka till kvällen för att uppleva detta, trots att jag var ganska trött efter dagens resa.

 Sagt och gjort, jag laddade med kameraväskan och stativ, redo för detta häftiga ljusspel i det bäst bevarade medeltida fästningen i Norden!
Jag kom iväg lite sent och hade ett par mil att köra så jag blev lite fundersam när jag närmade mig fästningen och det var alldeles mörkt och stilla och bara 10-15 bilar på parkeringen...

 

 Men det hade inte kommit igång än och jag anlöt mig till den den lilla gruppen på 25-30 pers som hade samlats. En man i medeltida käder började leda oss upp mot borgen och några i publiken bar på ljuslyktor, vad skulle det bli av detta???

 

Han talade bara danska och i ärlighetens namn förstod jag knappt ett ord... men jag begrep i alla fall att han berättade om historien kring fästningen och hur danskarna slogs mot svenskarna och redan vid andra stoppet sa han att det skulle bli måånga stopp.... det fick mig att inse att det skulle inte bli annat än en historisk berättelse som jag inte hade ett dugg behållning av och detta skulle pågå i 2½ timme!

 

 Nåja, jag kunde ju passa på att fota lite i alla fall så jag dröjde mig lite efter gruppen då man fortfarande såg solnedgången uppifrån fästningen med utsikt mot Sverige, jag tror att det är lamporna från Ystad som man ser i horisonten.

 

 Gick ikapp gruppen igen, in ett av rummen där historieberättandet fortsatte... Lyktorna som syns i förgrunden var det enda som lyste upp så när jag tog bilderna på mannen tog jag mod till mig och smällde av en blixt...

 

 Även innifrån fästningen kunden man få en skymt av Sverige.

 

Jag "stod ut" en dryg timme, halva tiden i lla fall ;-). Här följde jag inte längre med gruppen utan börjar ta mig ner vilket var lite vanskligt med kamera och stativ i totalt beckmörker då jag inte hade nån lykta eller nåt annat att lysa upp med (glömde att jag har ficklampa på telefonen). Dessutom var det typ kullersten som var hala med lite sand på och det hade börjat småregna.

När jag kom ner och såg det hela på avstånd syntes absolut ingenting som tydde på att det rådde någon aktivitet uppe på fästningen så ljusspelet som jag hade förväntat mig var begränsad till lyktorna.  Jaja, man kan "lura" turister till det mesta med mördande reklam, som tur var uppfattade jag aldrig var det var meningen att man skulle betala då jag kom lite sent och ingen frågade varken efter biljett eller pengar så det var åtminstone gratis för min del.

 

 

Postat 2012-08-19 23:43 | Läst 5165 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa